Finlord Sněmovna financí

Rozbor fondu Disruptio SICAV a.s.: unikátní český regulovaný fond digitálních aktiv

17.6.2024

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Disruptio fond

Digitální aktiva, jako je kupříkladu Bitcoin, zaznamenaly v uplynulých letech obrovský zájem investorů. Výnosy v této oblasti mohou být značné, ale taktéž volatilita výnosů je velmi vysoká. Digitální aktiva jsou vysoce cyklický trh, má rostoucí a klesající fázi. Pro investora i pro jeden fond je extrémně náročné neustále měnit svou strategii, aby dosáhl optimálních výsledků v obou hlavních cyklech. Investoři proto hledají způsoby, jak průběh výnosů stabilizovat.

 

Disruptio fond Bitcoin

 

Unikátní strategii na český trh přináší nový regulovaný fond Disruptio SICAV a.s.. Tento fond fondů investuje do portfolia tvořeného profesionálními investičními fondy, které se specializují na blockchainové trhy a technologie. Ve sledovaném období průměrný roční výkon strategie přesahuje 65% a volatilita je výrazně nižší oproti Bitcoinu či jiným kryptoaktivům. Srdcem plánovaného portfolia jsou tržně neutrální fondy, jejichž výkonnost nekoreluje se směrem trhu, k nim se přidávají směrové fondy, které těží z růstu krypto trhu.

 

*Výpočty Disruptio SICAV jsou založeny na měsíčních výnosech z historických dat fondů v simulovaném portfoliu a zpětného testování. CAGR je vypočtena z měsíčních výnosů. Uvedená výkonnost představuje minulou výkonnost a nezaručuje budoucí výsledky. Období: 1/21-3/24.

 

Investoři mohou využít skvělý bonus ve formě snížení vstupního poplatku na nulu. Akce je platná do 31. srpna 2024. Při vyplňování údajů do kontaktního formuláře stačí do komentáře uvést kód „Finlord“.

 

Strategie fondu Disruptio SICAV

 

Většina kryptofondů používá strategii long-only a nedokáže se chránit před rizikem poklesu. Naproti tomu fond Disruptio využívá pečlivě vybraný mix více strategií, jejichž cílem je zachytit růst trhu s kryptoměnami a zároveň minimalizovat volatilitu směrem dolů. Plánem fondu je kombinace strategií snižování rizika (tržně neutrální) se strategií zvyšování výnosu (směrové). Investorům poskytuje díky tomu komplexní a vyváženou expozici do kryptoaktiv.

 

Minulou výkonnost fondů v portfoliu ukazuje následující tabulka:

 

Disruption fond získ

 

A statistika výnosů a rizika ve sledovaném období 2021 až 2024 ve srovnání s Bitcoinem a akciovým indexem S&P 500:

 

Disruptio vs Bitcoin

 

Výpočty Disruptio SICAV jsou založeny na měsíčních výnosech z historických dat fondů v portfoliu a zpětného testování. Výpočty pro Bitcoin [EUR] a S&P 500 [EUR] vycházejí z měsíčních výnosů indexu S&P 500 a ceny Bitcoinu přepočtené na EUR. CAGR je vypočtena z měsíčních výnosů. Volatilita je vypočtena jako anualizovaná směrodatná odchylka měsíčních výnosů. Maximální propad se počítá v měsíčním časovém rámci. Bezriziková sazba pro výpočet Sharpeova poměru je 2,7 % (výnos z německých desetiletých Bundů) za dané období. Uvedená výkonnost představuje minulou výkonnost a nezaručuje budoucí výsledky.

 

Disruptio investuje do směrových i tržně neutrálních fondů. Výkonnost obou typů fondů a výkonnost mixu ve fondu Disruptio ukazuje následující obrázek. Neutrální fondy vydělávají na arbitrážích a transakčních poplatcích bez ohledu na cenu. Směrové fondy těží ze silných cenových pohybů na trzích s digitálními aktivy. V období růstu mohou překonávat výkonnost trhu, ale v období poklesu značně ztrácejí. Naopak neutrální fondy nemohou překonat trh během růstového cyklu, ale jejich výnosy jsou většinou stabilní, i když ve srovnání s dosavadním vývojem ceny Bitcoinu a směrovými strategiemi nižší.

 

Disruptio fond výkonnost

 

700 různých fondů bylo podrobeno důkladné analýze. Pouze 3% fondů splňují přísné výběrové řízení fondu Disruptio. Aktuálně jsou pro zařazení do portfolia vybrány čtyři fondy. Postupně budou do portfolia přibývat další fondy s atraktivními nekorelovanými strategiemi. Nejstarší fond vybraný do portfolia fondu funguje již více než 5 let se stabilními výsledky. Hodnota aktiv ve zmíněných podkladových fondech přesahuje čtvrt miliardy dolarů. Nespornou výhodou pro investora je fakt, že do fondu Disruptio SICAV mu stačí investovat 1 milion korun, i když do některých fondů je vstupní kapitál minimálně 24 milionů korun a některé dokonce už ani nepřijímají menší klienty. Dlouholeté zkušenosti a silný network kontaktů fondu Disruptio umožňuje investovat do fondů, ke kterým většina investorů nemá přístup.

