Finlord Sněmovna financí

Akciový index S&P 500: jak se jednoduše stát milionářem

19.6.2024

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
index S&P 500

Americký akciový index S&P 500 znají všichni investoři. Obsahuje 500 největších burzovně obchodovaných společností v USA dle tržní kapitalizace, takže v něm najdeme spoustu známých titulů, jako je Nvidia, Microsoft, Apple či Ford. Investice do tohoto indexu je díky finanční inovaci v podobě ETF (burzovně obchodovaný fond) velmi jednoduchá a přístupná každému. Co ukazuje historie? Jaké byly minulé výnosy? A můžete se stát milionářem?

 

Tento článek je připraven ve spolupráci se spolehlivým brokerem XTB, který nabízí možnost obchodovat více než 5600 instrumentů (forex, indexy, komodity, akcie, ETF a kryptoměny) s nízkými nebo nulovými poplatky. Naše rozbory platformy naleznete ZDE. Taktéž si můžete ZDARMA a bez nutnosti jakéhokoliv vkladu zkusit investování či trading na testovacím účtu XTB.

 

Index S&P 500 a 150 let investice: ze 100 USD na 100 milionů USD

 

Následující obrázky ukazují nominální a reálné o inflaci očištěné zhodnocení investice do akciového indexu S&P 500 (a dopočteného akciového indexu před vznikem S&P 500 v roce 1923). Investice 100 USD v roce 1870 se při reinvestici dividend zhodnotila na téměř 100 milionů USD. V reálném vyjádření se investice 100 USD zhodnotila na přibližně 4 miliony USD.

 

US akcie dlouhodobý zisk index S&P 500

 

Pro srovnání ještě obrázek inflačně očištěného nadvýnosu akcií vůči dluhopisům. Někdy mají dluhopisy vyšší výnosy než akcie, ale v dlouhém období jsou akcie daleko výkonnější.

 

US akcie vs dluhopisy index S&P 500

 

Přirozeně vzniká otázka „Proč je dlouhodobé zhodnocení amerických akcií tak vysoké?“ Důvodem je ekonomický rozmach a růst zisků firem v indexu. Tyto dva obrázky ukazují index zisků a index dividend. Zisky i dividendy někdy poklesnou, ale v dlouhém období stabilně rostou.

 

US akcie zisky a dividendy

Index S&P 500 a investice pro každého

 

Lidé 150 nežijí, ale dlouhodobé výnosy ukazují investorům průměr, který mohou od daného aktiva očekávat. U amerických akcií lze při horizontu 30 let očekávat inflačně očištěné zhodnocení na úrovni 7 % p.a.. Pokud si jako investoři budeme ročně odkládat 36 000 Kč (3000 měsíčně) a každý rok tuto částku zvýšíme o inflaci na úrovni 3 %, tak po 30 letech budeme mít při reálném výnosu 7 % p.a. a reinvestici dividend majetek 5 milionů Kč (nominálně 8,5 milionu Kč). Je to inflačně očištěná částka. Celkem bychom do investice vložili 1,7 milionu Kč, 3,3 milionu Kč by byly reálné výnosy (6,8 mil. by byly nominální výnosy).

 

20240619 US akcie pravidelná investice

 

Možností, jak investovat do indexu S&P 500, je celá řada. Velmi jednoduchý je nákup akcií a ETF u XTB. Do objemu 100 tisíc EUR měsíčně je dokonce bez komise. V ETF skeneru si můžeme snadno vyhledat různé fondy zaměřené na index S&P 500. Investovat lze v USD, EUR či dokonce v britských librách.

 

20240619 US akcie v XTB

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

19.6.2024

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA XTB