Finlord Sněmovna financí

Investice do S&P 500 a Euro Stoxx 50 a rozbor magické sedmičky

9.2.2024

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Investice

Jak se vyvíjela investice do S&P 500 a Euro Stoxx 50 a proč je americký trh výkonnější než evropský.

 

Evropské akciové trhy výrazně zaostávají za americkými akciovými trhy. V letech 2009 až 2023 zaznamenal index S&P 500 pětkrát vyšší výkonnost než index Euro Stoxx 50.

 

Tento článek je připraven ve spolupráci s renomovaným brokerem XTB (recenze ZDE). Broker má v nabídce službu Investiční plány (recenze ZDE), díky které si snadno sestavíte dlouhodobé portfolio z ETF. Služba je zdarma a komise za obchodování jsou 0 Kč do objemu 100 000 EUR měsíčně.

 

Pokud se podíváme na graf vlevo, který ukazuje výkonnost v letech 1989 – 2009, tak ve dvou desetiletích byla výkonnost evropských a amerických akcií podobnější.

 

Jak všichni dobře víme, americký technologický sektor byl v posledním desetiletí hnacím motorem amerického trhu. Samozřejmě negativní dopad na výkonnost evropského hospodářství a na trh měly také tyto faktory – ukrajinská válka, omezenější postpandemické stimuly, zpomalení obchodu s Čínou a pokud se podíváme dál do historie, tak značný dopad měla také robustní bankovní regulace po krizi v letech 2008-2009 a evropská dluhová krize.

 

Sečteno a podtrženo, Evropa se stává ekonomickým skanzenem kvůli přehnané regulaci a nedostatku inovací.

 

investice do S&P 500

 

Sílu sedmi amerických technologických společností ilustrují následující grafy. Obrázek vlevo ukazuje, že magická sedmička tvoří více než čtvrtinu indexu S&P 500 a jak ukazuje obrázek vlevo, tak v roce 2023 zaznamenala magická sedmička zhodnocení o 80 %, zatímco ostatní společnosti zahrnuté v indexu zaznamenaly mnohem nižší zhodnocení.

 

investice do S&P 500 Eva Mahdalová Finlord

 

Fundamentální rozbor pak ukazuje, že magické sedmičce rostlo v posledních letech výrazněji free cash flow a zisková marže než zbytku společnostem zahrnutých v indexu S&P 500.

 

Jak investovat do S&P 500

 

Do celého indexu S&P 500 lze u XTB zdarma investovat kupříkladu nákupem ETF s tickerem SXR8.DE. U XTB lze nakupovat i frakce ETF, takže investice jsou přístupné už od malých částek. Pro automatizaci investic lze využít investiční plány, viz rozbor ZDE.

 

Investice do S&P 500 XTB

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

9.2.2024

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.