Finlord Sněmovna financí

Automobilky hlásí v Evropě slabé prodeje

21.7.2021

6 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Prodeje aut v H1 2021

Automobilky prodaly v Evropě během první poloviny roku 2021 téměř o 2 miliony automobilů méně než před dvěma lety. Nyní automobilky sužuje šíření nakažlivější varianty koronaviru delta a globální nedostatek polovodičů. Podívejte, jak se dařilo významným automobilkám v Evropě v prodejích aut za H1 2021.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

Automobilky se z hlediska prodejů v Evropě stále trápí

 

Podle údajů Evropské asociace výrobců automobilů (ACEA) se registrace aut v červnu meziročně zvýšily o 13 % a celkem se za prvních šest měsíců roku 2021 registrovalo 6,49 milionu automobilů. I když se jedná o 27 % nárůst oproti první polovině loňského roku, tak je to výrazně pod úrovní před pandemií. Před pandemií v první polovině roku 2019 byly registrace aut na úrovni 8,4 milionu, v roce 2018 8,7 milionu a v roce 2017 8,5 milionu.

 

Automobilky a prodeje v Evropě

 

Pomalejší tempo očkování v Evropě a dlouhodobější restriktivní opatření proti šíření koronaviru měly dopad na prodeje na začátku tohoto roku. Graf níže ukazuje plně naočkované dospělé lidi v zemích EU/EEA:

 
Evropa a podíl pkně naočkovaných

 

Pokud jde o stranu produkce automobilů, tak tu zase sužuje globální nedostatek polovodičů. Podle údajů šéfů společností Volkswagen AG, BMW AG a Renault SA bude nedostatek čipů v nadcházejících letech nadále omezovat produkci.

 

LMC Automotive pak očekává, že s dalším uvolňováním opatření a následnou podporou zlepšujícího se ekonomického prostředí by se prodeje měly v druhé polovině letošního roku zrychlit. Riziko pak na straně producentů spočívá v tom, že nedostatek dodávek polovodičů by mohl narušit vzestup poptávky. Generální ředitelé evropských automobilek očekávají, že nedostatek polovodičů bude trvat přibližně 2 roky.

 

Pomalejší oživení prodejů v Evropě má marginální vliv na výsledky dvou největších producentů automobilů v regionu Volkswagen a Stellantis NV. Volkswagen totiž těží ze silných prodejů v Číně, zatímco Stellantis se daří prodávat sportovní užitková vozidla Jeep a pick-upy Ram v USA.

 

Následující tabulka ukazuje, jak se významným producentům automobilů v Evropě dařilo v prodejích aut minulý měsíc a pak meziročně za první pololetí 2021. Stellantis zaznamenala největší nárůst prodejů mezi hlavními producenty automobilů v Evropě během první poloviny tohoto roku a to o 32 %, VW pak zaznamenal nárůst o 29 %. Registrace Renaultu minulý měsíc poklesly o 19 % a za první pololetí došlo meziročně k nárůstu prodejů o 7 %. V luxusním segmentu se více dařilo BMW než Daimleru, a to jak minulý měsíc, tak v první polovině roku.

 

Evropské automobilky prodeje

 

Nejenom pro Evropu, ale i pro ostatní regiony je nyní značným strašákem nakažlivější varianta koronaviru delta, která by mohla mít dopad na obnovu globální ekonomiky. Další restriktivní opatření by měly značně negativní dopad na prodeje automobilů, a tedy i na vývoj tržeb automobilek. Rychlé krátkodobé výprodeje na finančních trzích nelze vyloučit. V rámci fondu Slavic Capital i SLAVIC FUND SICAV je implementována strategie zajišťování hodnoty portfolia proti poklesům. Toto zajišťování je jeden ze zásadních rozdílů v investiční strategii oproti klasickým podílovým fondům či ETF.

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

21.7.2021

6 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA LYNX BROKER