Finlord Sněmovna financí

Akciové portfolio Tomáše Vranky: Čas přidat Bitcoin?

11.4.2024

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
akciové portfolio Tomáše Vranky

Akciové trhy již několik měsíců pokračují v růstu a mnohé indexy v nedávné době dokonce zvýšily svá předchozí maxima. Ve světě totiž stále panuje obecně pozitivní nálada a z ekonomik nepřicházejí skoro žádné špatné zprávy. Jak tato situace ovlivňuje akciové portfolio Tomáše Vranky?

 

V rámci akcií z investičního portfolia pokračují problémy společnosti Apple. Z Číny přicházejí další čísla, která ukazují, že pokles prodeje iPhonů je opravdu velký, což je samozřejmě problém, protože Čína je pro společnost jedním z nejdůležitějších trhů. Problémy má i Boeing, jehož letadla měla v posledních měsících několik nehod, naštěstí ne smrtelných, které zřejmě souvisejí s výrobním procesem. Tyto incidenty nakonec vedly k tomu, že generální ředitel společnosti oznámil, že do konce letošního roku odstoupí ze své funkce. Pozitivnější je však skutečnost, že se situace zlepšuje pro společnost Meta. V USA se totiž stále častěji hovoří o možném úplném zákazu TikToku. Ačkoli je celá záležitost poměrně složitá, vypadá to, že TikTok jako jeden z největších konkurentů Instagramu v USA by nakonec mohl být zakázán.

 

Co bylo do portfolia nově přidáno?

 

Celý projekt Akciové portfolio byl původně vytvořen jako průvodce nákupem akcií. Později byly přidány vybrané ETF a po několika letech se Tomáš v tomto měsíci rozhodl přidat i další třídu aktiv. Tou jsou kryptoměny, respektive Bitcoin, který byl zakoupen ve formě ETF. Pro upřesnění: fondy najdete pod zkratkou ETF, ale jedná se o ETN/ETP, které mají oproti klasickému ETF trochu jinou strukturu. Evropská legislativa neumožňuje ETF s jednou aktivitou a fondy se mírně liší i v dalších parametrech. XTB v současné době nabízí dva fondy, které velmi věrně kopírují cenu bitcoinu, protože ho fyzicky nakupují. Jedná se o BTCE.DE a VBTC.DE. Oba fondy se obchodují v Evropě, a pokud investor nechce z nějakého důvodu nakupovat Bitcoin přímo, může to být jedna z nejlepších možností, jak získat expozici na tomto trhu.

 

Proč ale nakupovat Bitcoin nyní? Vzhledem k zavedení ETF je Bitcoin dostupnější než kdy dříve a stále více investorů se přiklání k názoru, že v malém množství může být dobrým doplňkem dlouhodobého investičního portfolia. Navíc za příznivých makroekonomických podmínek se dá očekávat pokračující růstový trend i u kryptoměn.

 

Co se týče způsobu nákupu samotného, Tomáš se rozhodl do portfolia přidat oba fondy ve stejném poměru z důvodu diverzifikace s tím, že v průběhu několika následujících měsíců budou tyto pozice průběžně po malých krocích navyšovány a cena se tak zprůměruje. Jelikož Bitcoin je stále velmi volatilní, mladé a nepředvídatelné aktivum, bude do portfolia přidáván postupně a jen v malé míře.

 

Podrobnější informace k výše uvedeným tématům naleznete ve videu z tohoto měsíce Akciové portfolio Tomáše Vranky, které je k dispozici na následujícím odkazu: https://cz.xtb.com/akciove-portfolio-tomase-vranky

 

Pokud byste se chtěli dozvědět více o tématu kryptoměn, XTB v nedávné době vysílalo dvě živá kryptoměnová vysílání (dostupná ZDE a ZDE). Ke stažení zdarma je nyní taktéž dostupný nový ebook Top 5 kryptoměn u XTB.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

11.4.2024

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA XTB