Finlord Sněmovna financí

Srovnání poplatků brokerů 2024: opce u IB, LYNX, Saxo Bank, Degiro

19.2.2024

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Srovnání poplatků u brokerů opce

Popularita obchodování opcí výrazně stoupla. Investoři si od nich slibují zejména možnost dosažení vyšší páky a vytvoření různých kombinací, které nejvíce vyhovují jejich záměru. Připravili jsme srovnání komisí při obchodování opcí na akcie, ETF a futures u Interactive Brokers (bonus 1 %, recenze ZDE), LYNX Broker (bonus 50 USD a do konce února 2024 až 500 USD, recenze ZDE), Saxo Bank (bonus 200 EUR do 3.3, recenze ZDE) a Degiro. Navazujeme tak na naše předchozí srovnání, kde jsme se podívali na komise při obchodování akcií a ETF. Řada nízkonákladových společností (z minulého přehledu XTB, eToro, RoboMarkets, Trading212) nebo tradiční čeští brokeři obchodování opcí neumožňují. Pro srovnání nákladů na směnu měny se podívejte do srovnání poplatků u akcií a ETF. Brokeři nabízí novým investorům atraktivní bonusy, díky čemuž lze zcela zdarma otevřít své první portfolio.

 

U Saxo Bank jsme pro čtenáře vyjednali speciální akci platnou do 3.3.2024 při použití registračního odkazu ZDE. Do dvou dnů od registrace účtu obdrží investoři transakční kredit v hodnotě 200 EUR. Tento transakční kredit je platný po dobu tří měsíců. Nabídka je platná na všechny trhy nabízenými Saxo Bank A/S pro následující produkty: akcie, ETF fondy, dluhopisy, futures, opce a Krypto ETP.

 

LYNX Broker má do 29.2.2024 také v platnosti speciální registrační bonus 500 EUR v transakčních kreditech. Můžete použít odkaz ZDE. Transakční kredit je platný po dobu tří měsíců od vkladu prostředků na účet. Transakční kredit se vztahuje na všechny instrumenty kromě CFDs.

 

U Interactive Brokers lze při registraci pomoc odkazu ZDE získat akcie IBKR v objemu 1 % z vkladu učiněném v prvním roce od registrace.

 

Srovnání poplatků: opce u IB, LYNX, Saxo Bank, Degiro

 

Ještě než se podíváme na tabulku komisí, tak je nutné upozornit na to, že při obchodování futures a opcí je důležité vybrat si brokera s kvalitním zázemím. Opce jsou komplexnější produkty než akcie a ETF.

 

Následující srovnání je pro opční kontrakt na akcie americké společnosti Tesla, německé společnosti BMW, ETF Invesco QQQ Trust Series 1 (ticker: QQQ) a Micro E-mini S&P 500 futures opci. Akciové a ETF opce mají nominál 100 kusů daného podkladu. Opce na futures mají 1 kus podkladu. Všechny výpočty jsou dle aktuálních zveřejněných ceníků nebo přímo vybrané údaje z platforem při zadávání dané transakce.

 

Srovnání komisí za obchodování (komise je v měně investice, u Degiro v EUR), u Degiro se účtují další speciální poplatky, viz komentář pod tabulkou:

 

20240219 poplatky brokerů

 

U Interactive Brokers jsou náklady zobchodování opce na akcie Tesla při použití Tiered cenového plánu od 0,56 do 1,55 USD za kus. Závisí to od burzy, kde se obchod realizuje a dle toho, jestli obchod přidává nebo ubírá likviditu. Realizační cena bude v průměru kolem 1 USD. Investoři si mohou nastavit platformu tak, aby se obchody posílaly na nejlevnější burzy a mohou obchodovat za limitní ceny pro dodávání likvidity. U některých méně známých firem lze díky rabatům při dodávání likvidity dosáhnout i záporný komisní náklad. Příkladem jsou opce na akcie developera Pulte Group s nákladem od -0,05 do 1,55 USD za kus. U QQQ je rozpětí nákladovosti 0,56 až 1,55 USD.

 

U Saxo Bank jsme uvedli poplatky pro všechny tři typy účtů. Platinum účet získají investoři s kapitálem 200 000 EUR. VIP je pro investory s kapitálem 1 mil. EUR. 0,75 USD či EUR je v průměru nižší cena než u Interactive Brokers. Díky zmíněnému transakčnímu kreditu mohou i drobní investoři zadat až 100 opčních obchodů o jednom kusu zdarma.

 

U Degiro je základní cena u futures opcí 0,75 USD, ale k tomu je nutné přičíst poplatek burzy, který je u Micro E-mini 0,2 USD. Při uplatnění, přiřazení a hotovostním vypořádání opcí je poplatek 1 EUR za kontrakt (takovýto poplatek jiní brokeři neúčtují). Důležitý je i měsíční poplatek 5 EUR za každou využívanou opční burzu v USA, což zvyšuje náklady zejména obchodníkům s nízkou frekvencí obchodování opcí. Kromě uvedených komisí ještě účtuje Poplatky za připojení, a to nejvýše 0,25 % z celkové hodnoty portfolia (do maximální výše 2,50 €) ročně za každou burzu s výjimkou Burzy cenných papírů Praha.

 

LYNX Broker má z uvedených brokerů nejvyšší poplatek za obchodování opcí, ale ceny jsou stále přijatelné. A 500 EUR transakční kredit umožňuje zadat až 200 opčních obchodů o jednom kusu zdarma (u MES).

 

Za nás je volba IBKR, LYNX Broker nebo Saxo Bank. To jsou brokeři, kteří zvládají komplexnost opčních trhů po technické, realizační i reportingové stránce. U Saxo Bank je velmi atraktivní nabídka zejména pro větší účty. Co se týče kvality platformy a možnosti vytvářet si různé opční scénáře, tak tady jednoznačné vede Interactive Brokers a potažmo LYNX Broker (využívá platformu IBKR). Degiro má sice nízké základní komise, ale odrazují další specifické poplatky a menší zkušenosti oproti zmíněným třem brokerům. Samozřejmě, investoři mohou využívat více brokerů najednou a optimalizovat nákladoovst svých investic.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

19.2.2024

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA LYNX BROKER