Finlord Sněmovna financí

Jak obchodovat komodity: momentum generuje zisky

27.2.2024

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Jak obchodovat komodity

Zájem investorů o možnosti, jak obchodovat komodity, je stále vysoký. Trading komodit je ale jiný oproti tradingu akcií. Investoři si hlavně musí uvědomit, že v dlouhém období není držba komodit jako celku moc výnosná. Na druhé straně některé traderské strategie komoditám vyloženě svědčí a je možné s nimi generovat nadvýnosnost. Jednou z nich je momentová strategie.

 

Komodity lze afektivně obchodovat i u Saxo Bank (recenze ZDE). Při registraci do 3.března 2024 získají noví investoři transakční kredit až 200 EUR. Obchodování komodit umožňuje i LYNX Broker (cecenze ZDE). Při využití tohoto odkazu pro otevření účtu získáte transakční kredit 50 EUR (a v akci platné do konce února 2024 je bonus 500 USD).

 

Jak obchodovat komodity: buy and hold vs momentum

 

Výzkumníci Ying Jiang, Xiaoquan Liu a Yiyan Qian se podívali na dlouhodobou výnosnost držby komodit a momentové strategie od roku 1985 do roku 2022.

 

Následující tabulka ukazuje ve sloupci „Mean“ anualizovanou nadvýnosnost investice do nejbližšího futures kontraktu oproti investici do jednoměsíčních pokladničních poukázek. Sloupec „SD“ je volatilita a „SR“ je Sharpe Ratio.

 

20240227 jak obchodovat komodity
20240227 jak obchodovat komodity 2

 

Většina komodit nedokázala při dlouhodobé držbě ani pokořit výnosnost bezrizikových pokladničních poukázek. Nejhůře si vedl zemní plyn s podvýkonností na úrovni 15,4 % a volatilitou 46,3 %. Velmi špatné výsledky přinesla i dlouhodobá držba kávy s -8,52 % a volatilitou 35,4 % nebo také rýže, kakaa, pšenice.

 

Naopak nadvýkonnost při dlouhodobé držbě vykázaly cín, benzín, topný olej, ropa, paládium či nikl. U všech komodit byla poměrně vysoká volatilita kromě hovězího masa.

 

Studie se ale zaměřila na momentovou strategii. Tento obrázek ukazuje modrou křivkou výkonnost portfolia komodit, které měly nejvyšší výkonnost i v předchozím měsíci. Přerušovanou křivkou je znázorněna výkonnost portfolia komodit, které měly v uplynulém měsíci nejhorší výkonnost. Je patrné, že momentum je u komodit velmi výrazné a silným komoditám se daří i v dalším období.

 

20240227 jak obchodovat komodity momentum 1M

 

Tříměsíční momentum je stále patrné, ale už je slabší oproti jednoměsíčnímu momentu.

 

20240227 jak obchodovat komodity momentum 3M

 

Jak obchodovat komodity – nástroje

 

Futures, které výzkumníci zkoumali, lze obchodovat u Interactive Brokers (bonus 1 %), LYNX Broker (bonus 50 USD a do konce února 500 USD) nebo Saxo Bank (bonus 200 EUR). Nicméně brokeři nabízí i možnost obchodovat CFDs, což je derivát, jehož cena se pohybuje podobně jako cena futures. CFDs brokerů je více. My máme účty u XTB, eToro a RoboMarkets. Nabídka je tedy skutečně široká.

 

Z uvedeného výzkumu si můžeme odnést několik stěžejních bodů:

 

Na dlouhodobou short pozici je vhodný zemní plyn. To je mezi komoditními obchodníky – shortaři takový evergreen. Někdy, jako kupříkladu v roce 2022, cena plynu prudce vystřelí nahoru, ale jinak lze na short pozici dlouhodobě vydělávat (viz v tabulce -15,4 % p.a.). Takto se pro zajímavost vyvíjí hodnota fondu, který investuje do zemního plynu.

 

20240227 zemní plyn fond

 

Dlouhodobě lze ziskově shortovat i pšenici, kukuřici či kávu.

 

Momentovou strategii lze aplikovat u všech komodit. I těch, které dlouhodobě ztrácí. Skvělým aktuálním příkladem je vývoj cen kakaa, viz obrázek z xStation. Řadu let byla držba kakaa ztrátová, ale v posledních měsících nastal kvůli obrovskému nedostatku raketový růst. Aktuálně je kakao lídrem momentových komodit.

 

20240227 kakaao XTB

 

Komoditní momentum má tendenci vytrvat několik měsíců. Zároveň je příznivé, že díky CFDs lze investovat i malé částky. Kupříkladu u kakaa je nejmenší velikost obchodu 0,01, což aktuálně odpovídá 65,4 USD.

 

Reklama

 

 

Rozdílové smlouvy jsou komplexní nástroje a v důsledku použití finanční páky jsou spojeny s vysokým rizikem rychlého vzniku finanční ztráty. U 76 % účtů retailových investorů došlo při obchodování s rozdílovými smlouvami u tohoto poskytovatele (XTB S.A.) ke vzniku ztráty. Měli byste zvážit, zda rozumíte tomu, jak rozdílové smlouvy fungují, a zda si můžete dovolit vysoké riziko ztráty svých finančních prostředků.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

27.2.2024

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA XTB