Finlord Sněmovna financí

Technologický gigant Intel na kolenou! Co bude dál?

30.9.2024

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Intel XTB

Společnost Intel pravděpodobně není třeba nikomu představovat. Tento kdysi dominantní konstruktér a výrobce procesorů byl ještě před několika lety jednou z nejziskovějších společností na světě. Ještě v roce 2018 měl Intel tržby ve výši zhruba 70 miliard dolarů a vydělal více než 20 miliard dolarů čistého zisku.

 

Dnes, o 6 let později, jsou tržby o třetinu nižší a ziskovost společnosti se pohybuje kolem nuly, podle některých ukazatelů dokonce v červených číslech. Co způsobilo tak rychlý pád kdysi dominantní technologické firmy?

 

Velmi zjednodušeně řečeno, Intel technologicky zaspal a provedl několik nešťastných změn ve vedení. Společnost kdysi vedli techničtí inženýři, kteří si uvědomovali, že firma je tam, kde je, protože navrhuje a vyrábí nejlepší produkty. V posledních dvou desetiletích se však v čele Intelu vystřídalo několik generálních ředitelů. Někteří z nich místo toho, aby se soustředili na technologie, provedli škrty a začali se více orientovat na akcionáře. Intel tak postupně začala předbíhat konkurence.

 

Společnost podniká především v oblasti procesorů, tj. čipů pro osobní počítače a notebooky, a v segmentu serverů. V oblasti osobních počítačů a notebooků začal být její podíl na trhu postupně odebírán společností AMD, která začala technologicky navrhovat lepší čipy pro osobní počítače než Intel. V oblasti serverů byl Intel v posledních letech vytlačen společností Nvidia.

 

Intel je v tomto smyslu velmi specifický. Je totiž jednou z mála společností, která se zaměřuje nejen na navrhování, ale také na výrobu čipů. Většina ostatních společností se však zaměřuje buď na jedno, nebo na druhé. Příkladem jsou společnosti AMD, Nvidia a Apple, které pouze navrhují své vlastní čipy a nechávají je vyrábět jinými, například tchajwanskou společností TSMC. Ta se zase specializuje pouze na výrobu, v níž je nejlepší na světě. V posledních letech se tento přístup ukázal jako lepší, levnější a ziskovější. Intel chtěl být dobrý v obojím, ale nakonec není dobrý ani v jednom.

 

Kromě výše uvedeného je to celá řada dalších problémů. Např. byly v posledních několika čtvrtletích zaznamenány katastrofální hospodářské výsledky. Společnost Intel bude také pravděpodobně žalována některými akcionáři, kteří tvrdí, že vedení zatajuje určité informace o výrobní divizi Intel Foundry. Do společnosti se též snaží dostat aktivističtí investoři a některé nejnovější procesory měly problémy s přehříváním a nedostatečným výkonem. Objevují se také neobvykle ukvapené kroky společnosti Intel, které spočívají ve vynechání některých úrovní výrobního procesu.

 

Jinými slovy, společnost má v poslední době problémů více než dost, což má za následek propad akcií z lokálních maxim kolem 70 % na 12letá minima, viz obrázek. V současné době se akcie obchodují kolem úrovně 20 USD, což je zhruba likvidační hodnota společnosti.

 

20240930 Intel XTB
Zdroj: xStation

 

Minulý týden se nicméně objevilo i několik drobných pozitivních zpráv. První z nich je dohoda s americkou vládou o výrobě čipů pro vládní účely v hodnotě 3 miliard USD. Druhou zprávou je několikamiliardová víceletá dohoda se společností Amazon o výrobě serverových čipů pro cloud AWS. Amazon je největším světovým hráčem na poli cloudových služeb a skutečnost, že si nechá vyrábět čipy od společnosti Intel, může naznačovat, že Intel postupně dohání konkurenci. Amazon by zřejmě nechtěl riskovat problémy, pokud by nevěřil, že Intel zvládne úkol v požadovaném rozsahu a kvalitě.

 

Intel také pokračuje ve snižování nákladů, omezování investic v Německu či Polsku nebo propouštění zaměstnanců. Dalším strategickým krokem je otevření výrobního procesu dalším společnostem po vzoru TSMC. To by mohlo přilákat další společnosti, aby si u něj nechaly vyrábět své čipy. Všechny tyto informace jsou samozřejmě pozitivní, ale dlouhodobý úspěch či neúspěch stále závisí především na tom, zda se Intel vzchopí a technologicky dožene konkurenci jak v designu, tak ve výrobě.

 

Na konci minulého týdne se objevila další zajímavá zpráva. Podle deníku The Wall Street Journal jedná Intel se společností Qualcomm o možném odkoupení. Podle těchto informací jsou však jednání v rané fázi, takže není zdaleka jisté, že se společnosti dohodnou. Problémem by mohlo být také financování, pokud by se skutečně jednalo o akvizici, protože Qualcomm nemá zdaleka tolik hotovosti, kolik stojí Intel.

 

Samozřejmě by mohly nastat i problémy s regulačními orgány, které jsou v posledních letech velmi citlivé na akvizice či fúze společností, zejména v technologickém sektoru. Na druhou stranu je i v zájmu západních zemí, aby Intel fungoval co nejlépe a aby byl Západ v oblasti čipů co nejvíce soběstačný. Nicméně bez ohledu na to, jak tato případná událost dopadne, je to další potvrzení toho, že tato společnost je zkrátka a dobře v problémech.

 

Intel má očividně plné ruce práce a bude zajímavé sledovat, zda se tato kdysi dominantní technologická společnost dokáže oklepat a vrátit se na vrchol, nebo zda postupně upadne v zapomnění, jako se to stalo Nokii nebo Kodaku, které rovněž přecenily svou sílu. Ať tato situace dopadne jakkoli, jedná se o další připomenutí, že i technologičtí giganti mohou padnout. Při výběru akcií je tak třeba vždy být obezřetný.

 

Více informací o současné situaci Intelu naleznete v novém videu analytika XTB Tomáše Vranky.

 

Pokud chcete investovat či obchodovat s akciemi Intelu a tisíců dalších společností, navštivte: https://www.xtb.com/cz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Komerční sdělení. Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

30.9.2024

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA XTB