Finlord Sněmovna financí

Rozbor ADAX Fond firemního nástupnictví: private equity portfolio perspektivních českých a slovenských firem

5.8.2024

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
20240805 Adax fond firemního nástupnictví

ADAX Fond firemního nástupnictví je na česko-slovenském kapitálovém trhu zcela výjimečným počinem. Fond má potenciál oslovit i investory, kteří doposud nad investicí do private equity sektoru ani neuvažovali nebo měli za to, že tento investiční segment je pro ně nepřístupný. Při výběru investičních příležitostí využívá know-how renomované advokátní kanceláře Havel & Partners.

 

ADAX fond firemního nástupnictví SICAV, a.s., podfond 1 je fondem kvalifikovaných investorů a zaměřuje se na tradiční, často rodinně vlastněné firmy, které nyní řeší otázku nástupnictví nebo generační výměny. Za 12 měsíců do konce června 2024 dosáhl zhodnocení 24,81 % u třídy C (investice od 10 mil. CZK), 16,20 % u třídy B a 18,73 % u třídy A (investice od 1 mi. Kč). Fond vyhledává a investuje do firem, které jsou byznysově perspektivní. Ale jejich současní vlastníci potřebují efektivní pomoc s dalším technologickým a obchodním rozvojem, který odpovídá potřebám současného trhu.

 

Fond spojuje expertízu členů Regionální hospodářské komory Brno a skupiny Havel & Partners s investičními a řídícími zkušenostmi vedení fondu. Havel & Partners má 25 let zkušeností nejen v oblasti právních služeb, ale také v M&A poradenství a management consultingu. Disponuje také rozsáhlou databází kontaktů a společností.

 

ADAX Fond firemního nástupnictví je součástí ekosystému One Family Office pro bonitní rodiny a jednotlivce.

 

Investoři, kteří využijí pro získání více informaci kontaktní formulář na stránkách fondu ZDE a zadají do textu zprávy kupón Finlord, získají v případě investice do fondu nejenom nulový vstupní poplatek, ale i knížku Univerzita Berkshire Hathaway. Akce platí pro prvních 10 investorů.

 

Jak investuje ADAX Fond firemního nástupnictví

 

Fond buduje diverzifikované portfolio českých a slovenských firem, kterým poskytuje nejen investice a know-how, ale také globální příležitosti. V uplynulých kvartálech výrazně stoupl objem aktiv ve fondu. Enterprise value společností v portfoliu byla k 31.3.2024 na úrovni 518 milionů Kč. EBITDA společností v portfoliu za rok 2023 byla celkem 88 mil. Kč, tržby překonaly 525 mil. Kč. K 30.6.2024 už byl objem aktiv 368 174 063 Kč.

 

20240805 Adax fond firemního nástupnictví

 

Jak vypadá „ideální“ společnost pro zařazení do portfolia fondu dle Davida Fogada, investičního a správního ředitele:

 

Ideální firma v portfoliu fondu by měla mít velký rozvojový potenciál, kvalitní produkt, EBITDU na úrovni 15 až 50 mil. CZK a přitom být levná, ale realita je samozřejmě komplikovanější. V zásadě se dá říct, že by to měla být firma, která:

 

• má správnou velikost (cílíme na společnosti v rozmezí 50-300 mil. CZK enterprise value)
• je zisková (EBITDA 10-60 mil. CZK)
• působí v perspektivním odvětví s dobrým výhledem na dalších 10 a více let (což je v současném geopolitickém a makroekonomickém kontextu celkem výzva)
• má kvalitní produkt nebo službu, které jsou něčím výjimečné (ať již svou inovativností, kvalitou nebo postavením na trhu)
• má růstový (ale doposud nevyužitý) potenciál – bez toho by náš vstup nedával z investičního pohledu smysl
• má své nedostatky, na kterých lze pracovat a zlepšovat tak celkové hospodaření
• má kooperativního majitele, na jehož vizi budeme moct navázat a který s námi bude zejména v bezprostřední postakviziční fázi spolupracovat a bude mít zájem na co nejplynulejším přechodu vlastnictví, kompetencí a obchodních vztahů.

 

Investice fondu přibližuje David Fogad i v tomto videu:

 

 

Průběh investičního procesu a rozhodování Investiční komise ukazuje následující diagram.

