Finlord Sněmovna financí

Podíl cestovního ruchu na HDP dle zemí

1.4.2020

2 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
cestovní ruch HDP

V řadě zemí má cestovní ruch dlouhodobou tradici. Ekonomiky takovýchto zemí jsou na cestovním ruchu doslova závislé, což je velmi skličující v souvislosti s pandemií koronaviru. Tento sektor má v současnosti podíl na světovém HDP 10 %, což je skutečně dost. Pokud se podíváme na jednotlivé země v EU, tak největší podíl cestovního ruchu na HDP má podle posledních údajů oblíbené Chorvatsko a to 24,9 %. Druhá nejvíce závislá země na turistickém ruchu je Kypr, kde se cestovní ruch podílel z 21,9 % na HDP. Za Kyprem následuje Řecko s podílem 20,6 %. Značně zasažené země koronavirem Španělsko a Itálie mají podíl cestovního ruchu na HDP 14,6 % a 13,2 %.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

Nyní se podívejme na Českou republiku a Slovensko. Česku v posledních letech klesá podíl cestovního ruchu na HDP. Podíl cestovního ruchu na HDP činil 7,8 %. Česká ekonomika se tedy více začala orientovat na výrobu a služby jiného charakteru, než je cestovní ruch. Tím tedy jiné sektory rostly mnohem více a jejich příspěvek do HDP byl větší. Slovensku podíl cestovního ruchu na HDP v posledních letech velmi mírně rostl. Podle posledních dostupných údajů činil podíl cestovního ruchu na HDP 6,4 %.

podíl cestovního ruchu na HDP

 

V řadě případů platí, že slabé ekonomiky jsou značně závislé na cestovním ruchu. Cestovní ruch tak v řadě zemí přijde o desítky miliard EUR. To se samozřejmě podepíše i na pracovních místech vzhledem k tomu, že řada společností z cestovního ruchu už začala masivně propouštět. Globálně se očekává, že cestovní ruch může kvůli koronaviru přijít až o 50 milionů pracovních míst, přičemž nejvíce zasaženou oblastí by měla být Asie, kde by se jednalo o 30 milionů pracovních míst, v Evropě by pak šlo o 7 milionů pracovních míst, v USA o 5 milionů pracovních míst a zbytek pracovních míst zahrnují ostatní kontinenty. Rekonvalescence odvětví může trvat řadu měsíců až spíše let. Neboť pokud by došlo k eleminaci toho největšího ohniska koronaviru, tak se i přesto spíše dá očekávat, že hranice některých států zůstanou zavřené po nějakou dobu.

1.4.2020

2 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Komentáře

    Ondřej napsal:

    Dobrý den, rád bych se zeptal, kde jste v podílu cestovního ruchu na HDP přišli na číslo 7,8%, když oficiální zdroj CZSO udává číslo 2,9%. Předem děkuji za odpověď.

    admin napsal:

    Dobrý den, statistika je od https://wttc.org/. Je možné, že je to odlišné od údajů CZSO kvůli jiné metodice. To WTTC je oborová organizace, která ve svém zájmu používá širší definici.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA LYNX BROKER