Finlord Sněmovna financí

Co zaznělo na Analytickém fóru 2024?

12.6.2024

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
an forum 24

Minulou středu a čtvrtek proběhl další ročník Analytického fóra XTB. Diskuze se soustředily na mnohá klíčová témata, vzhledem k aktuální situaci na finančních trzích. V tomto článku vám přinášíme stručný přehled nejdůležitějších bodů z této akce. Celkové trvání fóra bylo čtyři hodiny, proto nelze v tomto textu pokrýt všechny detaily.

 

Celé fórum se skládalo z pěti samostatných diskusních panelů, přičemž každý panel měl specifické zaměření: Makro a měnová politika, Komodity, Měnové trhy, Akcie a Kryptoměny.

 

● Záznam obou vysílacích dnů z Analytického fóra získáte zdarma po vyplnění formuláře na tomto webu: https://cz.xtb.com/analyticke-forum-2024

 

Akce začala makroekonomickým panelem s Jurajem Karpišem, Štěpánem Křečkem a moderátorem Štěpánem Hájkem. Zde byla samozřejmě největším tématem potenciální recese a inflace. Podle hostů se loni americké ekonomice podařilo vyhnout recesi díky silnému růstu HDP a nízké nezaměstnanosti. Dolar si tak udržel svou pozici rezervní měny, ale fiskální nezodpovědnost může tuto funkci ohrozit. Analytici předpokládají snížení úrokových sazeb kvůli nižší inflaci, nikoli ekonomickým problémům.

 

Po makroekonomickém úvodu následovala debata Borise Tomčiaka, Petra Plecháče a moderátora Jiřího Tylečka o situaci na komoditním trhu. Zde padla hned z kraje diskuze zásadní otázka – které komodity mají největší potenciál v letošním roce? Podle analytiků se jeví jako zajímavá příležitost např. měď, a to vzhledem k rostoucí poptávce v oblasti obnovitelné energetiky, umělé inteligence a elektromobility. V diskuzi se zmiňovalo i zlato spolu s možnostmi investování de něj, ale také ropa, kakao nebo zemní plyn.

 

První den akce uzavřela sekce Měnové trhy, které se zúčastnili Ronald Ižip, Pavel Peterka a moderátor Tomáš Cverna. Během této debaty jsme dostali od účastníků pohled na pár EURUSD a na očekávaný vývoj. Analytici se shodli, že ekonomika USA nemusí být až tak zdravá, jak si ostatní myslí. Samozřejmě nezapomněli ani na euro a českou korunu, poskytli svůj výhled a možnosti, jak bude ovlivňovat další snižování sazeb naše měny.

 

Druhý den byl nejprve věnován akciím. Zde Jaroslav Brychta mluvil s Petrem Horáčkem. Oba mají dlouholeté zkušenosti na trzích. Jaroslava Brychtu mohou diváci znát z populárního Ranního komentáře na YouTube kanálu XTB. Spolu s Petrem analytici XTB již několik měsíců publikují na YouTube formát Watchlist, ve kterém detailně analyzují společnosti, které mají nebo zvažují přidat do svého investičního portfolia. V minulosti se věnovali například firmám jako Meta (Facebook), American Express a Philip Morris. Ve svém společném rozhovoru na Analytickém fóru pak na své akciové investice navázali, řešili např. AI boom a rozebrali výsledkovou sezónu firem včetně Nvidia.

 

Závěrečná část fóra se pak zaměřila na kryptoměny. Zde vystoupili Martin Gregor a Marek Vaňha spolu s moderátorem Markem Nemkym. Naši hosté probrali mnohá témata týkající se Bitcoinu a Etherea. Bitcoin raketově rostl a od svých minim z konce roku 2022 se pohybuje již ve více než 300% zisku. V poslední době navíc bylo schváleno ETF na Bitcoin a nově i Ethereum. Prozradili také, co si myslí o jejich budoucnosti.

 

Témat bylo opravdu víc než dost, proto byste si záznam určitě neměli nechat ujít.

 

● Záznam obou vysílacích dnů z Analytického fóra získáte zdarma po vyplnění formuláře na tomto webu: https://cz.xtb.com/analyticke-forum-2024

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

12.6.2024

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA XTB