Finlord Sněmovna financí

Nemovitostní úvěry v listopadu 2023: Ronda Invest, Bondster, Roier, Fingood, Investown, Dluhopisomat

27.11.2023

7 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Nemovitostní úvěry investice

Každý měsíc přikupujeme nemovitostní úvěry na spolehlivých českých i zahraničních platformách, které dlouhodobě sledujeme. V ČR to aktuálně pro nás jsou platformy Ronda Invest (analýzy ZDE), Roier (analýzy ZDE), Bondster (analýzy ZDE), Fingood (analýzy ZDE), Dluhopisomat (analýzy ZDE) a Investown. Nabídka nemovitostí s kvalitním zajištěním na těchto platformách je vysoká a měsíčně dodají společně na trh více než 50 projektů. Tím pádem lze snadno pravidelně rozmísťovat kapitál. Výborné je, že některé platformy už získaly licenci ČNB pro crowdfundingové investování, což ještě více posiluje kredibilitu. Nicméně u některých platforem není crowdfundingová licence provozně nutná, viz další text.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

Aktuální nabídky na Ronda Invest

 

Na Ronda Invest investoři nikdy nezaznamenali zpoždění ve splátkách, přičemž se zde proinvestovaly téměř 2 miliardy Kč. Na výnosech získali investoři 140 milionů korun. Noví investoři získají při registraci přes odkaz ZDE a investici alespoň 10 000 Kč do 30 dní od registrace bonus 0,5 % z objemu investice.

 

Pro drobné investory je aktuálně k dispozici několik atraktivních příležitostí. Tři jsou v Kč s výnosností 8,6 % až 8,8 % p.a. a jedna je v EUR s výnosností 7,5 % p.a.. Splatnost je 18 až 27 měsíců. Všechny úvěry jsou předfinancované společností Ronda Invest a investoři nakupují participaci na těchto úvěrech. Z tohoto důvodu také Ronda nežádala o crowdfundingovou licenci. Ta se totiž opírá o přímý vztah mezi investorem a financovaným subjektem. Ronda Invest by musela překopat své právní a provozní nastavení.

 

Ronda invest nemovitostní úvěry

 

V EUR:

 

Ronda invest nemovitostní úvěry EUR

 

Aktuální nabídky na Roier

 

Na Roier je aktuálně k dispozici pět úvěrů. Všechny mají nabízenou výnosnost 10,1 % p.a. a splatnost 24 měsíců. Opět se investuje pomocí participací na úvěru. Nicméně platforma Roier o crowdfundingovou licenci u ČNB požádala a získala ji. Platformu čekají změny, viz vyjádření:

 

„Dosud ROIER nabízel investování prostřednictvím tzv. participací na úvěrech. Licence ČNB nám umožní přejít na crowdfundingový model, který přináší přímý vztah mezi investorem a financovaným subjektem tak, jak to ČNB a legislativa požaduje. Na bezpečnosti, prověřování a zajištění investic se nic nemění, stejně tak jako na samotném procesu investování.

 

Přechod na crowdfunding se neodehraje ze dne na den. V následujících týdnech budeme investory informovat o tom, jaké kroky je potřeba udělat, aby nadále mohli na ROIERu investovat. Investoři nyní stále mohou investovat ve stávajícím módu a také na současných investicích se nic nezmění, a to až do konce sjednané doby jejich trvání.“

 

ROIER invest nemovitostní úvěry

 

ROIER invest nemovitostní úvěry 2

Aktuální nabídky na Fingood

 

Také platforma Fingood požádala u ČNB o evropskou crowdfundingovou licenci a získala ji. „I díky licenci počítáme s tím, že v příštím roce budeme pokračovat v rychlém růstu, rádi bychom pomohli dalším českým firmám v jejich rozvoji. Dokáži si představit, že v příštím roce přes nás čeští investoři poskytnou českým firmám dvě miliardy korun,“ očekává Vít Endler, který v čele platformy stojí.

 

K vyššímu komfortu investorů povede také investiční automat. Ten umožní investorům investovat automaticky do příležitostí dle jejich chuti a preferencí. Ještě snadnější reinvestování a tím i vyšší výnosy investic.

 

Aktuálně jsou na platformě čtyři nabídky s výnosností až 12,1 % a splatností od 11 do 24 měsíců. Zaměření nabídek je různé: developerský projekt na Slovensku u Bratislavy, financování výrobního areálu, restrukturalizační financování či předfinancování státních dotací. Nejčastějším jištěním je na platformě Fingood nemovitý majetek. Letos by platforma měla pokořit hranici 2 miliardy Kč v proinvestovaných úvěrech.

 

Fingood úvěry 1

 

Fingood úvěry 2

 

Aktuální nabídky na Bondster

 

Na platformě Bondster, která patří mezi průkopníky odvětví v ČR, je aktuálně k dispozici 9 úvěrů zajištěných nemovitostmi, z toho všechny jsou od společnosti Acema. LTV je od 20 % do 68 % a nabízení úroková výnosnost od 6 % do 11 % p.a.. Splatnost je do 12 měsíců. U úvěrů s garancí likvidity mají investoři možnost vystoupit kdykoliv bez poplatku.

 

Bondster nemovitostní úvěry

 

Na Bondster je velmi široká nabídka úvěrů v Kč a EUR. U příležitostí bez zajištění se pohybuje výnosnost až na úrovni 17 % p.a.. Od roku 2007, kdy platforma vznikla se zde proinvestovalo 4,5 miliardy Kč a investoři získali na úrocích více než 200 milionů Kč.

 

Aktuální nabídky na Investown

 

Na portálu Investown je aktuálně k dispozici pět příležitostí investice do developerských projektů. Nabízená výnosnost je 9,5 % a ž 10,5 % p.a. a splatnost 9 až 24 měsíců. Investown také požádala o evropskou crowdfundnigovou licenci u ČNB a získala ji. Na platformě působí 80 000 investorů, kteří do 460 projektů investovali přes 2,4 miliardy korun (1,9 miliardy crowdfunding, 0,5 miliardy úvěrové participace). Ani jednou se nestalo, že by hodnota investice musela být odepsána. Do 2. prosince je v platnosti atraktivní bonus. Při použití odkazu ZDE získají noví investoři při investici alespoň 2500 Kč bonus 500 Kč.

 

20231127Invetsown nemovitostní úvěry

 

Aktuální nabídky na Dluhopisomat

 

 

Na portálu Dluhopisomat je mix dluhopisů developerských společností i dluhopisů společností z jiných sektorů. U developerských dluhopisů je jištění nemovitostmi. Investory zastupuje Agent pro zajištění. Úrokové sazby se pohybují kolem 11 % p.a.. Splatnost dluhopisů se typicky pohybuje od 3 let do 5 let.

 

Dluhopisomat korporátní dluhopisy

Dluhopisomat nemovitostní úvěry 2

 

My investujeme na všech zmíněných platformách a prakticky i objem kapitálu, který na platformách máme vložený, je podobný. Diverzifikaci portfolia máme tedy velmi širokou. Se všemi jsme spokojeni, jelikož se nám u nich dlouhodobě úvěry splácí a pravidelně získáváme nabízené úroky.
 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další

27.11.2023

7 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.