Finlord Sněmovna financí

Co kupoval Warren Buffett a jeho Berkshire Hathaway v minulém čtvrtletí?

21.8.2023

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Warren Buffett portfolio

Velké americké investiční fondy musí regulačním orgánům hlásit, jaké investice v poslední době uskutečnily. Informace se pak obvykle zveřejňují 45. den následujícího čtvrtletí. V posledních dnech jsme tím pádem měli možnost podívat se do karet mnoha legendárním investorům a traderům. Dozvěděli jsme se tak mimo jiné i to, co legendární investor Warren Buffett a jeho lidé kupovali či prodávali. Ještě předtím se ale podívejme, jak v současné době vypadá investiční portfolio Berkshire Hathaway.

 

Warren Buffett portfolio

Zdroj: DATAROMA

 

Na obrázku vidíte všechny pozice, které tvoří více než 1 % celkové hodnoty portfolia. Zdaleka největší pozicí je Apple, která tvoří 51 % celkové hodnoty. Následuje Bank of America s 8,51 %, American Express se 7,59 %, Coca-Cola s 6,92 % a první pětku uzavírá ropná společnost Chevron s 5,56 %.

 

Jaké nové akcie společnost nakoupila?

 

Berkshire nakoupila tři nové pozice – DR Horton, Nvr Inc a Lennar Corp. Všechny tři společnosti podnikají v oblasti stavebnictví, takže nákupem jejich akcií Buffett a jeho lidé sázejí na to, že tento sektor čekají dobré časy. Je však třeba poznamenat, že celková hodnota pozic je opravdu malá.

 

Jaké akcie firma přikoupila?

 

Společnost Berkshire provedla pouze dva příkupy. První byly akcie společnosti Occidental Petroleum, které tvoří 3,8 % hodnoty portfolia. Buffett tuto pozici dlouhodobě navyšoval. Druhou firmou byla Capital One Financial, která se specializuje na poskytování finančních služeb.

 

Jaké pozice společnost redukovala?

 

Berkshire se zbavila některých svých pozic v pěti firmách. Jedná se o akcie ropné společnosti Chevron, herního studia Activision Blizzard, automobilky General Motors, průmyslové společnosti Celanesse Corp a finanční společnosti Globe Life. Ani zde však nedošlo k žádným velkým překvapením.

 

Kterých akcií se společnost zcela zbavila?

 

Berkshire se zcela zbavil tří společností – McKesson Corp, Marsh & McLennan a Vitesse Energy Inc. Jedná se o společnosti z farmaceutického, finančního a energetického sektoru. I tyto pozice však byly malé, a tak se nejedná o výrazný zásah do složení portfolia.

 

Všechny tyto změny analytik XTB Tomáš Vranka probral ve videu Co nakupoval Warren Buffett za 2Q2023. A pokud se chcete dozvědět o nákupech dalších známých investorů, výběr těch nejzajímavějších je shrnutý ve videu Shortuje Burry trh? Velké fondy prodávají technologické firmy!

 

XTB akcie 0 poplatky
Reklama

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

21.8.2023

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.