Finlord Sněmovna financí

Zbytek roku bude zajímavý na trzích i v rámci novinek u XTB, říká Vladimír Holovka

26.7.2024

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Vladimír Holovka obchodní ředitel XTB

Léto je, podobně jako pro většinu z nás, i pro mnohé firmy uvolněnějším obdobím, ve kterém se zhodnocuje úspěšnost prvního pololetí a plánují se aktivity na zbytek roku. Při této příležitosti jsme zpovídali Vladimíra Holovku, obchodního ředitele české a slovenské pobočky XTB, který se s námi podělil nejen o obecná data ze světa investic, ale dal nám i náhled do plánů a statistik samotné společnosti.

 

Jak se v posledních letech vyvíjí zájem investorů a jejich složení?

 

Zájem o investování, ale i finanční gramotnost a povědomí o investicích rostou v Česku i na Slovensku již delší dobu, ale covid vše dramaticky urychlil. Každý může tento trend sledovat i v rámci našich obchodních výsledků, jelikož jsme burzovně obchodovaná firma a musíme tyto informace pravidelně zveřejňovat.

 

Faktorů existovala celá řada – lidé nemohli chodit ven, neměli pořádně kde a za co utrácet, a proto se přesouvali k online „koníčkům“. Investování bylo jedním z nich. Důvodem byl také všeobecný zájem o trhy a jejich značně volatilní období, ve kterém řada lidí spatřila životní příležitost. Dalším faktorem byly také vládní podpory a pumpování likvidity do trhů. Jak říkám, těch aspektů v době covidu tam bylo vícero, ale téměř všechny hrály do karet zájmu o trhy, investování i trading.

 

Dalším významným trendem je neustálé omlazování klientské základny. Věk naší cílové skupiny v posledních letech rychle klesá, což je velmi pozitivní. Poukazuje to na skutečnost, kterou popisuji v první větě své odpovědi – totiž že finanční gramotnost a povědomí o investicích jsou u nás na vzestupu a mladá generace se o tyto věci zajímá již od útlého věku.

 

Jak byste zatím zhodnotil rok 2024?

 

Co se týče vývoje na akciových trzích, prozatimní vývoj hodnotím samozřejmě velmi pozitivně – vždyť hlavní akciové indexy v roce 2024 zatím výrazně rostou. S&P 500 se YTD pohybuje okolo 15% zhodnocení. Až nyní v posledních dnech se nám možná rozjíždí významnější korekce, v jejímž čele stojí hlavně technologické společnosti a jejich nejisté kvartální výsledky či další (převážně makro) aspekty.

 

Z pohledu XTB pak vnímám dosavadní průběh letošního roku také velmi pozitivně – jsem přesvědčen o tom, že se nám v prvních šesti měsících podařilo posunout naše služby opět na vyšší úroveň. Spustili jsme naplno službu Investiční plány, díky které mohou lidé investovat do ETF pasivně a bez transakčních poplatků. Přidali jsme službu úročení neinvestovaných prostředků, což také klienti velmi ocenili vzhledem k vysokým úrokovým sazbám a trhům poblíž historických maxim. V neposlední řadě jsme přidali do nabídky také ETF na Bitcoin, a to hned od prvního dne, kdy to bylo možné.

 

Jaké instrumenty jsou mezi českými a slovenskými klienty v tuto chvíli nejpopulárnější?

 

V tomto ohledu se už delší dobu nic moc nemění – mezi nejpopulárnější instrumenty se řadí ETF, a to zejména na hlavní americké akciové indexy (S&P 500, Nasdaq), ale také z Evropy či populární světový fond MSCI World. Hned po ETF se samozřejmě řadí jednotlivé akcie, kde jsou také nejběžnějšími volbami tituly z tzv. Magnificent 7, ČEZ a další populární společnosti.

 

Čemu by měly klienti XTB věnovat pozornost teď letních měsících?

 

V první řadě stále trhům! Klasická okurková sezóna s nudnými tržními pohyby se nám opět nedostavuje, na trzích je naopak stále hodně živo. Ve světě se toho děje opravdu hodně a myslím, že právě nyní se vyplatí finanční trhy sledovat a aktivně se jich účastnit. Zkušenosti, které z toho mohou tradeři a investoři získat, jsou k nezaplacení. A to myslím doslova – můžete mít peněz kolik chcete, ale čas nevrátíte. Tržní situace, které se odehrávají každý den, jsou unikátní a znovu se opakovat nebudou.

 

Samozřejmě je potřeba myslet také na teoretické znalosti, s čímž se v XTB snažíme investorům i traderům pomoci. Máme připravené videokurzy, e-booky, články a další obsah, a to jak pro začátečníky, tak i pokročilé. Z těch nejnovějších stojí jistě za zmínku např. e-book „Jak koupit či prodat zlato u XTB“, videokurz s názvem „Trading pro začátečníky“ nebo prostě navštivte sekci Vzdělání na našem webu.

 

Co nám můžete prozradit o plánech XTB na zbytek roku 2024?

 

Plánů máme celou řadu, rozhodně nechceme v oblasti vývoje našich služeb polevit z tempa, které jsme nasadili již v minulém roce, a ve kterém jsme pokračovali v první polovině letošního roku. Do konce roku na tento trend navážeme a představíme nové instrumenty (např. dluhopisy), produkty (např. eWallet), vylepšení funkčnosti a spolehlivosti aplikace (např. nové servery), bezpečnostní funkce (např. 2FA) a řadu dalších. Zároveň pokračujeme v implementaci důchodových investičních produktů (v našem případě DIP), po kterých evidujeme mezi našimi klienty značnou poptávku v rámci celé Evropy.

 

V nedávné době jsme také dokončili projekt stavby studia přímo v našich pražských kancelářích, takže brzy plánujeme pozvednout produkční hodnotu našeho videoobsahu. V souvislosti s tím zvažujeme také zcela nové formáty, na které se můžete těšit na našem YouTube i dalších platformách. Obsah je pro nás stále prioritou a chceme si udržet jistou kontinuitu – proto se můžete těšit na již tradiční listopadovou Online investiční konferenci a mnoho dalšího z dílny XTB.

 

A co dlouhodobý horizont? Kam chce XTB směřovat v nejbližších letech?

 

V kontextu nedávno spuštěných produktů, jakými jsou Frakční akcie nebo Investiční plány, a také v kontextu plánovaných produktů, které jsem popsal výše, jsme započali cestu vstříc transformaci do tzv. investiční „superaplikace“. Chceme doručit opravdu univerzální službu, která pokryje potřeby všech typů investorů. V tomto ohledu máme ambici stát se jedničkou evropského trhu.

 

Pro více informací navštivte: https://www.xtb.com/cz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

26.7.2024

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.