Finlord Sněmovna financí

Jak si vedou akciové sektory po prvním snížení úrokových sazeb v USA

23.9.2024

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
akciové sektory snížení úrokových sazeb

V minulém týdnu americká centrální banka FED překvapila, když snížila klíčovou úrokovou sazbu o 50 b.b. do pásma 4,75 – 5 % (dosud 5,25 – 5,50 %). Původně se totiž očekávalo, že FED sníží sazby o 25 b.b.. Historicky se akciím dařilo lépe po postupném snižování úrokových sazeb než po rychlém snižování, které bylo obvykle pozorováno během hospodářských krizí. Samozřejmě, sektory mají různou citlivost na úrokové sazby a také má na ně dopad měnící se spotřebitelská poptávka.

 

Tento článek je připraven ve spolupráci se spolehlivým brokerem XTB, který nabízí možnost obchodovat více než 5600 instrumentů (forex, indexy, komodity, akcie, ETF a kryptoměny) s nízkými nebo nulovými poplatky. Naše rozbory platformy naleznete ZDE. Taktéž si můžete ZDARMA a bez nutnosti jakéhokoliv vkladu zkusit investování či trading na testovacím účtu XTB.

 

Následující graf ukazuje průměrnou výkonnost jednotlivých sektorů 12 měsíců po prvním snížení sazeb od roku 1973 až 2024. Po prvním snížení sazeb se nejlépe daří necyklickému spotřebitelskému sektoru. Také se mu daří zejména v období recese, a to díky stabilní poptávce po základním zboží. Slušné výkonnosti také dosahuje cyklický spotřebitelský sektor, technologický a zdravotnický sektor. Od roku 1973 byla průměrná výkonnost indexu S&P 500 jeden rok po prvním snížení klíčové sazby 4,9 %. Naopak nejhůře se dařilo finančnímu a veřejnému sektoru.

 

20240923 snižování úrokových sazeb a sektory

 

Tradičně do defenzivního sektoru patří společnosti jako Procter & Gamble, Walmart a Coca-Cola. Tento sektor je jediným sektorem v rámci indexu S&P 500, který od roku 1960 dosahuje v průměru kladných výnosů, a to jak během zpomalení, tak i v recesi. V tomto kontextu se můžete podívat na seznam kvalitních defenzivních akcií, které dlouhodobě zvyšují tržby a zisk, mají zkušený management a dokážou generovat nadprůměrné zhodnocení pro investory.

 

Technologický sektor šest měsíců po prvním snížení sazeb dosahuje horší výkonnosti než trh, ale v průběhu 12 měsíců se jeho výkonnost odrazí zpět. Jde o to, že nižší úrokové sazby obecně prospívají růstovým akciím tím, že snižují náklady na půjčky. Některé ze současných největších technologických společností jsou však vůči vyšším sazbám odolnější díky velkým hotovostním rezervám a zvýšenému zájmu investorů o akcie související s umělou inteligencí.

 

Na druhou stranu nejslabší výkonnost zaznamenávají finanční společnosti. Je to dáno tím, že snížení úrokových sazeb často signalizuje zpomalení ekonomiky, což vytváří tlak na růst úvěrů a následně při zhoršené ekonomické situaci se zvyšuje míra nesplácení.

 

Do necyklického spotřebitelského a technologického sektoru lze investovat pomocí sektorového ETF, které lze bez komise zobchodovat u XTB.

 

ETF na necyklický spotřebitelský sektor iShares Consumer Staples Sector UCITS:

 

ETF necyklický sektor XTB

 

ETF na technologický sektor iShares S&P Information Technology Sector UCITS:

 

ETF technologický sektor XTB

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

23.9.2024

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.