Finlord Sněmovna financí

ROIER získal licenci ČNB a otevřel si cestu ke crowdfundingovému investování

7.11.2023

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
ROIER licence od ČNB

Investiční platforma ROIER (recenze ZDE), která nabízí svým zákazníkům investice do úvěrů zajištěných nemovitostmi, získala licenci České národní banky pro crowdfundingové investování. Díky tomu bude moci investorům nabídnout možnost přímého investování s vysokým zhodnocením a zajištěním investice nemovitostí. Držitelem licence je společnost ROIER Invest, s.r.o. Platforma bude v následujících týdnech přecházet na fungování podle této crowdfundingové licence.

 

“Licence České národní banky je pro nás milníkem, který nás v byznysu skokově posune. Na jejím získání jsme pracovali téměř rok. Díky ní teď můžeme fungovat pod dohledem ČNB a s jasnými pravidly platnými v celé EU, a rozšířit tak možnosti pro investory,” říká CEO a spoluzakladatel ROIERu David Bystrzycki. ROIER získáním licence zároveň splnil požadavky nové legislativy, která začne platit od 10. listopadu 2023.

 

Dalšími kroky, na kterých investiční startup aktuálně pracuje, je spuštění nového webu i webové aplikace, která bude nový způsob investování reflektovat. “Na procesu investování se toho pro investora zase tolik nezmění. Stále musí na začátku projít registrací a komplexním investorským dotazníkem, který posoudí jeho zkušenosti s investováním, zjistí investiční preference a vyhodnotí rizikový profil, aby mu pak platforma dokázala nabídnout vhodné a bezpečné investiční příležitosti. Samotné investování se pak odehraje v několika jednoduchých krocích. V další fázi, v řádu několika málo měsíců, také chceme spustit tzv. sekundární investování, tedy přímý prodej a nákup investic mezi investory navzájem,” vysvětluje Bystrzycki.

 

Dosud ROIER nabízel investování prostřednictvím tzv. participací na úvěrech. Licence ČNB mu umožní přejít na crowdfundingový model, ve kterém budou mít investoři širší nabídku různých projektů k investování.

 

ROIER propojuje na jedné straně investory a na druhé společnosti, které poptávají financování. Umožňuje tak investování do firemních úvěrů, které jsou zajištěné nemovitostmi. Za dva roky své existence profinancoval přes 300 milionů korun. Individuálním investorům, jejichž počet se aktuálně pohybuje v řádu jednotek tisíc, nabízí aktuálně investice již od 5 000 korun s výnosem přes 10 % p.a. Zhodnocení investorům vyplácí formou pravidelné měsíční renty. Průměrná investovaná částka se pohybuje kolem 125 tisíc korun, čímž se ROIER odlišuje od konkurence. Původně se ROIER zaměřoval hlavně na financování bytových družstev, postupně se ale jeho záběr rozšířil i na jiné investiční příležitosti v oblasti nájemního bydlení, realit či startupů. Vždy se jedná o investici do úvěru pro firmu, který je zajištěn nemovitostí.

 

Díky důkladnému scoringu a prověřování bonity financovaných subjektů, zatím ROIER hlásí nulový default investičních projektů. Investice jsou zajištěny jak zástavním právem k nemovitosti a notářským zápisem, tak složenou kaucí tří splátek, která umožňuje ROIERU reagovat na případné problémy dříve, než to investor vůbec pocítí.

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

7.11.2023

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.