 

20240805 Adax fond firemního nástupnictví investice

 

V portfoliu byly ke konci června 2024 společnosti:

 

Tany
Společnost z Nýrska se specializuje na výrobu oblíbených tavených sýrů. Řadí se mezi jejich nejvýznamnější výrobce v České republice. Nejznámější značka DELICATO tvoří základ hlavní produktové řady. Kromě vlastních výrobků je TANY také výrobcem tavených sýrů pod privátními značkami obchodních řetězců.

 

CM Trade Via
Regionální lídr v oblasti zboží pro alergiky, astmatiky a atopiky, pro které provozuje e-shop v Česku a na Slovensku. Společnost působí jako výhradní velkoobchodní distributor prověřených nadnárodních značek zdravého životního stylu a aktivně spolupracuje s lékařskými specialisty a vzdělává laickou veřejnost.

 

Ekobal Rožnov
Tradiční rodinná firma z Valašska je jediným českým výrobcem 100% ekologických papírových kelímků a víček. Roční objem produkce přesahuje 100 milionů kusů. Mezi zákazníky firmy patří Kofola, Orkla, Café+Co, Delikomat, Bidfood, Nestlé, Primo a další.

 

UPS Technology
Tato společnost se od roku 1991 specializuje na dodávky záložních systémů včetně UPS, stejnosměrných zdrojů, motorgenerátorů a rozsáhlých energocenter. V rámci komplexních služeb nabízí zajištění procesu od konzultace po realizaci a následný servis. Mezi zákazníky patří společnosti ČEZ, Siemens, ABB, Škoda nebo Čepro, ale i nemocnice, letiště nebo fotbalové stadiony.

 

ADAX Fond firemního nástupnictví: management a nastavení

 

Během roku 2023 fond posílil tým zakladatelů a akcionářů, přizval odborníky v oblastech řízení výrobních a obchodních společností, byznys developmentu, zahraničního obchodu, marketingu, technologií, automatizace, zlepšování podnikových procesů a řízení lidských zdrojů.

 

20240805 Adax fond firemního nástupnictví osoby

 

Obhospodařovatelem a administrátorem fondu je CODYA investiční společnost, a.s., depozitářem je UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia, a.s.

 

Celková nákladovost TER je 3,5 % p.a. Vstupní poplatek je do 5 % a fond účtuje i výkonnostní poplatek při zhodnocení nad 8 %. Do fondu lze investovat v Kč, doporučená doba držení je 5 let a více. Kurzy akcií a NAV fondu se stanovují kvartálně, v této periodicitě dochází také k oceňování podkladových aktiv.

 

Všechny dokumenty včetně statutu, KID a prezentace fondu naleznete na stránkách fondu ZDE.

 

Základní parametry fondu:

 

20240805 Adax fond firemního parametry

 

Ukazatel rizik je na úrovni 6 ze 7:

 

20240805 Adax fond firemního riziko

 

ADAX Fond firemního nástupnictví je součástí ekosystému ONE FAMILY OFFICE

 

ONE FAMILY OFFICE představuje unikátní ekosystém, na který vedle jeho zakladatelů spoléhají spřízněné bonitní rodiny a jednotlivci. Postupně cca 15 let budovaný koncept poradenských služeb reaguje na individuální potřeby a vytváří prostředí pro sdílení znalostí, know-how a informací o investičních zkušenostech či příležitostech a další prohlubování obchodní spolupráce.

 

Obchodním partnerům pomáhají odborníci z ONE FAMILY OFFICE zajistit komplexní servis pro správu soukromého i podnikatelského majetku, jeho ochranu a zhodnocení, správu rizik, právní a daňové poradenství, fiduciární a trustové služby – vše k nadačním, svěřenským, investičním nebo jiným strukturám držby majetku, a to včetně významné nadstavby v podobě služeb zdravotní, bezpečnostní a mediální concierge nebo ochrany dobrého jména. Zastoupení je v České republice, na Slovensku i na celém světě.

 

S hlubokými znalostmi evropského i světového trhu zastřešuje ONE FAMILY OFFICE potřeby s globálním dosahem pomocí lokální expertízy. Servis ONE FAMILY OFFICE je založen na komplexních poradenských službách pro bonitní rodiny a jednotlivce s celkovým disponibilním majetkem od 10 mil. USD (komplexní služby), nicméně jednotlivé koinvestiční příležitosti ONE FAMILY OFFICE přináší i pro partnery s disponibilním majetkem od 1 mil. USD anebo i top manažery s příjmem od 200 tis. USD ročně, či jiné investory s pravidelným silným ročním cashflow.

