Finlord Sněmovna financí

Rozhovor: o investicích s Tomášem Daňhelem ze Saxo Bank

1.2.2021

7 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Saxo Bank Tomáš Daňhel

Tomáš Daňhel pracuje v Saxo Bank na pozici Relationship Managera. V rozhovoru se rozpovídal o tom, proč vůbec začít investovat, jak si sestavit vlastní investiční portfolio a jakých chyb se při investování vyvarovat. Saxo Bank patří v Evropě mezi největší obchodníky s cennými papíry.

 

Tomáš Daňhel Saxo Bank

 

Proč vůbec investovat?

 

Důvodů proč investovat najdeme vícero, ale vezměme to zcela elementárně. Podnikatel, který celý život řídí firmu, případně jí už exitoval, rozhodně nebude chtít, aby peníze ležely ladem, nic nedělaly a neprodukovaly. A klíčový faktor nebude ani tak inflace, i když i ta dosahuje poměrně vysokých hodnot.
Investování je prostě součástí každodenních rozhodovacích procesů. To, co je bohužel pořád ještě pro většinu naší populace science fiction, tak na druhé straně je zcela přirozené pro úspěšné businessmany – a pokud bych zde použil výrazy jako dravý nebo agresivní, tak to rozhodně nebude mít nijak negativní zabarvení, spíše naopak. A z vlastní zkušenosti mohu říct, že investování je zakódované v jejich DNA.

 

Jaké investiční nástroje jsou neoblíbenější?

 

Český investor patří spíše mezi ty konzervativní. Nevyhledává vysoce rizikové investice, fokus bude na uchování hodnoty. I zde však najdeme výjimky a není jich málo.
I z výše uvedeného si můžeme dovodit, jaké instrumenty se těší největší oblibě. Pro dlouhodobé investory se jedná o akcie a ETF, dluhopisy v portfoliích nemají takovou váhu. Z geografického pohledu sledujeme zájem o nejvyspělejší globální akciové trhy. Sofistikovanější investoři využívají i další instrumenty – deriváty s podkladovými aktivy jako jsou akcie nebo forex – především CFD a opce.

 

Jakým rizikům při investování čelíme a jaký může být výnos?

 

Ať už při investování nebo obchodování bychom si měli být jistí a komfortní s tím, co děláme a jaké instrumenty využíváme pro dosažení našich investičních záměrů. Ne všichni musí souhlasit na 100% s Warrenem Buffettem, nicméně jeho výrok, že riziko vychází z toho, že nevíme, co děláme, bychom mohli tesat do kamene.
I proto se může zdát složité proniknout do světa investic, platí to však hlavně o začátcích. Stejné je to však s hraním golfu nebo jízdou na kole. Člověk musí vynaložit z počátku jistý čas, aby mohl poté sklízet plody svého úsilí a snažení. A v našem případě se nebavíme o ničem jiném než o přístupu k financím a majetku, který jsme v životě naakumulovali.

 

Jaký je rozdíl mezi investorem a obchodníkem (traderem)?

 

Pokud bych měl vybrat pouze jeden rozdíl, nebudu váhat ani vteřinu. Bude se jednat o mindset. Ten je v případě investora a tradera zcela odlišný. V Saxo Bank jsme dělali velmi detailní analýzu našich klientů na základě globálních dat, která nám přinesla zajímavé a možná až překvapivé výsledky a tedy i poznatky o našich klientech. Téměř s jistotou můžeme říci, že každý trader je zároveň investor. Ale ne každý investor je současně i trader. Co je klíčové při této segmentaci? Z naší dlouhodobé expertízy bych jako hlavní označil následující faktory – sklon a přístup k riziku. Vyhodnotit potenciální rizika s ohledem na potenciální výnos a schopnost se ve vteřině rozhodnout. A též být připraven vzít ztrátu, protože ne každý obchod bude ziskový. Překvapivé pro někoho určitě bude, že špičkoví tradeři pracují s úspěšností obchodů okolo 55-60%. Jeden z našich nejúspěšnějších traderů v rámci celé Saxo Bank má dokonce úspěšnost nižší než jednu polovinu – „pouze“ 47% obchodů má ziskových, avšak jeho výkonnost je zcela unikátní. Za jeho perfektních track rekordem vězí skvěle zvládnutý risk management a kalkulace pravděpodobnosti. Jako třešničku na dortu bych zmínil, že umožňujeme našim vybraným klientům po splnění určitých podmínek participovat na jeho obchodech a napojit se na jeho účet.

 

Co je výhodnější – být investor nebo trader?

 

To doopravdy záleží na každém klientovi, do jaké kategorie spadá, jako jsem popisoval výše. Pokud bych to měl ještě jinak parafrázovat – investora nelze násilím předělat nebo převychovat na tradera. Z osobní zkušenosti řeknu, že sledovat své dlouhodobé portfolio obzvlášť při volatilitě, která v roce 2020 na trzích byla, bych doopravdy nenazýval příjemnými chvílemi. Na druhou stranu jsem byl za tuto volatilitu velmi rád, protože téměř každý den přinášela zajímavé příležitosti, kterých kdybych nevyužil, tak vím, že bych jich později litoval. Výprodeje, které na trzích probíhaly, se neopakují tak často a rychle jednat a využít jich, bylo kritické.

 

Jak nejlépe zhodnotit 1 milion korun? (Jak byste zainvestoval 1 milion CZK)?

