Finlord Sněmovna financí

Zajímáte se o alternativní investice? Top 3 kategorie, které by vám v roce 2024 neměly ujít

4.7.2024

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Alternativní investice

Investičních možností je v dnešní době velké množství a alternativní investice přinášejí zajímavý doplněk tradičních portfolií. Jejich hodnota a vývoj jejich ceny se často liší od standardních investičních nástrojů, často jde o spíše o dlouhodobé investice a v některých případech je nutná údržba a péče.

 

Co jsou alternativní investice?

 

Alternativní investice jsou často různé sběratelské předměty, mezi které se řadí například známky, cenné mince, vína nebo i auta. S novým tisíciletím se tato kategorie začala rozšiřovat o různá virtuální aktiva, a když v roce 2008 spustil Satoshi Nakamoto svou kryptoměnu bitcoin (BTC), následovaly NFT (Non Fungible Tokens), které představovaly virtuální umění nebo předměty v metaversech.

 

Nejdéle prověřenou alternativní investicí ale zůstává umění, protože jeho nezpochybnitelná přidaná hodnota se odvíjí od spojení se jmény slavných umělců. Například proslulá Mona Lisa, kterou namaloval Leonardo da Vinci, má dnes již nevyčíslitelnou hodnotu.

 

Luxusní zboží

 

Segment luxusního zboží je jednou z nejzajímavějších alternativních investic. Například šperky se v rodinách dědí po generace a mnoho z nich není pouze z cenných kovů, ale obsahují i drahé kameny. Různá šperkařství a zlatnictví mají také svou reputaci, cena se liší i podle způsobu výroby a dalších faktorů. Nejdražším šperkem je v současnosti The Hope Diamond, jehož cena sahá až na 250 milionů USD.

 

The Hope Diamond
zdroj: https://coloradovirtuallibrary.com

 

Další zajímavou alternativní investicí, která spadá do této kategorie, jsou hodinky. Zde záleží na značce, materiálu a modelu – a samozřejmě stavu a stáří. Mezi nejluxusnější a nejlepší značky pro alternativní investice patří Audemars Piguet, Patek Phillipe a legendární značka Rolex. Například cena modelu Rolex Daytona vzrostla v roce 2021 trojnásobně, koncem roku stála platinová verze těchto hodinek téměř 123 000 USD. V současné době jsou nejdražšími hodinkami dámské hodinky Graff Diamonds Hallucination – jejich cena přesahuje 55 milionů USD a jsou vyrobeny z více než 110 karátů unikátně zbarvených diamantů.

 

hodinky Graff Diamonds Hallucination
zdroj: luxuryproperties.ir/blog

 

Bitcoin a další kryptoměny

 

Zajímavou alternativní investicí jsou samozřejmě kryptoměny. Když Satoshi Nakamoto vypustil do světa bitcoin, změnil tím celé odvětví investic. Najednou se začaly objevovat kryptoměny s různými funkcionalitami, dále podkategorie jako meme coiny nebo shitcoiny.

 

Bitcoin vynesl do závratných hodnot celý jeho koncept – tedy fakt, že byl první kryptoměnou svého druhu, má integrovaný postupný halving a velkou komunitu nadšenců. Na trhu se ale každý měsíc objevují další zajímavé projekty, jako např. 99 Bitcoins, který díky řadě unikátních integrovaných funkcí patří dle portálu Best Crypto to Buy Now mezi aktuálně nejlepší kryptoměny k nákupu.

 

Mnoho z nových krypto projektů selhalo, ale bitcoin z dlouhodobého hlediska roste na ceně a v současném období se jedná o jedno z nejdražších aktiv. V každém odvětví se objevují silní a slabší hráči a kryptoměny nejsou výjimkou.

 

99 Bitcoins – unikátní vzdělávací platforma s mechanismem Learn-to-Earn

 

Krypto projekty nabízejí možnost alternativní investice skrze různé koncepty. Jedním z nich je vzdělávání a rozšiřování znalostí v segmentu kryptoměn. Technologie jdou každý den dopředu mílovými kroky a ne každý uživatel kryptoměnového trhu stačí reagovat na tuto rychlost. Vznikají tak informační mezery ve vědomostech a právě na ty reaguje projekt 99 Bitcoins.

 

Se správnou orientací na krypto trhu pomáhá tato platforma prostřednictvím širokého portfolia vzdělávacích materiálů, jejichž účelem je důkladné porozumění těmto novým technologiím. Motivační sebevzdělávání je zakomponováno do celého ekosystému 99 Bitcoins prostřednictvím mechanismu Learn-to-Earn, který umožňuje nejenom zábavnou formu učení či plnění různých úkolů, ale také získávání odměn v podobě extra tokenů 99BTC. Ty jsou nativní měnou celé platformy.

 

Myšlenkou je tedy nejenom zajistit originální formou dostatek informací o digitálních aktivech, ale také možnost si za svou zvídavost vydělat extra prostředky. Jde tedy o odklon od běžných pasivních metod učení ve prospěch podpory aktivního a poutavého způsobu sebevzdělávání.

 

Celá myšlenka na vznik platformy 99 Bitcoins vznikla již v roce 2013, poté, co svět zažil další úspěšné koncepty, jako byly Move-to-Earn nebo Play-to-Earn. Spuštěním předprodeje vlastního nativního tokenu 99BTC tak platforma reaguje na aktuální poptávku na trhu s kryptoměnami.

