Finlord Sněmovna financí

Síla Fibonacciho nástrojů v tradingu a investování

11.10.2023

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Fibonacciho nástroje v tradingu

Obchodování a investování na finančních trzích se v průběhu posledních let výrazně vyvinulo díky technologickému pokroku a dostupnosti sofistikovaných analytických nástrojů. Dnes na běžném obchodním účtu u každého kvalitního brokera naleznete desítky možností pro Vaši technickou analýzu. Mezi ty nejpopulárnější se dlouhodobě řadí i Fibonacciho nástroje.

 

Dokonce i finanční velikáni jako George Soros nebo Warren Buffett prý tyto nástroje využívají při své analýze. V tomto článku bychom tak rádi shrnuli, jak tyto nástroje správně využít. Pokud už o těchto nástrojích máte povědomí, ale chtěli byste se naučit více, profesionální trader Ondřej Hartman již tuto středu 11. října 2023 od 18:00 pořádá ve spolupráci s XTB právě na téma Fibonacciho nástrojů a institucionálních objednávek živé vysílání.

 

Než se ponoříme do využití v obchodování a investování, pojďme stručně porozumět Fibonacciho posloupnosti. Jedná se o řadu čísel, kde každé číslo je součtem dvou předchozích (např. 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21 atd.). Tato posloupnost má jedinečné matematické vlastnosti a jsou z ní odvozeny poměry jako 0,618 (zlatý řez) a 0,382, které jsou základními součástmi Fibonacciho nástrojů. Ačkoliv se toto může zdát jako černá magie, Fibonacciho posloupnost je respektovaný fenomén, který byl nalezen v mnoha různých oborech, od biologie až po astronomii.

 

V samotných financích těchto nástrojů existuje celá řada. Mezi investory a tradery jsou ale nejvíce používány především tyto dva:

 

Fibonacciho retracement

 

Úrovně Fibonacciho retracementu se používají k identifikaci potenciálních úrovní podpory (support) a odporu (rezistence) v cenovém grafu. Obchodníci tyto úrovně zakreslují tak, že jeden konec ukotví na významném minimu (swingovém minimu) a druhý na významném maximu v grafu. Nejběžnější úrovně retracementu jsou 38,2 %, 50 % a 61,8 %, které odpovídají Fibonacciho poměrům. Tyto úrovně pomáhají obchodníkům předvídat potenciální body zvratu v cenovém trendu.

 

Fibonacciho úrovně
Příklad použití Fibonacciho retracementu
Zdroj: xStation

 

Úrovně Fibonacciho expanze

 

Fibonacciho expanze se pak používají k identifikaci potenciálních cenových cílů nebo prodloužení stávajícího trendu. Obchodníci tyto úrovně zakreslují tak, že jeden konec ukotví na nízkém bodě a druhý na vysokém bodě, podobně jako u úrovní retracementu. Mezi běžné úrovně rozšíření patří 161,8 %, 261,8 % a 423,6 %, které jsou znovu odvozeny z Fibonacciho posloupnosti. Tyto úrovně pomáhají obchodníkům určit, kam by mohl cenový trend pokračovat nebo se obrátit.

 

V praxi pak tyto nástroje používáme především k těmto cílům:

 

Identifikace vstupních a výstupních bodů: Obchodníci často používají úrovně Fibonacciho retracementu k určení vstupních bodů pro dlouhé nebo krátké pozice. Když se cena vrátí k Fibonacciho úrovni a vykazuje známky obratu, může to být vhodný vstupní bod. Naopak obchodníci mohou používat úrovně Fibonacciho prodloužení ke stanovení cílů pro výběr zisku nebo k určení místa, kde by mohl trend pokračovat.

Řízení rizika: Fibonacciho nástroje mohou hrát klíčovou roli také při řízení rizik. Umístěním stop-loss příkazů těsně pod nebo nad klíčové úrovně Fibonacciho retracementu mohou obchodníci omezit potenciální ztráty, pokud se trh pohne proti jejich pozicím.

Potvrzení trendu: Investoři používají Fibonacciho nástroje k potvrzení síly stávajícího trendu. Pokud se cena aktiva vyrovná s úrovněmi Fibonacciho expanze, může to sloužit jako potvrzení, že trend je neporušený.

 

Celé téma je samozřejmě mnohem komplexnější a správné využívání těchto nástrojů vyžaduje určitou praxi, i tak se ale jedná o skvělý nástroj pro začátečníky i pokročilé, který může Vaši technickou analýzu v mnohém urychlit a zjednodušit.

 

Pro více informací Vás zveme na středeční živé vysílání, kde toto téma bude podrobněji probráno. Na stream se můžete zdarma nezávazně přihlásit na tomto odkazu: https://cz.xtb.com/top-5-nastroju-ondreje-hartmana
 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

11.10.2023

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA XTB