Finlord Sněmovna financí

Festival Jeden svět 2024: 7 nejlepších dokumentů o lidských právech

18.3.2024

10 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Festival jeden svět nejlepší dokumenty

Tento týden začíná Mezinárodní filmový festival o lidských právech Jeden svět, který upozorňuje na desítky příběhů o lidských právech a jejich porušování i statečných činech lidí kolem nás. Ať už jde o změny klimatu, svobodu slova, nezávislou justici, identity, nebo vztahy, informovat o tématech promítaných filmů je v současnosti důležitější než kdy dříve. Festival Jeden svět vznikl v roce 1999 a pořádá jej nezisková organizace Člověk v tísni.

 

Festival představí 96 celovečerních filmů a 10 snímků ve virtuální realitě, nabídne debatní program s hosty z celého světa nebo krátké filmy pro děti. Nově do programu kromě dokumentů zařadí i hrané filmy o lidských právech.

 

 

dokumenty jeden svět 2024

 

 

Festival Jeden svět 2024 míří i do regionů

 

 

Festival Jeden svět se uskuteční od 20. března do 21. dubna 2024 ve 48 městech po celém Česku. V Praze festival proběhne od 20. do 28. března 2024. Diváci si tedy Festival Jeden svět budou moci užít například v kinech v Uherském Hradišti, Znojmě, Lounech, Ústí nad Labem, Táboře, Roztokách, Plzni, Mladé Boleslavi nebo Karlových Varech.

 

 

Festival Jeden svět přináší interaktivní zážitek

 

 

Mezinárodní filmový festival o lidských právech Jeden svět Jeden svět není jen o sledování dokumentů, ale přináší také zajímavé diskuze osvětlující problematiku s tvůrci dokumentů, aktivisty či experty na daná témata. Diskuze jsou otevřené, takže diváci mohou pokládat odborníkům či hostům dotazy.

 
Kupříkladu v rámci zahajovací projekce pro veřejnost 20. března v pražském kině Lucerna se bude promítat oscarový dokument 20 dní v Mariupolu, který ukáže nejen zákulisí válečné žurnalistiky, ale i osudy obyčejných lidí ve válce. Po projekci pak proběhne velmi zajímavá debata se svědkyní z Mariupolu a ředitelkou Centra pro lidská práva a demokracii Nadiiou Ivanovou. Debatu moderuje René Kočík.

 
Jinak dokument 20 dní v Mariupolu jsme měli možnost zhlédnout a musíme říct, že se jedná o naprosto autentický dokument, který ukazuje skutečné peklo na zemi. Záběry jsou doslova syrové, takže v dokumentu uvidíte umírat děti, lidi bez končetin, bombardování porodnice a umírající těhotné ženy či masové hroby, a jiná zvěrstva, které páchají Rusové v rámci války na Ukrajině.

 

 

Dokumenty, které nás zaujaly

 

 

20 dní v Mariupolu

 

 

Po začátku ruské agrese na Ukrajině v únoru 2022 zůstali novináři*ky z agentury Associated Press (AP) v obléhaném městě Mariupol. Film ukazuje zákulisí jejich práce a vznik šokujících záběrů, které obletěly svět.

 

Ukrajinský reportér Mstyslav Černov a jeho kolegové*yně riskují životy, aby zprostředkovali pravdu o ruské invazi na Ukrajinu. Jako jediný tým zahraničních korespondentů*ek přináší přímé svědectví o válečných zločinech během obléhání a obsazení města ruskou armádou. Dvacet dní se snaží z uzavřeného Mariupolu posílat materiály, které zachycují umírající děti, masové hroby nebo bombardování porodnice. Mnohé z nich média odmítla zveřejnit. Jsou to záběry, na které se nikdo nechce dívat, ale všichni by je měli vidět. Film ukazuje nejen situaci obyčejných lidí ve válce, ale také to, jak obtížné je válečnou realitu dokumentovat.

 

 

 

 

Tady Havel, slyšíte mě?

 

 

Dosud nepublikované záběry z posledních tří let života Václava Havla v osobním portrétu stárnoucího exprezidenta, který vždy nadřazoval zájmy obecné nad ty vlastní.

 

Místo vysněného státnického důchodu, čtení a chození do divadel zůstává Václav Havel aktivním politikem ve výslužbě, který cestuje po všech kontinentech, aby šířil hodnoty demokracie. Dokument je mnohovrstevnatým příběhem o odcházení velkého muže, jenž neztrácí nadhled ani smysl pro humor. Na sklonku života se Havel zamýšlí nad svým vlastním odkazem, ale i nad obecnými hodnotami lidství a demokracie ve dvacátém prvním století. Jak nakonec sám přiznává, exprezidentství je jedno z nejnáročnějších povolání, které za svůj život vykonával.

 

 

 

 

 

Útěk z Utopie

 

 

Ze Severní Koreje se snaží utéct jednotlivci i celé rodiny. Se zrádnou cestou přes divokou řeku, nehostinné čínské hory i vietnamský prales se jim snaží pomoct pastor Kim, muž, který svůj život zasvětil bohu a pomoci uprchlíkům.

