Finlord Sněmovna financí

Příjmová nerovnost: chudí nikdy nezbohatnou

22.2.2019

6 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
příjmová nerovnost chudí

Příjmová nerovnost ve světě je dlouhodobě populární téma, kterou se snaží řešit zejména neziskové organizace. Jenomže jejich snaha je docela marná. Příjmovou nerovností se pochopitelně nikdy nebudou vážně zabývat podnikatelé a úspěšní manažeři. A bez jejich aktivního přičinění se příjmová nerovnost neodstraní. Maximálně občas do médii prohlásí, že podpořili nějaký projekt (ale už pak neuvedou, že si tu podporu i tak odečetli z daní). Příjmová a majetková nerovnost se bude v nejbližších letech spíše prohlubovat. To berme jako fakt, se kterým ale můžeme dále pracovat. Také můžeme přizpůsobit naše chování, abychom spíš patřili mezi bohatší vrstvy lidí.

 

Podívejme se do USA, největší ekonomiky světa, která se považuje za vzor demokracie. Následující graf od Economic Policy Institute ukazuje růst produktivity práce a růst průměrné hodinové mzdy. Jednoznačně můžeme od roku 1979 sledovat významné rozšiřování nůžek. Na růstu produktivity práce ve Spojených státech vydělávají v posledních 40 letech zejména vlastníci kapitálu (tedy akcionáři a podnikatelé). Řadoví zaměstnanci nikoliv.

 

nerovnost růstu produktivy práce a mezd

 

Další dva grafy pak ukazují růst mezd dle skupin lidí podle příjmů. Jedno procento nejvíce vydělávajících lidí si polepšilo od roku 1979 o 157 % (0,1 % nejlépe placených dokonce o 343 %). Naopak 10 % nejméně vydělávajících si polepšilo o 4,1 %. Jedná se o reálné zvýšení mezd očištěné o inflaci.

 

nerovnost růstu mezdy

 

Z uvedených údajů vyplývá, že čím vyšší výdělek určitá skupina lidí dosahovala, tím větší nárůst výdělku pak v dalším období zaznamenala. Top manažeři si polepšili nejvíce, střední management trochu méně, řadoví zaměstnanci ještě méně a lidé, kteří pracují za nějakou minimální mzdu, si nepolepšili prakticky vůbec. Chudí lidé v USA pak v 80. a 90. letech prakticky živořili.

 

Ze studie také vychází, že v amerických státech, kde nestoupla minimální mzda, si nízkopříjmové vrstvy lidí nepolepšily už vůbec. Jsou to jednoduše takoví novodobí otroci, kteří žijí z „ruky do huby“. A není jich málo. Amerika je obrovská země, takže mluvíme o 25 až 30 milionech lidí. A to musíme podotknout, že se jedná o vyspělou zemi. V rozvíjejících se zemích je příjmová a majetková nerovnost ještě horší.

 

Nejchudší vrstvy lidí jsou od kolébky určeny k neúspěchu

 

Majetkovou diskriminaci si současná společnost nechce připouštět, ale tento problém není možné vymýtit. Nejchudší vrstvy obyvatel jednoduše mají horší přístup ke vzdělání, ke zdravotní péči, či k podnikatelským kontaktům. Ze špatné východiskové situace se chudí lidé dostávají jenom velmi těžce. Většina miliardářů světa pochází alespoň ze střední třídy a měli možnost studovat na kvalitních školách nebo jim rodiče pomohli s navazováním kontaktů. Mezi nejbohatšími lidmi jen stěží najdeme lidi, kteří pochází z nuzných poměrů (výjimkou je třeba Oprah Winfrey). Může to znít krutě, ale je to tak. Počet předčasných úmrtí 60 % nejchudších lidí ve Spojených státech je 2x tak vysoký než počet předčasných úmrtí 40 % nejbohatších obyvatel této země.

 

Chcete žít lépe? Tak si musíte poradit sami

 

Jak jsme uvedli v úvodu, tak podnikatelé a top manažeři nikdy nebudou mít zájem starat se o chudé (výjimkou je pár filantropických pokusů). Proč by to dělali? Není lepší zaměstnat poslušné otroky a užívat si jízdu ve Ferrari?

 

Pokud se chcete mít lépe, tak se musíte sami pobít o své místo na slunci. Děláte nějakou práci za podprůměrnou nebo minimální mzdu? Běžte za svým šéfem a požádejte o zvýšení platu. Nemusíte se ostýchat, protože on pravděpodobně bere minimálně jednou tolik, co vy. Buď vám přidá anebo ne, hlavu vám neutrhne. A když nepřidá, tak se třeba poohlédnete po lepší práci.

 

Máte už celkem dobře placenou práci a další růst je omezen? Tak všechen příjem neutrácejte za zbytečnosti a odkládejte část peněz do investic. Jak jsme ukázali v řadě jiných článků, tak dlouhodobé investování vůbec není složité. Pokud potřebujete inspiraci, návody a rady, tak pravidelně sledujte naše stránky, Twiter a Facebook a přihlaste se do newsletteru. Nebo si s námi domluvte konzultaci.

 

Anebo začněte podnikat. Pokud si myslíte, že dokážete efektivně řídit firmu, tak se neostýchejte. Podnikejte, tvořte nové hodnoty, jen nezapomínejte na to, že konkurence nespí. Každý den v podnikání budete řešit řadu až šílených záležitostí, které vás budou někdy dohánět k zoufalství. Pokud potřebujete s rozjezdem podnikání pomoc, tak nám napište. Atraktivní projekty rádi podpoříme.

 

Jaký je recept na snižování příjmové nerovnosti? Lidé ze střední a chudé vrstvy se nesmí bát zvyšovat svůj majetek. Jak na to? Stačí sledovat, co dělá a do čeho investuje 5 % nejbohatších lidí světa.

22.2.2019

6 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Komentáře

    Roman napsal:

    Ano, je to tak. Dulezite je „musíte si poradit sami“. Obrovska vyhoda dnesniho sveta je internet a velka dostupnost informaci. Nevyhoda predchoziho rezimu jsou jejich byvale sliby a garance jistot, ktere uz dnes nefunguji a vyzaduje se vetsi samostatnost. Kdo se bude vzdelavat a aktivne na sobe pracovat, muze dosahnout uspechu – muj pripad. Je treba cerpat kvalitni informace, neztracet cas nesmyslama a sezenim u TV a delat veci jinak, nez vetsina. Ale pravdou je, ze jakmile uz ma clovek urcity kapital, jde vse snaze.

    Jirka napsal:

    Souhlasím. Podobně jako třeba u sportu. Pokud jsi líný na sobě pracovat, pravidelně trénovat, posouvat své limity a získávat tak výhodu oproti konkurenci, nemáš šanci na úspěch. Žijeme, díky bohu, v době, kdy příležitostí a zdrojů k osobnostnímu rozvoji je nepřeberné množství. Jen si to uvědomit a najít v sobě sílu překonat lenost a něco v životě změnit. A kdo toho nevyužívá, je až na výjimky, vlastním strůjcem své chudoby.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY K PLATFORMĚ PORTU