Finlord Sněmovna financí

Překoná zlato historická maxima?

3.7.2024

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Zlato historická maxima

Zlato prožívá v posledních měsících opravdu volatilní období. Aktuálně se jeho cena pohybuje nad úrovní 2 000 USD, přibližně 4-5 % pod historickými maximy z minulého měsíce. Nejznámější drahý kov je tedy po desetiletí stagnace znovu v hledáčku mnoha investorů. Není se čemu divit. Zlato má za sebou několik velmi dobrých posledních let, kdy jeho cena od lokálních minim v roce 2022 vzrostla o více než 40 %. Je ale reálné, že cena bude pokračovat v dalším růstu?

 

Cena zlata samozřejmě závisí na mnoha různých faktorech, v poslední době byl velmi skloňován především jeho inverzní vztah s desetiletými výnosy amerických dluhopisů, který byl po dlouhou dobu pravidlem. Nicméně v poslední době se tyto hodnoty rozcházejí.

 

Z dlouhodobého hlediska však dává smysl, aby se záporná korelace obnovila, což by teoreticky mohlo znamenat další růstový potenciál pro zlato.

 

20240703 zlato XTB
Zdroj: xStation

Minulá výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. Každý, kdo jedná na základě těchto informací, tak činí výlučně na vlastní riziko.

 

Za stěžejní faktor je také považován fakt, že zlato, slouží jako dlouhodobé zajištění proti inflaci (i když v krátkodobém horizontu tato teorie neplatí), za což zlato vděčí své omezené nabídce a pomalému doplňování stávajících zásob. Podle odhadů je celkové množství vytěženého zlata o velikosti krychle o hraně 21 metrů a každý rok přibývá zhruba 2 %. Poptávku po zlatě tvoří 4 hlavní faktory: šperky, investice, technologie a poptávka centrálních bank, které zejména v poslední době hromadí zlato ve velkém množství, což znovu nahrává potenciálu pokračujícího růstu ceny. Nicméně ve hře je stále i mnoho dalších faktorů, které mohou situaci nečekaně ovlivnit a celá problematika je velmi komplexní.

 

Navíc i samotný nákup zlata může být pro investory komplikovaný. Do zlata lze investovat nebo s ním obchodovat mnoha různými způsoby a každý se tak musí rozhodnout, který je pro něj ten pravý. Pro většinu lidí je fyzické zlato to první, co je napadne. To má samozřejmě své výhody, ale také nevýhody. Stále populárnější je však obchodování se zlatem prostřednictvím elektronických platforem a investičních aplikací. V rámci XTB existují dva hlavní způsoby nákupu nebo prodeje zlata. Prvním jsou rizikovější deriváty CFD, které kopírují ceny zlata. CFD na zlato se obchodují s pákovým efektem, který znásobuje zisky nebo ztráty. Druhou možností je nákup fondu, který kopíruje ceny zlata. Ten se kupuje bez pákového efektu a jeho cena téměř přesně kopíruje ceny zlata. Nákup takového fondu je tedy flexibilní a finančně velmi výhodnou alternativou k nákupu fyzického zlata.

 

Vzhledem ke komplexnosti problematiky tak analytici XTB na toto téma vytvořili nový ebook, ve kterém se o zlatu dozvíte vše, co potřebujete vědět:

 

● Jak vypadá aktuální fundamentální situace
● Jak zlato reaguje na rostoucí zájem centrálních bank
● Co se stane se zlatem po zvýšení sazeb ze strany Fedu
● Jaký je výhled na další vývoj zlata
● Jak obchodovat zlato u XTB

 

Ebook je zdarma dostupný na tomto webu: https://cz.xtb.com/jak-nakoupit-ci-prodat-zlato-v-xtb

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Rozdílové smlouvy jsou komplexní nástroje a v důsledku použití finanční páky jsou spojeny s vysokým rizikem rychlého vzniku finanční ztráty. U 77 % účtů retailových investorů došlo při obchodování s rozdílovými smlouvami u tohoto poskytovatele (XTB S.A.) ke vzniku ztráty. Měli byste zvážit, zda rozumíte tomu, jak rozdílové smlouvy fungují, a zda si můžete dovolit vysoké riziko ztráty svých finančních prostředků. Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

3.7.2024

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA XTB