Finlord Sněmovna financí

Měnové zajištění EUR/CZK a USD/CZK

18.12.2020

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Měnové zajištění v EUR_CZK 202012

Od našeho posledního pohledu na tržní cenu měnového zajištění v srpnu letošního roku dokázala koruna zhodnotit zejména vůči americkému dolaru a to o přibližně 4 % na více než dvouleté maximum. Pokud má investor v dolarových investicích ekvivalent 1 000 000 Kč, tak díky měnovému zajištění má výnos v korunách vyšší o 40 000 Kč. Oproti euru zhodnotila koruna jenom nepatrně o několik haléřů. Kolik v současnosti stojí měnové zajištění proti dalšímu zhodnocování koruny?

 

Pro investory máme k dispozici školení měnového zajištění. V rámci něj ukazujeme přesné postupy, které aplikujeme jak u soukromého portfolia, tak i u našeho hedgeového fondu Slavic Capital.

 

U EUR/CZK se postupně zvyšuje výhodnost zajištění

 

V následující tabulce jsou uvedené mezibankovní zisk/náklady a náklady ušlé příležitosti dle doby zajištění u měnového páru EUR/CZK. Náklady ušlé příležitosti počítáme jako nutnost zablokovat 5 % hotovost jako kolaterál pro hedging s tím, že jinak by nám tato hotovost mohla generovat 10 % ročně.

 

EURCZK měnový hedging 202012

 

Momentálně jsou forwardové body na delších splatnostech mírně kladné, což znamená, že při měnovém zajištění si na mezibankovním trhu zafixujeme o uvedené procento vyšší cenu oproti současnému kurzu EUR/CZK. V době psaní této analýzy byl spotový měnový kurz 26,15 Kč za 1 EUR. Šestiměsíční forward lze tedy na mezibankovním trhu otevřít za cca 26,20, což je mírně nad současnou spotovou cenou. Když započteme náklady ušlé příležitosti, tak je hranice na úrovni 26,14.

 

V tabulce můžeme vidět, že u jednoletého forwardu vychází zisk při zajištění i po odpočtu ušlých nákladů měnového zajištění na cca +0,08%. Pokud tedy investujeme třeba na P2P platformách s výnosností 12 % p.a. a zároveň naše portfolio plně zajišťujeme, tak můžeme počítat s celkovým ziskem 12+0,08% = 12,08 % p.a.. A to může koruna libovolně posílit klidně na 10 Kč za 1 EUR. Výnosnost našeho portfolia bude pořád těch 12,08 %.

 

Vývoj forwardových bodů u EUR/CZK

 

Od roku 2017, kdy jsme začali analýzy měnového zajištění publikovat, se křivka forwardových bodů EUR/CZK značně změnila. Pro české investory byla situace z hlediska forwardových bodů nejlepší před rokem. Jak je vidět na následujícím obrázku, tak momentálně je vývoj podobný tomu z druhé poloviny roku 2017. Jelikož se ekonomická situace v ČR zlepšuje, tak forwardová křivka opět mírně roste, což zlevňuje zajištění.

 

EURCZK forwardové body 202012

 

Měnové zajištění USD/CZK se v posledních měsících značně vyplácí

 

U měnového páru USD/CZK sledujeme v posledních měsících vzestup forwardové křivky, což zlevňuje zajišťování tohoto měnového páru.

 

USDCZK forwardové body 202012

 

Jednoletý hedging stojí se započtením nákladů ušlé příležitosti 0,9 %. Momentálně je spotová cena páru USD/CZK na úrovni 21,33. Stačí, aby kurz v nejbližších 12 měsících poklesl pod 21,14 Kč a zajištění bude mít pro investory pozitivní přínos.

 

USDCZK měnový hedging

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

18.12.2020

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Komentáře

    Čtenář napsal:

    Vážení,

    mohli byste prosím napsat navazující článek o měnovém zajištění při investování do akcii v USD/EUR. Málokterý broker umožňuje vybírat z účtu jinou měnu než-li CZK, tedy zejména obchodníci s cennými papíry, jež v poslední době recenzujete, např. LYNX, Saxo Bank a další. Předem děkuji.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

JAK SE INVESTUJE NA RONDA INVEST DO ÚVĚROVÝCH PARTICIPACÍ?