Finlord Sněmovna financí

Recenze Bulkestate: realitní úvěry až s 15 % p.a.

22.6.2022

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Bulkestate rozbor

Estonská platforma Bulkestate působí na trhu už od roku 2016. Investoři přes ní financují developement nových realit, rekonstrukce a platforma také organizuje hromadné nákupy bytových nemovitostí. Od založení zde profinancovali investoři 149 úvěrů zajištěných nemovitostmi v objemu 26 mil. EUR. 15,2 mil. EUR se už splatilo a na úrocích získalo 10 800 investorů téměř 2 mil. EUR. Stabilita splácení úvěrů je na velmi vysoké úrovni. Jenom 5 % úvěrů se dostalo do prodlení. Velkou zásluhu na tom má tým lidí s dlouhodobými pracovními zkušenostmi v oboru nemovitostí. Podívejte se, jak se na platformě investuje a jaké jsou typické úvěry. Od června do konce srpna pak mohou noví investoři získat bonus 5 EUR při použití odkazu.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

Registrace a investování na Bulkestate jsou snadné

 

Kdo si už zakládal účet na nějaké online platformě, tak se u Bulkestate setká s podobným procesem: Zadání e-mailu, vyplnění kontaktních a identifikačních údajů, následně zaslání osobních dokladů pro ověření v rámci AML a pak zaslání prostředků z banky (minimálně 5 EUR). Všechno probíhá online. Investovat do jednotlivých úvěrů lze už od 50 EUR, takže platforma je přístupná i drobným investorům, kteří si chtějí odkládat stranou do nemovitostních úvěrů třeba jenom několik tisíc korun měsíčně.

 

Na hlavní straně je údaj o celkovém počtu investorů a počtu projektů. A pak je zde seznam otevřených, zafinancovaných i splacených úvěrů. Investoři se mohou podívat jenom do aktuálně otevřených úvěrů a pak do těch, do kterých investovali. Do jiných ne, což je trochu škoda, protože by to mohlo pomoct při rozhodování o investici v dané geografické oblasti nebo do podobného projektu.

 

Bulkestate review

 

Jak ukazuje obrázek, tak v základním výpisu jsou u úvěrů uvedené název, lokace, očekávaný roční výnos, LTV, délka, typ kolaterálu a objem poptávaného kapitálu. Projekty jsou většinou z Lotyšska (zejména z Rigy), ale občas se financuje i úvěr zajištěný finskou nemovitostí. LTV je pod 70 % a v případě developerských projektů je většinou ještě nižší.

 

Nabídka úvěrů postupně roste s tím, jak platforma expanduje. Zároveň se platforma snaží o inovace, jako je nedávno spuštěný produkt Flash, kde jeden vylosovaný investor získá nadstandardní výnos a zbylí investoři do úvěru získají základní výnos.

 

Výnosy jsou vyplácené v hrubé výši, zdanění je na každém investorovi.

 

Bulkestate a nákup jednotlivých úvěrů

 

U jednotlivých úvěrů naleznou investoři stručný popis situace a záměru a také nezávislé ohodnocení nemovitosti od renomovaných pobaltských realitních kanceláří. Posudek sice není v angličtině, ale text lze vykopírovat a nechat si ho přeložit v Google translate.

 

Bulkestate projekty

 

Jednotlivé developerské projekty jsou rozfázované do několika stupňů financování s tím, jak developement či rekonstrukce pokračují. Jedná se o standardní proces postupného uvolňování kapitálu.

 

Investoři mají možnost nastavit si i jednoduchý autoinvest, aby nemuseli kontrolovat, jestli je na platformě nějaký nový projekt. Většinou se jednotlivé půjčky nezainvestují hned a investor má několik dní na manuální investici, či doposlání prostředků.

 

Bulkestate autoinvest

 

Závěr: s investováním na Bulkestate jsme velmi spokojení

 

Za celou dobu našich investic na Bulkestate jsme nezaznamenali větší problémy. Pokud se projekt dostal do zpoždění, tak platforma s dlužníkem hledala řešení a prostředky byly v plné výši splacené. Projekty na platformě ustály i covidovou krizi. Nabízené úrokové výnosy jsou velmi atraktivní a kompenzují podstupované riziko. Největším rizikem je pochopitelně neschopnost dlužníka splácet závazky, což při developementu nastává. Toto riziko se obecně realizuje zejména v hospodářské krizi, kdy je problém prodat byty a domy. Další rizika jsou popsané na platformě.

 

Chybí nám vyšší nabídka úvěrů, do kterých by bylo možné investovat. Také bychom v rámci informačního přísunu ocenili jednou za čas popis makroekonomického vývoje relevantního lotyšského či finského trhu.

 

My budeme na této platformě nadále investovat, případně i navýšíme objem kapitálu.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

22.6.2022

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Komentáře

    Ondřej Hanák napsal:

    Na Bulkestate investuji už delší dobu a mám podobný názor. Jen bych přidal, že někdy bohužel trochu pokulhává i komunikace. Během COVID se některé projekty zpozdily a Bulkestate to sice řeší (asi) správně a vyjednává s těmi developery, ale někdy dává vědět hodně se zpožděním a celkově fóra moc nefungují.

    Jiří napsal:

    Není vše tak růžové, jak to vypadá ze statistiky na webu. U mnoha projektů se prodlužuje splatnost o rok, bez ohledu na přání investorů, což zakrývá kupící se problémy. Moje aktuální portofolio:
    ok 4x
    prodlouženo 6x
    zpožděno 4x
    Splátky často probíhají později a investoři nejsou plně kompenzováni. Na fóru panuje značná nespokojenost.

    admin napsal:

    Dobrý den, děkujeme za doplnění zkušeností.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

JAK SE INVESTUJE NA RONDA INVEST DO ÚVĚROVÝCH PARTICIPACÍ?