 

Severní Korea je zemí, která je úplně odříznutá od svého okolí. Neexistuje zde žádná možnost volby ani jakékoli formy svobody. Pastoru Kimovi, který uprchlíkům asistuje, nikdy nepřestává zvonit telefon. Ze svého domova v Jižní Koreji organizuje společně se svou převaděčskou sítí útěky ze sousední země. Jádrem filmu je příběh matky, která se po deseti letech snaží setkat se svým synem, a pětičlenné rodiny, jež chce pro svoje děti lepší budoucnost. Úspěšné překročení hranic s Čínou je však jenom začátek útrpné cesty plné vojenských hlídek i farmářů, kteří se živí udáváním uprchlíků. Na konci tak nečekají jiné možnosti než smrt v gulagu, nebo probuzení do nového světa.

 

 

 

 

O karavaně a psech

 

 

Šéfredaktor opozičních liberálních novin Novaja Gazeta Dmitrij Muratov udržuje redakci v chodu, i když v Rusku už není bezpečno. Při přebírání Nobelovy cenu za mír Muratov přirovnal společnost ke karavaně, která jede dál právě proto, že psi v podobě špičkových novinářů*ek, štěkají.
Muratovovi kolegové*yně s hrůzou pozorují, jak zemi přituhuje – nejvyšší soud rozpustil lidskoprávní organizaci International Memorial, a po zahájení ruské invaze na celé území Ukrajiny ostatní nezávislá média postupně mizí. Dramatické týdny kolem invaze na Ukrajinu dokumentuje anonymní autorský kolektiv v čele se známým ruským režisérem Askoldem Kurovem, který na festivalu Jeden svět uvedl již řadu filmů.

 

 

Neviditelný národ

 

 
Na bedrech prezidentky Tchaj-wanu leží nelehké úkoly – pečuje o demokracii ve své zemi a zároveň stojí proti hrozbě agrese ze strany Číny. Při tom všem zůstává věrná svým hodnotám a svému lidu.

 

Režisérka Vanessa Hope podala oficiální žádost o filmování s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen. Úřad žádost nejen schválil, ale štábu se brzy podařilo dostat se k první prezidentce tak blízko, že mohl natočit film o jejích dvou funkčních obdobích. Během sedmi let natáčení dokázala Jing-wen posílit nezávislost Tchaj-wanu i jeho vztahy s USA a postavila se čelem Číně. Snímek však není pouhým portrétem hlavy státu. Vypráví příběh o odvaze, nadějích a snech a skrze dodání historického kontextu zprostředkovává klíč k pochopení složité situace v regionu, kde se aktuálně hraje o světový mír. Zachycuje boj Tchaj-wanu o mezinárodní uznání, které neznamená nic menšího než právo na samotnou existenci tohoto ostrovního státu.

 

 

 

 

Spojené státy africké

 

 

Liberijští sociální pracovníci hledají zdroje financování mezi bohatými americkými církevními mecenáši. Místo peněz však nacházejí spojenectví s chudou aktivistickou církví z Detroitu, která tvrdí, že Ježíš pochází z Afriky.

 

Dokument je mostem mezi Afrikou a Amerikou, mezi otrokářskou minulostí a kapitalistickou současností, mezi bídou a bohatstvím. Postavou, ve které se všechny protiklady protínají, je afroamerický podnikatel Anthony Kojo Darden, jehož plánem je vybudovat novou nezávislou Libérii. Kojo se poprvé dostává do Libérie jako misijní pracovník pod křídly detroitské radikální církve známé pod názvem Svatyně Černé Madony. Brzy ale zjistí, že peníze nejsou všechno a že navzdory svým vznosným vizím nedokáže naplnit potřeby místních obyvatel. Ty reprezentuje Preston Papa Jackson, ambiciózní sociální pracovník, jenž vyrostl na ulici v hlavním městě Libérie.

 

 

Queer kemp

 

 

Kemp v kanadské Albertě se každoročně stává útočištěm pro queer, nebinární a trans dospívající. Za zvuku šumících borovic a praskání ohně utváří místní komunita bezpečný prostor pro společné sdílení.

 

Pro někoho je to poprvé, jiní se na queer tábor vracejí každé léto ve snaze utřídit si myšlenky a potkat skupinu stejně naladěných mladých lidí. V bezpečné vzdálenosti od společnosti a politických přestřelek na téma genderové identity sleduje dokument různorodou skupinu dospívajících na cestě za hledáním svého místa ve světě. Postupné otevírání citlivých témat, jako je tranzice či coming out, dává publiku možnost nahlédnout do nitra lidí snažících se hájit své právo na existenci v konzervativní společnosti.

 

 

festival jeden svět 2024

 

 

Dále nás zaujaly dokumenty – Pozemské verše, Umlčená média, Venezuela: Země ztracených dětí, Tělo v mé hlavě, Hongkong mixtape, Hranice Evropy a Náhodou prezidentkou a Bílý anděl.

 

Kompletní program a vstupenky najdete ZDE.

 

 

18.3.2024

10 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA LYNX BROKER