 

Tato otázka je velmi individuální a vyžadovala by komplexní přístup. Pokud bych to extrémně zjednodušil – někdo by byl spokojen s 6% výnosem a pro jiného je 18% málo. Každý cíl vyžaduje zcela jiné řešení a jiný přístup a toho jsme si vědomi. Proto naše excelentní obchodní platforma nabízí přes 40 000 instrumentů, pomocí kterých lze exekuovat a spekulovat na velmi široké spektrum potenciálních tržních scénářů.

 

Jak si sestavit vlastní investiční portfolio? Existuje nějaký dokonalý návod?

 

Hledání dokonalého návodu na investování bych přirovnal ke hledaní pověstného zlatého grálu. Univerzální a vždy platný návod neexistuje, to je nutné si říci hned na začátku. Při tomto procesu je nutné si položit několik základních otázek – horizont, akceptovatelná míra rizika nebo segment trhu, kam chci investovat. Je třeba zohlednit diverzifikaci a třeba i případnou korelaci mezi uvažovanými segmenty. V roce 2020 jsme byli svědky názorných ukázek v tomto ohledu. Sázka na aerolinky, cestovní agentury nebo na řetězce provozující multikina se v době covid pandemie jistě ukázala jako méně šťastná.

 

Proč zvolit pro dlouhodobý investiční horizont akcie?

 

Historie nám ukázala, že investice do akcií dlouhodobě dosahují velmi dobrých hodnot.
Dlouhodobý investiční horizont bývá též spojován se zlatem, avšak to počítá největší zisky obvykle v období krizí.
Pokud se podíváme za hranice finančních trhů, tak je určitě dobré zmínit pro dlouhodobý investiční horizont například nemovitosti nebo alternativní investice. Tam může jít například o obrazy, stará auta nebo víno či whisky.

 

Jsou všechny dluhopisy konzervativní investicí?

 

Stejně jako velmi výnosná investice nemusí být vždy extrémně riziková, tak i dluhopis s nízkým výnosem může být zcela mimo konzervativní metriku. Dluhopisy jsou zpravidla považovány za méně rizikovou investici než akcie a to je zohledněno i na nižšímu výnosu, který dluhopis nabízí. Vždy je ale důležité racionálně investici zhodnotit, jaký má business potenciál do budoucna a zdali taková příležitost dává smysl. A až poté zvážit skrz jaký instrument do ní zainvestovat.

 

Jaké jsou nejčastější chyby při investování?

 

Často se bude jednat o mix více chyb najednou, které resultují v to, že celková výkonnost portfolia není podle představ. Často se setkáváme s opačnými extrémy. Jako konkrétní příklad může být diverzifikace. Když vsadíte vše na jednu kartu, může z toho být krásný výsledek, ale stejně tak i zdevastované portfolio. Též není vhodné držet portfolio o 50 titulech. Za mne je optimální seskládat si portfolio z pečlivě vybraných titulů, kterých je méně, třeba 5-8. Pokud nějaký titul výrazně posílí, celkové zhodnocení mého portfolia je znatelné. Pokud nějaký titul výrazně ztrácí, je výkonnost obvykle kompenzována zbylými tituly.
Další velmi frekventovaná chyba je limitace zisků. Co si pod tímto termínem představit? Jedná se o předčasné uzavírání již ziskových pozic, kdy místo abychom se dále těšili rostoucím ziskům, tak bereme malý zisk. Na finančních trzích nemusí vždy platit pořekadlo o zajíci v pytli a holubovi na střeše. Toto však jde ruku v ruce se zkušenostmi a s „citem pro trh“ a dá se postupem času vysledovat a vypilovat.

 

Jaké jsou nejčastější chyby při obchodování?

 

Ne každý se může stát traderem. Není vůbec jednoduché se dnes a denně vypořádávat s výkyvy na trzích a kontinuálně dosahovat zisků. Nejnáročnější je psychologie tradingu a její zvládnutí. A to nemusí být jednoduché ani pro ostřílené obchodníky. Avšak je zcela klíčová. Tak jako jsou lidé náladoví, tak stejně mohou být i trhy. A věřte, že to může být velmi nepříjemné. Člověk se ze špatné nálady obvykle vyspí, kéž by to bylo stejně jednoduché i s trhy 🙂 Platí to však i obráceně. Osobně pokud udělám na jednom instrumentu více – řekněme 4-5 – ziskových obchodů za sebou, tak si dávám od obchodování pauzu.
Je důležité si vše vyzkoušet na nečisto. Nabízíme bezplatný demo účet, kde si každý otestuje svou strategii a seznámí se nejen s instrumenty, ale i s obchodní platformou. Tedy tak, aby poté klient mohl komfortně přejít na obchodování s reálnými penězi a věnoval se jejich efektivní správě.

 

Co byste poradil začínajícím investorům?

 

Hodně bylo napsáno, myslím, že zcela zásadní je přejít k reálným krokům. Nemusí se však ihned jednat o obchodování nebo investování s vašimi prostředky. Vyzkoušet si vše na demo účtu je zcela racionální přístup a určitě bych to doporučil – sám jsem obchodoval na demo účtu více než rok.
Pamatujme si jednu základní poučku – na finanční trhy chodíme prostředky vydělávat, nikoliv zisky přenechávat druhým.

 

Pokud máte zájem o investování v Saxo Bank, tak si můžete rezervovat online meeting. Rozboru služeb a investičních nástrojů, které Saxo Bank klientům nabízí, jsme se věnovali v analýzách ZDE a ZDE.

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

1.2.2021

7 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

ZDARMA KE STAŽENÍ ZÁKLADNÍ INVESTIČNÍ STRATEGIE