Finlord Sněmovna financí

Rozklad tržeb technologických gigantů

29.5.2019

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Rozklad tržeb technologických gigantů Eva Mahdalová Finlord

Mezi největší technologické giganty patří americké společnosti Amazon, Apple, Facebook, Microsoft a Alphabet (mateřská společnost Google). Společně těchto 5 technologických gigantů vygenerovalo v roce 2018 tržby přes 800 miliard USD, což je více než dokáže vygenerovat kupříkladu ekonomika Saudské Arábie. Následující infografika od Visual Capitalist ukazuje rozložení tržeb jednotlivých technologických gigantů v roce 2018.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte další analýzy. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

V roce 2018 společnost Apple vygenerovala tržby na úrovni 265,6 miliard USD. Čistý zisk činil 59,5 miliard USD. V roce 2018 iPhony tvořily na tržbách 62,8 %, přičemž druhý největší podíl na tržbách mají služby a to 14 %. Jak už jsme několikrát uvedli, tak na Applu je výborné to, že se snaží snižovat závislost na iPhonech a více se snaží rozvíjet služby, kde je právě přidaná hodnota v podobě dvojnásobné hrubé ziskové marže oproti hardwarovým produktům.

 

apple tržby

 

Společnost Amazon měla v roce 2018 tržby 232,9 miliard USD a čistý zisk byl na úrovni 10,1 miliard USD. Na tržbách se nejvíce podílel z 52,8 % online e-shop amazon.com, nicméně pokud jde o zisk, tak na něm se podílel nejvíce Amazon Web Services, kde jsou zahrnuty cloudy, neboť právě u nich má Amazon největší ziskovou marži. Prioritou společnosti bude i nadále rozvíjet tento segment a také se bude zaměřovat na elektroniku chytré domácnosti.

 

amazon tržby

 

Alphabet a Facebook jsou podobné v tom, že největší zdroj příjmů jim zabezpečuje reklama. Pokud jde o Google, tak reklama mu tvoří na tržbách 70,4 %, zatímco reklama na tržbách Facebooku tvoří 98,5 %.

 

Google tržby

 

tržby technologických gigantů

 

Poslední společností z pětice velkých technologických gigantů je společnost Microsoft. Ta v roce 2018 vygenerovala tržby na úrovni 110,4 miliard USD a čistý zisk 16,6 miliard USD. Microsoft má tržby diverzifikované. Na tržbách se nejvíce podílel z 25,7 % Office. Služba Microsoft Azure (server produkty a cloudové služby) pak měla na tržbách podíl 23,7 %. V cloudových službách jsou Microsoft a Amazon velcí konkurenti. V současnosti je strategie Microsoftu odtrhnout klienty Amazonu, který je lídrem na trhu s cloudovými službami. Mezi velké klienty Microsoftu patří například potravinářský podnik Kroger, Walgreens Boots Alliance a ropná společnost Exxon Mobile. V konkurenčním boji má tak trochu Microsoft navrch, neboť má svůj operační systém, kteří klienti používají, což Amazon nemá.

 

microsoft tržby

29.5.2019

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA LYNX BROKER