Finlord Sněmovna financí

Rozbor: tematické strategie na Portu.cz

27.6.2022

6 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Portu tématické strategie

Roboadvisory platforma Portu.cz velmi rychle roste. Více než 140 tisíc investorů už přes ní alokovalo 10 miliard korun. Na počátku října 2021, kdy jsme uveřejnili tento update k platformě, byl objem kapitálu 5 miliard při 80 tisících uživatelích. Při aktuálním tempu růstu může být do konce roku pokořena hranice 15 miliard pod správou a 200 tisíc uživatelů. Základní prvky platformy jsou prakticky od založení stejné a věnovali jsme se jim v rozborech ZDE. Postupně jsou přidávány nové funkce a investiční možnosti. Naposledy Portu Crypto. V tomto rozboru se ale podíváme na tematické strategie, které mají investoři k dispozici, či si je mohou seskládat.

 

Noví investoři mají u Portu tři měsíce bez poplatku za správu, pokud se na platformu registrují přes tento odkaz.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

Portu.cz a tematické strategie

 

Tematické strategie umožňují investorům nakoupit ETF na takové sektory, kterým věří nebo jim jsou blízké. Mohou to být jak ty, u kterých čekají nadvýkonnost či vysokou přidanou hodnotu (kupříkladu vývoj léků na rakovinu), tak například ty, které jsou defenzivní a mohou se hodit třeba do nejistých časů. Od Portu.cz jsou předdefinované kupříkladu investice do technologických společností, firem z oblasti zdravotnictví či etických firem. Celý seznam naleznou investoři na webu Portu. Následující tabulka ukazuje složení tematické investice „Technologický pokrok“a také ohodnocení a dlouhodobý růst zisků. Pro srovnání je v tabulce i ohodnocení a růst zisků nejznámějšího indexu S&P 500. Pro ohodnocení jsou použité tři základní ukazatele: P/E (cena/zisky), P/B (cena/účetní hodnota) a P/S (cena/tržby).

 

Portu strategie technologický pokrok

 

Nejnižší je ohodnocení instrumentu Elektromobilita, u kterého je ohodnocení firem dle P/E o 35 % nižší oproti S&P 500. Velmi levně jsou ohodnocené i biotechnologické společnosti. Naopak nejvyšší ohodnocení dle P/E mají společnosti z oblasti kybernetické bezpečnosti.

 

Tematická portfolia jsou značně diverzifikované. Kupříkladu instrument Elektromobilita zahrnuje 88 akcií různých firem, přičemž největší pozice jsou v čínské společnosti BYD (4,3 %), americké Tesle (3,3 %) a indickém Maruti Suzuki India (3,2 %), viz následující obrázek.

 

Portu strategie elektromobilita pozice

 

V tematické strategii „Odpovědná budoucnost“ jsou nejlevněji ohodnocené společnosti v instrumentu „Stárnoucí populace“. Zde je průměrné ohodnocení společností dle P/E na úrovni 12,5násobku, přičemž růst zisků je zde stále velmi vysoký na úrovni 10 % ročně.

 

Portu strategie odpovědná budoucnost

 

Počet akcií zahrnutých v instrumentu Stárnoucí populace přesahuje 390 (50 % je ze Severní Ameriky, zbytek je různě ze světa), takže diverzifikace je skutečně velmi vysoká. Největší pozice jsou v akciích společností CNP Assurances, Seagen a Amedysis, které u nás nejsou tolik známé. CNP Assurances je francouzská životní pojišťovna, Amedysis je americký poskytovatel domácí péče o seniory a provozovatel hospiců. Seagen vyvíjí léky na rakovinu.

 

Portu strategie stárnoucí populace pozice

 

Investice do témat si mohou investoři poskládat také sami

 

Investoři si mohou snadno poskládat tematickou strategii dle své preference. Portu.cz má v nabídce 50 různých akciových, dluhopisových a komoditních instrumentů. Investoři si tak mohou navolit třeba investici do akcií ze sektoru polovodičů, čisté energie, vody a vodohospodářství a pro dobrou diverzifikaci strategii doplnit například zařazením zlata. Možností kombinací je u vlastních strategií mnoho. Uživatelské prostředí je velmi přehledné a lze se v něm velmi rychle zorientovat.

 

Portu strategie instrumenty

 

Od počtu navolených vlastních strategií a vybraných instrumentů se odvíjí cenový plán, viz následující obrázek. Po slevě se pohybují manažerské poplatky v rozmezí 0,53 % až 1,13 %, což je vzhledem k variabilitě nabízených možností velmi atraktivní cena.

 

Portu vlastní strategie

 

Tematickými investicemi k optimálnímu portfoliu

 

Základní portfolia, které roboadvisory Portu investorům navrhuje dle rizikové škály od 1 do 10, rozhodně stačí pro budování kapitálového zázemí. Jenomže investoři mohou mít specifické preference, co se týče skladby portfolia. Kupříkladu věří některým vybraným sektorům a chtějí si je v portfoliu nadvážit. Od toho slouží vlastní a tematické strategie. Jejich nabídka je široká a investoři mají velkou flexibilitu z hlediska výběru a stanovení váhy jednotlivých instrumentů. Jak jsme ukázali v textu, ohodnocení některých sektorů může být i výrazně podprůměrné, což zvyšuje atraktivitu přesunu kapitálu a využití velmi nízkých cen pro nákup. Na našem webu se pravidelně věnujeme ohodnocení různých sektorů a podsektorů. Následující obrázky ukazují ohodnocení indexu S&P 500 a dalších vybraných sektorů. Díky propadu cen v posledních měsících se ohodnocení u obecného indexu i u sektorů dostalo na atraktivní nákupní úrovně. I v budoucnosti se budeme věnovat rozboru různých trendů a aktuálních tržních situací.

 

Noví investoři mají u Portu tři měsíce bez poplatku za správu, pokud se na platformu registrují přes tento odkaz.

 

USA ohodnocení sektory

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

27.6.2022

6 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY K PLATFORMĚ PORTU