Finlord Sněmovna financí

Akciové portfolio Tomáše Vranky: Walt Disney je znovu ve slevě!

13.6.2023

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Akciové portfólio Tomáše Vranky

Po měsíci znovu přichází nový díl APTV, v aktuální epizodě se Tomáš zaměřil na americký státní dluh, Apple nebo třeba i kryptoměny. Nicméně nejvíce ho zaujala společnost Disney. V tomto článku přinášíme krátký souhrn toho nejzajímavějšího.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

Situace ve světě je v posledních týdnech velmi zajímavá a prakticky zatím nevíme, jak se budou úrokové sazby v USA dále vyvíjet. Poměrně dlouho trhy strašily průtahy demokratů a republikánů při vyjednávání o dluhovém stropu USA, ale nakonec samozřejmě k dohodě došlo. Zajímavý vývoj se odehrál i na kryptotrhu, kde se do sebe pustily americká Komise pro cenné papíry (SEC) a kryptoburzy Binance a Coinbase. Regulátorovi se nelíbí, co burzy nabízejí, a burzám se zase nelíbí, jak s nimi regulátor jedná.

 

Nejzajímavější událost pro společnosti z našeho portfolia nastala v případě společnosti Apple. Ta totiž uspořádala 5. června konferenci, na které ukázala několik softwarových a hardwarových novinek, ale také představila dlouho očekávanou novinku v podobě headsetu pro virtuální a rozšířenou realitu. Ta přinese do ekosystému Applu mnoho zajímavých funkcí, ale zda bude produkt komerčně úspěšný, se teprve uvidí. Prodejní cena v USA bude 3500 USD bez daně, takže téměř jistě nepůjde o produkt pro každého. Od společnosti Apple se přesuňme k firmě Meta, která byla v EU pokutována rekordní částkou 1,2 miliardy eur za odesílání uživatelských dat do USA.

 

Tentokrát do vzorového portfolia přibyly akcie společnosti Walt Disney. Společnost má za sebou několik dost divokých let. Po nástupu Covidu byly zábavní parky uzavřeny, což srazilo akcie dolů. Společnost se však dobře rozjela se streamovací platformou Disney+ a akcie postupem času atakovaly nová maxima. Od té doby však v důsledku řady problémů opět klesly zhruba o 50 %. Problémy se společnost rozhodla řešit i tím, že povolala zpět svého velmi úspěšného předchozího generálního ředitele Boba Igera, který nahradil Boba Chapeka.

 

Současná situace společnosti se zlepšuje, zábavní parky, lodě a hotely společnosti Disney velmi slušně vydělávají a její základna předplatitelů streamingu dlouhodobě roste. V posledních dvou čtvrtletích však společnost zaznamenala jejich mírný pokles, protože přestala streamovat oblíbenou domácí kriketovou ligu v Indii a mnoho lidí o tuto službu již nestálo. Indičtí předplatitelé však platí mnohem méně než ostatní, takže z finančního hlediska to není velký problém. Problémem však může být transformace televizního byznysu v USA. Klasická televize, ze které Disney má velkou část svých zisků, pomalu vymírá a nahrazuje ji streamování. Ten je však pro společnosti mnohem méně ziskový a je velkou otázkou, kolik budou streamovací společnosti na tomto modelu dlouhodobě vydělávat.

 

Podrobnější informace k výše uvedeným tématům naleznete ve videu — stačí se zdarma přihlásit na tomto webu a odkaz na YouTube Vám přijde na e-mail:

 

https://cz.xtb.com/akciove-portfolio-tomase-vranky

 

APTV 23
Reklama

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další

13.6.2023

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA XTB