 

ADAX Fond firemního nástupnictví a partnerství s původními vlastníky

 

Spolupráce fondu s původními vlastníky může probíhat hned v několika úrovních. Již v rámci jednání o kupní ceně a struktuře akvizice se ADAX snaží docílit toho, aby byl prodávající ekonomicky motivován k rozvoji prodávané společnosti i po jeho odchodu z pozice majoritního vlastníka. To se může dít několika způsoby, těmi tradičními jsou earnout, tedy navázání výplaty části kupní ceny na stanovené ekonomické (případně jiné) ukazatele v budoucnosti anebo ponechání minoritního podílu ve společnosti.

 

Spolupráci s původními vlastníky vysvětluje David Fogad: „Díky tomu, že jsme investičním fondem, máme však ještě další možnost, a to výplatu části kupní ceny v akciích fondu. Obecně lze říci, že v konstrukci kupní ceny počítáme se zapojením prodávajícího na úrovni 20-30 %, ať již v jakékoliv z výše uvedených podob nebo jejich kombinací. Je zcela logické, že zejména v segmentu rodinných SME je osoba majitele pro chod firmy poměrně klíčová a správné nastavení vztahů mezi původním a novým majitelem je tak zcela zásadní. Na to navazuje také zapojení prodávajícího do postakvizičního procesu, v rámci kterého dochází k samotnému převzetí společnosti novým majitelem. To může mít také mnoho podob. Prodávající si ve firmě může ponechat manažerskou pozici (nikoliv však statutární) a nadále v ní po určitou dobu figurovat jako jeden z manažerů, případně může fungovat jako konzultant na zkrácený úvazek.“

 

Závěr: ADAX Fond firemního nástupnictví má atraktivní strategii a zkušený tým

 

ADAX Fond firemního nástupnictví přináší na český trh možnost investovat společně se zkušenými manažery do dobře řízených lokálních rodinných firem. Základem je velmi důkladná ekonomická a právní analýza investičních příležitostí. Zároveň se odborníci podílejí s původními vlastníky na dalším rozvoji společností v portfoliu. Cílem fondu je do 3 let vybudovat portfolio 20 až 30 společností o hodnotě 3 miliard CZK. Fond je nastaven tak, aby investoři v investiční třídě A (od 1 mil. CZK) dosáhli dlouhodobě na zhodnocení minimálně 12 % p.a. a u třídy C (od 10 mil. CZK) nad 16 % p.a.. Riziko fondu je vzhledem k povaze aktiv v portfoliu vyšší, proto je vhodný pro investory s vyšší tolerancí rizika.

 

Bližší informace získáte na stránkách a po vyplnění kontaktních údajů ZDE si můžete promluvit se zástupcem fondu. Vyplňte kupón Finlord a v případě investice do fondu získáte nejenom nulový vstupní poplatek, ale i knížku Univerzita Berkshire Hathaway. Akce platí pro prvních 10 investorů.

 

 

 

 

 

 

Upozornění:
Před investičním rozhodnutím je nutné se seznámit se zněním statutu fondu a podfondu. Investování s sebou nese riziko, které může vést k poklesu hodnoty investice a kapitálové ztrátě. Hodnota investičních akcií se v čase mění a historické výsledky podfondu nejsou indikací ani zárukou výsledků budoucích. Investice do podfondu podléhá rizikům uvedeným ve statutu fondu a podfondu. Informace obsažené v tomto dokumentu byly připraveny s maximální péčí, mohou však být předmětem změn a aktualizací a fond ani obhospodařovatel neposkytují záruku ohledně jejich správnosti či úplnosti. Zdanění fondu je stanoveno zákonem a může být při změně zákona upraveno. Fond je určený pro kvalifikované investory dle § 272 zákona č. 240/2013 Sb., o investičních společnostech a investičních fondech, ve znění pozdějších předpisů. Pokud hodláte investovat částku mezi 1 000 000 CZK a 125 000 EUR, vhodnost takové investice pro vás posoudí správce nebo administrátor podfondu. Před investicí byste měli pečlivě zvážit investiční strategii a rizika, která mohou být spojena s investičními cíli podfondu, jak jsou uvedeny ve statutu nebo v jiných relevantních dokumentech. Sdělení klíčových informací fondu (KID) a statut fondu jsou k dispozici na webových stránkách fondu.

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

5.8.2024

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

ZDARMA KE STAŽENÍ ZÁKLADNÍ INVESTIČNÍ STRATEGIE