 

Následující fondy již byly investičním výborem vybrány do portfolia a budou postupně investovány podle investičního plánu, jakmile bude k dispozici dostatečný kapitál pro investice. V současné době (červenec 2024) je investován fond Wincent.

 

Blockchain fondy Disruptio

 

Disruptio SICAV nastavení a parametry

 

Disruptio SICAV je regulovaný fond kvalifikovaných investorů. Minimální investice po posouzení investiční společností je tedy 1 milion Kč. Činnost administrátora a obhospodařovatele vykonává Delta IS. Depozitářem je Cyrrus. Do fondu lze investovat v EUR i CZK. Likvidita je měsíční (uplatňují se výstupní poplatky při ukončení investice do 36 měsíců) a po plnění zákonných podmínek je výnos osvobozený od daně.

 

Disruptio SICAV má na českém trhu unikátní strategii na blockchain trhu. Celková nákladovost fondu TER je 3,65% ročně. To je v poměru k očekávanému průměrnému ročnímu zhodnocení nižší hodnota než mají mnohé tradiční akciové fondy.

 

Souhrnný ukazatel rizik (SRI) je 7, tedy fond má vyšší riziko.

 

Historická výkonnost podkladových fondů vybraných pro zařazení do portfolia Disruptio:

 

Disruptio výkonnost fondů

 

Výpočty Disruptio SICAV jsou založeny na měsíčních výnosech z historických dat fondů vybraných pro zařazení do portfolia a zpětného testování. Výpočty pro Bitcoin [EUR] a S&P 500 [EUR] vycházejí z měsíčních výnosů indexu S&P 500 a ceny Bitcoinu přepočtené na EUR. CAGR je vypočtena z měsíčních výnosů. Volatilita je vypočtena jako anualizovaná směrodatná odchylka měsíčních výnosů. Maximální propad se počítá v měsíčním časovém rámci. Bezriziková sazba pro výpočet Sharpeova poměru je 2,7 % (výnos z německých desetiletých Bundů) za dané období. Uvedená výkonnost představuje minulou výkonnost a nezaručuje budoucí výsledky.

 

Zakladatelé fondu Disruptio SICAV a možnosti investice

 

Zakladateli jsou Martin Bittara, Marián Puček, kteří se v oblasti kryptoměn pohybují už řadu let. Známější jsou na Slovensku, kde založili a řídí úspěšnou retailovou platformu na investice do kryptoměn Okazio. Popularita Okazio platformy neustále roste, za Q1 2024 dosáhla platforma na nových vkladech meziročního nárůstu 251%. Za poslední rok dosáhla stanovených cílů a spravují přes 37 milionů korun individuálním i firemním klientům. Výkonnost platformy Okazio byla v loňském roce 112% a roku 2024 má průběžný výnos 46%.

 

Jak už bylo zmíněné, fond je regulován ČNB a obhospodařovatelem fondu je Delta IS, která má ve svém portfoliu akciové, nemovitostní i alternativní investiční fondy.

 

Fond Disruptio je určený pro kvalifikované investory. Investoři mohou nezávazně získat další informace po zanechání kontaktních údajů ZDE. Do 31. srpna 2024 platí skvělý bonus ve formě snížení vstupního poplatku na nulu. Při vyplňování údajů do kontaktního formuláře stačí do komentáře uvést kód „Finlord“.

 

Před jakoukoliv investicí do fondu by se investoři měli seznámit se statutem a KIID, ve kterých jsou popsány rizika a parametry fondu.

 

 

 

 

Disclaimer:

Fond je fondem kvalifikovaných investorů dle zákona č. 240/2013 Sb., o investičních společnostech a investičních fondech, ve znění pozdějších předpisů, jehož akcionářem se může stát výhradně kvalifikovaný investor dle § 272 tohoto zákona. V případě investice v rozmezí 1 000 000 CZK až 125 000 EUR posuzuje vhodnost takové investice pro investora DELTA investiční společnost, a.s. Tento text je určen výhradně pro informační a propagační účely a není nabídkou či výzvou k investování, investičním doporučením, investiční radou ani analýzou investičních příležitostí. Před investičním rozhodnutím je nutné se seznámit se zněním statutu fondu (podfondu) a sdělením klíčových informací (KID). Pro získání těchto dokumentů kontaktujte DELTA Investiční společnost, a.s. na
Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

17.6.2024

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

ZDARMA KE STAŽENÍ ZÁKLADNÍ INVESTIČNÍ STRATEGIE