 

Ačkoli je předprodej teprve ve svých počátcích, už nyní přitahuje pozornost investorů, kteří do něj vložili již přes 2 miliony dolarů. Předprodej také umožňuje získat tokeny se slevou, což je velmi atraktivní, protože jejich cena je takto mnohem nižší, než bude po plánovaný zalistováních na burzy. Kolem projektu už nyní vznikla silná komunita, která převyšuje 700 tisíc sledujících a téměř 3 miliony odběratelů. Velikost komunity i zájem investorů signalizuje, že projekt řada z nich už nyní vnímá jako kvalitní a spolehlivý.

 

99 Bitcoins

 

Tokenomika projektu je též dobře navržená. Celková zásoba 99BTC je fixována na 99 miliard tokenů, které jsou alokovány podle rozpisu níže. Pro zájemce projekt nabízí i možnost stakingu – tedy dočasného uzamčení nakoupených tokenů, za které budou na roční bázi odměňováni.

 

99 Bitcoins tokenomika

 

Celkový vývoj projektu by se měl stihnout do konce roku 2024, v roce 2025 bude probíhat zdokonalování nové verze platformy, přidávání nových výukových materiálů či navazování partnerství. Druhý kvartál tohoto roku je ve znamení spuštění předprodeje a stakingu, což jsou nové funkce, které budou do platformy integrovány.

 

Třetí kvartál je plánován po ukončení předprodeje, kdy dojde k nárokování tokenů. Realizovat se rovněž budou také první zalistování na decentralizované burzy (DEX), další rozvoj platformy, vyjdou nové informace o Learn-to-Earn ekosystému. Čtvrtý kvartál už proběhne spuštění na centralizovaných burzách (CEX), optimalizace ekosystému a projekt také bude dávat uživatelům tradingové signály. Po dokončení první verze dojde k přemostění z ERC-20 na BRC-20, což je protokol, který umožňuje převod dat skrze zápis v bitcoinu. Developeři v budoucnu počítají s dalším rozšiřováním obsahu platformy 99 Bitcoins a se strategickými partnerstvími.

 

99 Bitcoins exkluzivity

 

Víno

 

Jen velmi málo věcí ve světě zlepšuje svou kvalitu a hodnotu s věkem. Právě staré a vyzrálé víno do této kategorie spadá. Alternativní investice tohoto typu charakterizuje elegance, (například obal láhve), ojedinělost a chuť. Ať už jste milovníkem sklenice vína u večeře nebo preferujete vlastnit a archivovat něco opravdu jedinečného, tak je tento trh jistě pro vás.
Následující vína patří mezi ta nejvzácnější na světě.

 

1. Domaine de la Romanee-Conti Grand Cru 1945 – cena 558 000 USD

 

Toto je burgundské víno z oblasti Domaine Romanee-Conti ve Francii. Jeho cena odráží způsob, kterým je toto víno vyráběno. Po druhé světové válce v roce 1945 byla oblast Domaine Romanee-Conti schopna vyprodukovat pouze 600 lahví tohoto vína, což bylo zaviněno nedostatkem surovin.

 

Vino Domaine de la Romanee-Conti Grand Cru
zdroj:https://sothebysrealty.ae/

 

Rominee-Conti je známo pro své aroma tmavých hroznů, sladké nóty a lesní nádech. Víno je možné zakoupit za cenu 558 tisíc USD na aukci v Ženevě, ve Švýcarsku, což z něj dělá nejdražší víno na světě. Aukce začala na ceně 32 tisíc USD, zhodnocení láhve tedy dosáhlo 1643,75 %.

 

2. Screaming Eagle Cabernet Sauvignon 1992 – cena 500 000 USD

 

První víno vyprodukované vinařstvím Screaming Eagle Cabernet Sauvignon vzniklo v roce 1992, a to v počtu pouze 175 beden. Tehdy vinařství ještě nemělo vybudovanou dostatečnou reputaci. Dnes je ale vnímáno jako testament amerického vinařského umění.

 

Vino Screaming Eagle Cabernet Sauvignon
zdroj:https://sothebysrealty.ae/

 

Jeho hodnota se odvíjí od chuťového profilu, vzácnosti a reputace. Bylo prodáno za 500 000 USD na aukci v Kalifornii.

 

3. Jeroboam of Chateau Mouton-Rothschild 1945 – cena 310 700 USD

 

Jeroboam bylo vyprodukováno na vinařství Nathaniela Rothschilda a je známé jako jedno z nejlepších vín za posledních 100 let. Na jeho etiketě je slavné „V“, což označuje vítězství spojeneckých vojsk ve druhé světové válce. Bylo zakoupeno anonymním kupcem v Londýně.

 

Vino Jeroboam of Chateau Mouton-Rothschild
zdroj:https://sothebysrealty.ae/

 

Závěr

 

Investoři tedy mají mnoho možností pro alternativní investice a tradiční investice nejsou jedinou variantou. Zhodnotit prostředky lze i alternativní cestou a zmíněné příklady ukazují, že se rozhodně nejedná o malé částky. V příkladech to sice občas vypadá, že tento druh investic je spíše pro movitější třídu, ale opak může být pravdou – například kryptoměny lze nakupovat i po malých částech a jsou to právě projekty, jako je 99 Bitcoins, které umožní účast každému.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Komerční sdělení. Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

4.7.2024

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

ZDARMA KE STAŽENÍ ZÁKLADNÍ INVESTIČNÍ STRATEGIE