Finlord Sněmovna financí

Proč chce Microsoft koupit Activision Blizzard?

3.10.2023

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Microsoft kupuje Activision Blizzard

Společnost Microsoft (MSFT.US) na začátku loňského roku oznámila, že chce koupit Activision Blizzard (ATVI.US), herní studio, které stojí za mnoha populárními tituly. Mezi ně patří například série Call of Duty a Diablo. Nejedná se o zanedbatelný obchod, naopak, hodnota transakce se blíží 70 miliardám USD. Přestože transakce ještě nebyla definitivně schválena regulačními orgány, vypadá to, že se každým týdnem blížíme k jejímu úspěšnému dokončení. Nabízí se tedy otázka, proč chce Microsoft utratit tolik peněz za koupi tohoto studia. Analytik XTB Tomáš Vranka se na toto téma zaměřil ve svém nejnovějším videu.

 

Pokud se podíváme čistě na finanční stránku, Microsoft v minulém fiskálním roce utržil 212 miliard USD a čistého zisku 73 miliard USD. Activision Blizzard utržil 7,5 miliardy USD a čistého zisku 1,6 miliardy USD. Koupě by tedy zisk společnosti navýšila jen relativně malou částkou, takže primární motivací bude pravděpodobně něco jiného. Nutno podotknout, že Microsoft do herního průmyslu proniká dlouhodoběji a v posledních letech koupil několik dalších herních studií, takže jeho ambice jsou zde velké. Herní segment je v případě Microsoftu již tak velký, že jej společnost vykazuje samostatně. Na obrázku níže můžete vidět vývoj tržeb od roku 2016 za herní segment. Zatímco v roce 2016 činily příjmy z této oblasti zhruba 9 miliard dolarů, nyní je to již 15-16 miliard dolarů. Celková hodnota trhu se odhaduje na stovky miliard USD, takže jde o zajímavý segment i pro velké technologické společnosti.

 

ATVI tržby
Zdroj: Bloomberg Terminál

 

Kromě studií vlastní společnost také Xbox a věci kolem něj. Před několika lety přišel Microsoft s konceptem pravidelných měsíčních plateb, které uživatelům za tuto částku zpřístupní knihovnu her. Hry si tedy nekupujete, ale půjčujete, podobně jako Spotify nebo Netflix. Právě tady začíná dávat odkup smysl. Protože společnostem, zejména technologickým, jde o to, aby vám poskytly co nejvíce služeb a vy si dobře rozmysleli, zda službu zrušíte, nebo ne. Jinými slovy, čím více služeb vám Microsoft poskytne, tím spíše u nich zůstanete. Předplacená herní služba by tedy takovým krokem určitě posílila, protože Microsoft by měl pod palcem studio, které vytváří mnoho her. Microsoft bude také provozovat online streamovací herní platformu, do které bude moci být začleněna i produkce ATVI.

 

Nejzajímavějším segmentem v oblasti her je však hraní na chytrých telefonech. Jedná se o segment, který meziročně silně roste a pod ATVI patří i King, který představuje přibližně polovinu celkových prodejů. Tato divize zase zahrnuje mnoho známých her pro chytré telefony, jako je například Candy Crush. Chytrý telefon používá většina z nás několik hodin denně, což může být pro Microsoft velkým lákadlem. Hry pro chytré telefony jsou také velmi populární například v Asii, kde by toto spojení mohlo Microsoftu pomoci s dalším růstem. Kromě toho má v Asii silnou pozici také společnost Sony se svým systémem PlayStation, který je odvěkým konkurentem Xboxu. Akvizice by tedy teoreticky mohla Microsoftu pomoci oslabit i jeho rivala.

 

ATVI má také velmi dobrou pozici v odvětví esportu, který v posledních letech také vydělává velké peníze. To může být pro Microsoft další zajímavý segment, do kterého se pokusí proniknout. V neposlední řadě Microsoft vyvinul také headset soupravu HoloLens a v oblasti VR/AR se počítá i s tím, že půjde o zařízení, které bude sloužit mimo jiné k hraní her. Akvizice Activision Blizzard tak zapadá do celkové koncepce Microsoftu hned v několika oblastech a pokud se povede, může teoreticky přinést i poměrně velké změny v poměru sil gigantů herního průmyslu.

 

Více informací o tomto tématu můžete zjistit přímo ve videu: https://www.youtube.com/watch?v=0I71M5FiW3w

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

3.10.2023

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA XTB