Finlord Sněmovna financí

Akciový index DAX a jeho ohodnocení

20.6.2019

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Dax ohodnocení Finlord

Německý akciový index DAX patří k nejsledovanějším indexům na světě a je složen z 30 nejvýznamnějších německých společností ze segmentu blue chips. Tento akciový index drželi prostřednictvím akcií zahrnutých v indexu Dax v roce 2018 z 85 % zahraniční investoři. Severoameričtí a britští investoři drželi přibližně 54 % všech akcií, které jsou zahrnuty v Daxu. Podíl držby Německa na indexu klesá. V roce 2016 drželo Německo prostřednictvím akcií zahrnutých v indexu Dax podíl 17,1 %. V roce 2017 to bylo 15,9 %, přičemž v roce 2018 to už bylo 15,3 %.

 

 

Chcete další informace, jak dlouhodobě úspěšně investovat? Přihlaste se do našeho newsletteru a zdarma získáte tříměsíční seriál s našimi poznatky, návody a analýzami.

 

akciový index DAX

 

 

Na dalším grafu od společnosti Yardeni je modrou křivkou zobrazený Blue Angels index ohodnocení, který je vypočtený z očekávaných zisků. Při dosažení 14násobku je index nadhodnocený, kolem 10násobku je index průměrně ohodnocený a dosažení 6násobku indikuje, že akcie jsou podhodnocené. V současnosti se dá říct, že Dax je spíše mírně nadhodnocený.

 

 

Dax akcie

 

 

Následující graf ukazuje průměrný provozní zisk na akcii indexu Dax (velikost zisku daných firem v indexu / počet akcií), který od roku 2010 roste a dle očekávání by měl v nejbližších 12 měsících průměrný provozní zisk mírně růst.

 

 

Dax Eva Mahdalová Finlord

 

 

Po poklesu v minulém období je v nejbližších 12 měsících očekáván růst i u průměrných tržeb na akcii.

 

 

Dax index Eva Mahdalová Finlord

 

 

V posledních týdnech byl Dax pod tlakem, díky čemuž se snížily i valuace tohoto indexu. Očekávané P/E v následujících 12 měsících je 12,3. Poměr P/E Daxu k indexu MSCI World je 0,8, což znamená, že Dax je oproti MSCI indexu levný.

 

 

valuace akcií Eva Mahdalová Finlord

 

 

V současné době nejvíce německou ekonomiku ohrožují cla ze strany USA. Americký prezident Donald Trump v minulosti řekl, že zvažuje uvalení až 25 % cla na dovoz aut a automobilových komponentů. Nyní je situace taková, že Trump odložil rozhodnutí o těchto clech o šest měsíců.
Kvůli obchodním válkám a hrozbě ekonomického zpomalení jsou centrální banky ochotné podpořit trhy. Pokud se zaměříme konkrétně na Evropskou centrální banku (ECB), tak ta nedávno uvedla, že sazby začne zvedat nejdříve v polovině 2020 a zároveň umožní bankám, aby si u ní půjčovaly v rámci třetího kola TLTRO za referenční sazbu + 10 bazických bodů. Jelikož referenční sazba je teď -0,4 %, tak si banky mohou půjčit dlouhodobě prostředky od ECB za -0,3 % p.a.. Jinak řečeno jim ECB bude platit.

 

 

Investoři by se měli svá portfolia určitě lépe diverzifikovat. Tomuto tématu jsme se věnovali v článku, Jak se dělá diverzifikace portfolia. Jak naše soukromé Finlord portfolio, tak i portfolio našeho hedgeového fondu Slavic Capital máme postavené na principu investování do instrumentů s různými charakteristikami, díky čemuž máme plynulý vývoj portfolia a také jsme v minulém roce zaznamenali výrazně lepší zhodnocení oproti akciovým indexům.

 

Riziko našeho portfolia je řízené dle přísných pravidel, proto je vývoj hodnoty velmi plynulý. Ze 41 měsíců bylo jenom 5 mírně ztrátových.

Finlord portfolio Eva Mahdalová

20.6.2019

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA XTB