Finlord Sněmovna financí

Cena zlata na rekordu: jak investovat do zlata snadno a levně

11.3.2024

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Investice do zlata Eva Mahdalová Finlord

Cena zlata pokořila nový rekord. Podívejte se, jak investovat do zlata snadno a levně.

 
Cena zlata pokořila nové rekordní maximum, když dosáhla 2186 USD za trojskou unci. Cenu táhly nahoru zejména obavy související s globálními ekonomickými vyhlídkami a geopolitickým napětím. V neposlední řadě také silná fyzická poptávka v Asii a nákupy ze strany centrálních bank podnítily růst ceny zlata.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

Vysoká cena zlata odráží silnou poptávku

 

Další rok enormních nákupů zlata ze strany centrálních bank spolu s odolnou spotřebou šperků vykompenzovaly značný odliv ze zlatých ETF v roce 2023.

 
Globální poptávka po zlatě v roce 2023 se v porovnání s velmi silným rokem 2022 snížila o 5 % na 4 448 tun. Pokud se však přičte OTC, tak celková poptávka po zlatě byla v roce 2023 nejvyšší v historii a činila 4 899 tun.

 

jak investovat do zlata

 

V roce 2023 zaznamenaly burzovně obchodované fondy (ETF) na zlato odliv 244 tun zlata. Poptávka po zlatých prutech a mincích v roce 2023 zaznamenala mírný meziroční pokles o 3 %. V roce 2023 se snížila také poptávka po zlatě v technologickém sektoru. V rámci čtvrtletí minulého roku pak ve 4. čtvrtletí poptávka po zlatě v technologickém sektoru zaznamenala výrazné oživení.

 

Centrální banky i v roce 2023 masivně nakupovaly zlato. Konkrétně centrální banky nakoupily 1037 tun zlata do svých zlatých rezerv, čímž se téměř vyrovnaly rekordu z roku 2022 a zaostaly v nákupech jen o 45 tun. Kumulativní nákupy zlata ze strany centrálních bank od roku 2010 činily 7798 tun.

 

jak investovat do zlata snadno a levně

 

Celosvětová poptávka po špercích v roce 2023 si udržela stabilní úroveň 2093 tun, a to navzdory velmi vysokým cenám. Hlavním tahounem poptávky po špercích byla Čína. Odstranění omezení proti koronaviru na konci roku 2022 oživilo čínskou spotřebu, a tedy i poptávku po zlatých špercích v roce 2023.

 

investice do zlata

 

Jak investovat do zlata

 

Zlato patří mezi oblíbené investice investorů. Dlouhodobě sice nestačí výkonnostně na akcie nebo nemovitosti, ale v krizích má své světlé momenty a dokáže diverzifikovat portfolio.

 

Rozhodně není moc šťastné nakupovat zlaté slitky, kde u malých velikostí nejsou výjimkou ani poplatky přesahující 15 %. Takže pozor na to. Na burzách však existují instrumenty, které lze nakupovat velmi levně a v některých případech i bez komise. Podívejme se tedy na ně.

 

Zlato lze nakoupit pomocí burzovně obchodovaných ETF, a to s minimálními náklady. Největším evropským ETF fondem je iShares Physical Gold ETC (ticker: IGLN.UK pro variantu v USD a EGLN.UK pro variantu v EUR). Roční nákladovost fondu je 0,12 %. Výborné je, že do objemu 100 000 EUR měsíčně je obchodování s ETF u XTB bez komise. U XTB je možné obchodovat frakční akcie, přičemž minimální objednávka je 1 USD. Zlato tak lze nakoupit už od objemu několika desítek korun.

 
Zlato lze obchodovat přes CFDs. Tady je nutné upozornit, že CFDs na zlato není vhodné na dlouhodobou držbu. Tento instrument využívají investoři spíše na krátkodobé obchodování s využitím finanční páky. U zlata a jiných komodit nabízí XTB finanční páku až 1:20. Obchodovat lze 23 hodin denně v pracovní dny. Nominální hodnota kontraktu je cena * 100. Lze obchodovat od velikosti 0,01 kontraktu.

 

CFDs na zlato

 

K dispozici jsou i CFDs na ETF sledující zlato, a to kupříkladu na iShares Gold Trust či SPDR Gold Shares.

 

XTB umožňuje obchodování akcií a ETF zdarma pro všechny klienty do limitu 100 tisíc EUR měsíčně, naše recenze ZDE.

 

V sobotu 23.3. proběhne tradiční Online trading konference od XTB. Registrace je zdarma. Jarní konference je soustředěna především na téma aktivního obchodování. Pokud se o trading zajímáte nebo byste se o tomto odvětví chtěli dozvědět více, tuto akci byste si neměli nechat uniknout.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Rozdílové smlouvy jsou komplexní nástroje a v důsledku použití finanční páky jsou spojeny s vysokým rizikem rychlého vzniku finanční ztráty. U 77 % účtů retailových investorů došlo při obchodování s rozdílovými smlouvami u tohoto poskytovatele (XTB S.A.) ke vzniku ztráty. Měli byste zvážit, zda rozumíte tomu, jak rozdílové smlouvy fungují, a zda si můžete dovolit vysoké riziko ztráty svých finančních prostředků. Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

11.3.2024

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA LYNX BROKER