Finlord Sněmovna financí

Rok 2030: Čína a Indie budou ekonomičtí vládci

18.1.2019

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Čína a Indie HDP

Všichni si uvědomujeme, že rozmach Asie je velmi silný a prakticky nezastavitelný. Když se podíváme na nejnovější prognózy bank a institucí, tak můžeme spatřit jasný trend. Čína a Indie v nejbližších deseti letech ovládnou pětku největších ekonomik světa. Spojené státy propadnou až za ně.

 

Pro další statistiky sledujete i náš Twitter a Facebook a nezapomeňte se přihlásit do newsletteru.

 

Analytici banky Standard Chartered aktualizovali svůj výhled ekonomického rozvoje světa. Jak ukazuje následující tabulka, tak už v roce 2020 bude Čína na prvním místě z hlediska HDP přepočteného dle parity kupní síly.

 

20190118 HDP Čína Indie

 

Pokud by někdo měl námitky, že výpočet dle parity kupní síly se nehodí a že Čína ještě v nejbližších dvou letech USA nepředběhne, tak ten musí počkat do roku 2030. Za 12 let by už Čína měla být jednoznačně největší ekonomikou světa. Za ní ale prudce poskočí Indie a začne ji rychle dobíhat. Spojené státy poklesnou do roku 2030 na třetí místo. Na čtvrté a páté místo se pak dostanou ekonomiky Indonésie a Turecka. Japonsko a Německo, které by v roce 2020 měly být na třetím a pátém místě, se do roku 2030 propadnou na deváté a desáté místo.

 

Nemůžeme se tedy divit rétorice amerického poradce Trumpa. Jeho poradci i on dobře ví, že Čína bude oproti USA získávat stále větší ekonomickou a politickou sílu. Obchodní válka měla tento vývoj alespoň zpomalit, i když ho samozřejmě neobrátí.

 

12 let vůbec není dlouhá doba. Děti, které nastupují na základku, budou za dvanáct let teprve končit střední školu a uvažovat, kam nasměřují svou kariéru. V Indii je naštěstí úředním jazykem angličtina. V Číně je to s komunikací horší, ale i tam by se mladá generace měla při obchodních a společenských vztazích s angličtinou celkem dobře domluvit.

 

Čína a Indie budou tahounem ekonomického rozmachu

 

Nárůst HDP v obou zemích bude do značné míry způsoben rozvojem tamní spotřeby. Společně mají 2,8 miliardy zejména mladých lidí, přičemž od roku 2024 by populace Indie měla převyšovat Čínu. Populační růst by měl v Číně trvat přibližně do roku 2030, v Indii pak až do roku 2060. Samozřejmě nesmíme zapomínat ani na silný hospodářský rozmach Indonésie a Turecka, které mají také mladou populaci ochotnou utrácet peníze. Evropané a Američané ale nemusí smutnit. Na rozmachu Asie pěkně vydělají i oni, jelikož o velmi kvalitní produkty západního světa je v Asii obrovský zájem.

 

V rámci našeho investičního portfolia se sice přímým nákupům asijských akcií a dluhopisů zatím vyhýbáme, kvůli nižší korporátní transparentnosti. Na druhé straně u amerických a evropských firem rádi vidíme rostoucí angažovanost na čínském, indickém nebo indonéském trhu.

18.1.2019

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY K PLATFORMĚ PORTU