Finlord Sněmovna financí

Nemovitostní úvěry v květnu 2023: Fingood, Ronda Invest, Roier, Bondster, Dluhopisomat

24.5.2023

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
nemovitostní úvěry nabídka

Každý měsíc přikupujeme nemovitostní úvěry na spolehlivých českých i zahraničních platformách, které dlouhodobě sledujeme. V ČR to aktuálně pro nás jsou platformy Fingood (analýzy ZDE), Ronda Invest (analýzy ZDE), Roier (analýzy ZDE), Bondster (analýzy ZDE) a Dluhopisomat (analýzy ZDE). Nabídka nemovitostí s kvalitním zajištěním na těchto platformách je vysoká a měsíčně dodají společně na trh více než 30 projektů. Tím pádem lze snadno pravidelně rozmísťovat kapitál.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

Aktuální nabídky na Fingood

 

Na Fingood jsou aktuálně k dispozici dva projekty. V projektu Rezidence Nové Podolí poptává developerská společnost prostředky pro výstavbu 5 rodinných domů na konci obce Bělá pod Bezdězem, a to na posledních pozemcích, které jsou v rámci platného územního plánu určeny k výstavbě rodinných domů. Tou největší výhodou je ovšem to, že v okolí platí stavební uzávěra. Díky tomu vznikne klidné a nerušené bydlení na luxusním místě. Úvěr je na 36 měsíců a úrok je 12 % p.a.. Zajištění je stavebním pozemkem a dozajištění je v podobě RD v Suchdole.

 

nemovitostní investice Fingood

 

Druhým aktuálním projektem na platformě Fingood je úvěr na výstavbu a spuštění malého retail parku v obci Lutín. Ta leží 13 km od Olomouce. V obci žije přibližně 3 250 obyvatel s dostatečnou kupní silou a nejbližší podobný retail park se nachází až v dalekém Prostějově. Navíc je Lutín spádová oblast pro další obce. Aktuálně probíhá u projektu společné řízení pro územní rozhodnutí a stavební povolení. I v případě tohoto úvěru je výnos 12 % p.a. a splatnost 36 měsíců s tím, že společnost může úvěr předčasně splatit od 24. měsíce. MSF Retail Parks a.s. je součástí velké ekonomicky spjaté skupiny kolem MS-INVEST a.s, která má aktiva ve výši 1,6 miliard Kč. Kolaudace projektu je plánovaná na Q3 2024, přičemž celkové náklady na výstavbu projektu by měly být 116,5 mil. Kč.

 

Aktuální nabídky na Ronda Invest

 

Na Ronda Invest, u které investoři nikdy nezaznamenali zpoždění ve splátkách, se v posledních týdnech zainvestovala řada projektů. Pro drobné investory je aktuálně k dispozici úvěr na financování 13. etapy rekonstrukce bytového domu v Praze na Vinohradech s úrokem 8,5 % p.a. a splatností 17 měsíců. LTV je nízké na úrovni 43 %. Celková výše poskytnutého úvěru je 60 mil. Kč při hodnotě zajištění 213 mil. Kč.

 

nemovitostní investice Ronda Invest

 

Dále jsou k dispozici dva projekty, kde je minimální investice 100 000 Kč. Nabízený výnos je 8,7 % a 9 %. LTV je u obou projektů velmi nízké.

 

nemovitostní investice Ronda Invest 2

 

Aktuální nabídky na Roier

 

Na Roier jsou aktuálně k dispozici tři úvěry, z toho jeden už s investicí od 1000 Kč. Jedná se o menší úvěry za několik milionů korun. Zajištění je v podobě rodinných domů či bytů. Výnosnost je cca 10 % p.a. a splatnost 15 až 24 měsíců. LTV je u úvěrů 52 až 70 %, což nabízí značný polštář pro případ nesplácení úvěru a nutnosti nemovitosti zabavit a prodat.

 

nemovitostní investice Roier

 

Aktuální nabídky na Bondster

 

Na platformě Bondster je aktuálně k dispozici 7 úvěrů zajištěných nemovitostmi, z toho většina od společnosti Acema. LTV je od 34 % do 72 % a nabízení úroková výnosnost od 4,99 % do 11 % p.a.. U úvěrů s výnosností 11 % p.a. zajištění 2. v pořadí, což není problém, pokud je LTV nízké.

 

nemovitostní investice Bondster

 

Kupříkladu tento úvěr s výnosností 8 % p.a. a splatností už za 57 dní nese úrok 8 % p.a. LTV je 72 %. Zajištění (1. v pořadí) je ve formě dvoupodlažního rodinného domu v Praze.

 

nemovitostní investice Bondster 2

 

Aktuální nabídky na Dluhopisomat

 

Na portálu Dluhopisomat je mix dluhopisů developerských společností i dluhopisů společností z jiných sektorů. U developerských dluhopisů je jištění nemovitostmi. Investory zastupuje Agent pro zajištění. Úrokové sazby se pohybují kolem 11 % p.a.. Splatnost dluhopisů se typicky pohybuje od 3 let do 5 let.

 

nemovitostní investice Dluhopisomat

 

nemovitostní investice Dluhopisomat 2

 

My jsme investovali do většiny zmíněných úvěrů na P2P portálech, kromě prémiových na Ronda Invest, kde je minimální investice 100 000 Kč. Diverzifikace je rozsáhlá, jelikož se jedná o různé typy realit a různé dlužníky. Preferujeme investice do úvěrů, které jsou zajištěné už stojícími nemovitostmi, ale malou část kapitálu alokujeme i do developerských příležitostí. Zároveň víme, že pokud se úvěry dostanou do prodlení, tak provozovatelé platforem (či nebankovní společnost na Bondster) budou aktivně situaci s dlužníkem řešit.

 

Příští měsíc, až se nabídka úvěrů obmění, budeme na uvedených platformách opět umísťovat nový a reinvestovat splacený kapitál.
 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další

24.5.2023

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

JAK SE INVESTUJE NA RONDA INVEST DO ÚVĚROVÝCH PARTICIPACÍ?