Finlord Sněmovna financí

Akcie velkých společností mají nejvyšší růst zisků

28.5.2024

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Zisky velkých společností

Akcie velkých společností v uplynulých kvartálech značně poráží akcie malých a středně velkých společností. Důvodem je skutečnost, že jejich zisky výrazně rostou. U menších společností ale sledujeme stagnaci. Nastává monopolizace akciového trhu anebo jsou středně velké a malé společnosti jednoduše podhodnocené?

 

Tento článek je připraven ve spolupráci se spolehlivým brokerem XTB, který nabízí možnost obchodovat více než 5600 instrumentů (forex, indexy, komodity, akcie, ETF a kryptoměny) s nízkými nebo nulovými poplatky. Naše rozbory platformy naleznete ZDE. Taktéž si můžete ZDARMA a bez nutnosti jakéhokoliv vkladu zkusit investování či trading na testovacím účtu XTB.

 

Akcie velkých společností mají rekordní zisky

 

Následující obrázek od Yardeni ukazuje, že large cap akcie (index S&P 500) mají očekávané zisky na akcii na novém maximu. Naproti tomu mid cap akcie (index S&P 400) a small cap akcie (index S&P 600) mají očekávané zisky nadále pod maximem z roku 2020. Čím to je způsobené? Zejména velmi vysokým růstem tržeb a zisků těch největších společností, jako jsou Microsoft, NVIDIA, Alphabet či Meta Platforms. Tito giganti doslova „vysávají“ z jiných společností peníze díky svým bezkonkurenčním produktům.

 

20240528 akcie zisky

 

Ohodnocení large cap akcií je na 20,6násobku očekávaných zisků. U mid cap akcií je na 15,4násobku a u malých společností je na 14,4násobku. Rozdíl v ohodnocení je značný. Investoři očekávají, že velkým společnostem se bude nadále dařit rychleji zvyšovat zisky. Čas ukáže, jestli je tento předpoklad správný. Zajímavý byl vývoj od roku 2009 do roku 2019, kdy bylo ohodnocení velkých společností typicky nižší než ohodnocení středně velkých a malých firem.

 

20240528 akcie ohodnocení

 

Do ETF na jednotlivé segmenty trhu lze bez komise investovat u XTB. Na large cap lze obchodovat řadu ETF v USD i EUR. Kupříkladu toto ETF:

 

20240528 large cap akcie

 

Na mid cap v EUR i USD variantě:

 

20240528 mid cap akcie

 

Na small cap v USD i EUR:

 

20240528 small cap akcie

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

28.5.2024

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA XTB