Finlord Sněmovna financí

Budoucnost polských akcií: opravdu se stává náš severní soused ekonomickou velmocí?

25.10.2023

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Polsko a budoucnost akcií

Polsko bylo v českých očích po dlouhou dobu spojeno především s nekvalitními potravinami. Časy se však mění a z otloukánka centrální Evropy se pomalu stává vážný ekonomický hráč na poli našeho kontinentu. Jak se ale bude našemu sousedovi dařit dál? XTB na tento čtvrtek 26. 10. od 18:00 pořádá živé vysílání, kde Jaroslav Brychta a Tomáš Cverna společně s Petrem Horáčkem proberou vše, co potřebujete vědět.

 

Bez větší nadsázky se dá říct, že Polsko bylo po pádu železné opony ekonomicky na kolenou. HDP v přepočtu na osobu bylo v roce 1990 o více než polovinu nižší než československé, v zemi, která je čtyři a půl krát větší než ČR, chyběla potřebná infrastruktura i mnoho dalších věcí. Navíc po otevření hranic se mnoho Poláků rozhodlo hledat štěstí na západě, což poté přispělo k nedostatku pracovní síly. I přes těžké začátky se však svobodnému Polsku pomalu začalo hospodářsky dařit. Polský ekonomický růst pak rychle odstartoval především po vstupu do EU v roce 2004.

 

Polsko v roce 2023 je tedy úplně jiným příběhem než Polsko na počátku milénia. Pomalu, ale jistě ekonomicky dohání Českou republiku i západní Evropu. Například v rámci platů v nominální hodnotě jsme sice stále napřed, ale při přepočtu platu na kupní sílu už průměrný Polák vydělává více, než jeho český protějšek a pokud se polský ekonomický zázrak nezadrhne, mohl by už v roce 2030 podle některých prognóz vydělávat i více než průměrný Brit. Samozřejmě nic není zaručeno. V průběhu historie nalezneme mnoho států, které nikdy plně nevyužily svůj potenciál.

 

Polsko je nyní na rozcestí. Po osmi letech vlády konzervativní strana PiS přejde s největší pravděpodobností do opozice. Podle některých je to začátek konce polského blahobytu. Jiní mají za to, že bez konzervativců u vlády se ekonomika rozjede na plné obrátky. Ať už se řadíte ke kterémukoli táboru, většina očekává na polském finančním trhu volatilní časy, což pro investory a tradery vždy představuje příležitost.

 

Našince, který je zvyklý, že českých akcií je de facto méně než měsíců v roce, možná překvapí, že varšavská burza čítá více než 450 titulů a rozhodně se nejedná jen o druhořadé společnosti, o kterých nikdo nikdy neslyšel. Na polské burze cenných papírů naleznete například herního giganta CD Projekt, síť čerpacích stanic PKN Orlen nebo i samotného brokera XTB. Bezpochyby je tak z čeho vybírat. V případě polských akcií se pravděpodobně tuzemský investor spíše setká s opačným problémem – nebude vědět, kde začít.

 

Pokud tedy i Vy přemýšlíte o diverzifikaci, ať už do Evropy, nebo třeba i do rozvíjejících se trhů, Polsko je zajímavým příkladem obou světů. Pro více informací Vás srdečně zveme ke sledování živého streamu na YouTube kanálu XTB, který proběhne ve čtvrtek 26. 10. v 18:00 na tomto odkazu: https://www.youtube.com/watch?v=-YUcSFO7RF4

 

XTB akcie 0 poplatky
Reklama

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

25.10.2023

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA XTB