Finlord Sněmovna financí

Akcie vs sběratelské předměty: co víc vynáší?

31.10.2019

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
investice do sběratelských předmětů

Vynáší více akcie nebo sběratelské předměty? Do čeho se vyplatí investovat? Které sběratelské předměty vynesly nejvíce za posledních 12 měsíců a 10 let?

 

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

 

Než se dostaneme k jednotlivým sběratelským předmětům a jejich zhodnocení, tak je nutné v tomto ohledu upozornit, že se jedná o hrubý výnos, jelikož ve zhodnocení nejsou odečteny náklady na odměny aukčních domů, pojištění, uskladnění apd..

 

 

Údaje společnosti Knight Frank ukazují, že za posledních 12 měsíců nejvíce zhodnotila vzácná whisky a to o 23 %. Mince se pak umístily na druhém místě se zhodnocením 12 %, umění pak zhodnotilo o 10 % a na čtvrtém místě zhodnotilo víno o 9 %. Naopak nejhůře si za posledních 12 měsíců vedly šperky, které znehodnotily o 7 % a rovněž znehodnotily i historické vozy (veteráni), u nich totiž došlo ke snížení průměrné hodnoty o 5 %. Pokud se podíváme na celkový index Knight Frank Luxury Investment Index (KFLII), tak u něj došlo ke zhodnocení za posledních 12 měsíců o 4 %.

 

 

sběratelské předměty

 

 

Nyní se ale podívejme, jak za posledních 10 let zhodnotily či nezhodnotily sběratelské předměty. První místo si i za posledních 10 let udržela vzácná whisky, jenž zhodnotila o 540 %, což představuje hrubou anualizovanou výnosnost 20 %. Na druhém místě nejvíce zhodnotily mince a to o 193 % (cca 11 % p.a.) a za nimi pak následovaly historické vozy, které za posledních 10 let zhodnotily o 190 % (cca 11 % p.a.). Naopak nejhůře se za posledních 10 let vedlo historickému nábytku, který znehodnotil o 30 %. Index Knight Frank Luxury Investment (KFLII) ukazuje, že za posledních 10 let sběratelské předměty v průměru zhodnotily o 146 % (cca 9 % p.a.).

 

 

Porovnejme si se sběratelskými předměty burzovní instrumenty. Jako příklad si vezměme standardní ETF SPY, což je ETF navázané na index S&P 500. Toto ETF vygenerovalo za posledních 10 let 223 % (12,5 %) vs. sběratelské předměty, které zhodnotily o 146 % a navíc se u nich musí odečíst nemalé náklady držby. Aukční domy si kupříkladu typicky berou aukční provizi minimálně 15 % z hodnoty předmětu.

 

 

Nedávno byl kupříkladu dosažen rekord u Kupkova obrazu, který se prodal za 68 mil. Kč, nicméně po započtení 20 % provize aukčního domu byla celková cena 78 mil. Kč.

 

 

Obecně si investoři musí uvědomit, že oproti standardním burzovním instrumentům (akciím, ETF apd.) nejsou sběratelské předměty likvidní a tedy investor je nedokáže rychle zpeněžit. Rovněž je nutné myslet na to, že se sběratelskými předměty jsou spojeny vysoké náklady na údržbu, skladování, pojištění apd, což pak snižuje výnosy. Rozhodně by v oblasti konkrétního alternativního aktiva, jako je sběratelský předmět, měl investor disponovat určitou expertízou a rozhodně by také měl myslet na diverzifikaci, jelikož byť se jedná o hmotné věci, na které si jde takzvaně „sáhnout“, tak i ty mohou ztrácet na hodnotě.

 

 

Výhodou sběratelských předmětů je naopak jejich umělecká hodnota. Pokud patříte mezi nadšence do umění, tak nižší výnosy oproti akciím určitě pominete.

 
V soukromém portfoliu, ani v rámci hedgeového fondu Slavic Capital do sběratelských předmětů neinvestujeme, neboť sběratelské předměty nenesou žádný úrokový ani dividendový výnos. V našem fondu kombinujeme likvidní a standartní aktiva s alternativními kreditními instrumenty, které nám v dlouhodobém horizontu poskytují pravidelné cash flow a stabilitu výnosů.

31.10.2019

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA XTB