Finlord Sněmovna financí

Klíčový okamžik pro globální ekonomiku: Sníží Fed úrokové sazby?

18.9.2024

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Fed na prahu rozhodnutí

Po dlouhých čtrnácti měsících, kdy americký Federální rezervní systém (Fed) držel úrokové sazby na úrovni z roku 2001, se blíží klíčové rozhodnutí. Tuto středu ve 20:00 oznámí Fed svůj verdikt o vývoji měnové politiky. Trhy s napětím očekávají, zda dojde k prvnímu snížení sazeb za poslední čtyři roky a o jakou míru se sazby sníží. Sledujte rozhodnutí živě společně s analytiky XTB!

 

Očekávání trhu vs. názory analytiků

 

Dluhopisový trh nasvědčuje tomu, že investoři sází na výraznější snížení sazeb o 50 bazických bodů. Tato očekávání jsou podpořena rostoucími obavami z recese a zpomalujícího ekonomického růstu. Analytici a ekonomové jsou však opatrnější a spíše předpovídají mírnější snížení o 25 bazických bodů. Argumentují tím, že inflace, i když se ochladila, stále zůstává nad cílem Fedu a příliš rychlé uvolňování měnové politiky by mohlo znovu rozdmýchat inflační tlaky.

 

Na co se zaměřit při sledování zasedání Fedu?

 

Kromě samotného rozhodnutí o úrokových sazbách je důležité sledovat také:

 

Výhled do budoucna: Jaký signál Fed vyšle ohledně dalšího vývoje měnové politiky? Budou následovat další snížení sazeb, nebo se Fed rozhodne vyčkat a zhodnotit dopady dnešního rozhodnutí?
Aktualizované ekonomické projekce: Fed zveřejní nové odhady pro hospodářský růst, nezaměstnanost a inflaci. Tyto projekce poskytnou důležité informace o tom, jak Fed hodnotí současnou ekonomickou situaci a jak se vyvíjejí jeho střednědobé výhledy.
Tisková konference šéfa Fedu: Po oznámení rozhodnutí vystoupí na tiskové konferenci předseda Fedu Jerome Powell. Jeho komentáře k aktuálnímu ekonomickému vývoji a budoucímu směřování měnové politiky budou mít zásadní vliv na reakce trhu.

 

Proč je dnešní rozhodnutí Fedu tak důležité?

 

Rozhodnutí Fedu o úrokových sazbách má významný dopad na globální finanční trhy, měnové kurzy a celkovou ekonomickou aktivitu. Snížení sazeb by mělo podpořit investice, spotřebu a hospodářský růst. Na druhé straně by příliš rychlé uvolňování měnové politiky mohlo vést k obnovení inflačních tlaků.

 

Nadcházející zasedání Fedu je bezpochyby jednou z nejdůležitějších událostí letošního roku pro globální ekonomiku. Rozhodnutí Fedu bude mít dalekosáhlé důsledky pro investory, podniky i domácnosti po celém světě. Sledujte s námi přímý přenos a získejte nejnovější informace o vývoji situace!

 

Živý komentář XTB: Rozhodnutí FOMC o úrokových sazbách, kterého se zúčastní analytici XTB Jiří Tyleček a Tomáš Cverna společně s šéfredaktorem Roklen24 Janem Berkou, proběhne již tuto středu 18. 9. od 19:45 na YouTube kanálu XTB: https://youtu.be/eC69y_OotfM

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Komerční sdělení. Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

18.9.2024

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA XTB