Finlord Sněmovna financí

Přehled P2P investic a bonusy

15.8.2018

10 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
P2P investování

Naposledy jsme dělali přehled P2P platforem, na kterých dlouhodobě investujeme, začátkem tohoto roku. Jelikož se svět P2P rychle mění, tak jsme připravili aktualizaci. Zaměřili jsme se na nejpodstatnější charakteristiky, abychom investorům pomohli při výběru.

 

U jednotlivých charakteristik vycházíme nejenom z údajů poskytnutých provozovatelem platformy, ale také z našich investičních zkušeností. Subjektivní jsou zejména bodová hodnocení (Investiční příležitosti…až Podpora platformy…), proto mohou mít investoři v reálu trochu jiné zkušenosti než my. Pod tabulkovým přehledem jsou i nové informace k některým konkrétním platformám pro dokreslení současného stavu. Novinky z P2P světa můžete průběžně sledovat i v sekci „Novinky z P2P a finančních trhů“, kterou najdete na homepage vpravo (pro snadnější navigaci viz. obrázek níže).

p2p investice

 

Pokud budete mít požadavky na další specifikace, tak napište dolů do komentářů pod článkem. A nezapomeňte se přihlásit do našeho newsletteru, kde máme pro čtenáře další informace.

 

Tabulka je pro přehlednost rozdělená na dvě části. V bodovém hodnocení je 5 nejvíce, 0 nejméně.

 

P2P platformy srovnání

P2P inestování

 

Nejúspěšnější P2P platforma je nepochybně Mintos. Nejen, že Mintos má úspěšný buyback model, ale také nabídka úvěrů je slušná. Od spuštění Mintos profinancoval 956 mil. EUR a už teď je jasné, že v nejbližší době pokoří 1 miliardu EUR. Co se nám na Mintosu přestává líbit je, že úroky jdou dolů a půjčky v EUR s buybackem nad 10 % mizí velmi rychle. V době psaní analýzy například nebyly na Mintosu půjčky v EUR s buyback garancí nad 10 % p.a.. Mintos rozhodně považujeme za nejstabilnější platformu z uvedených P2P platforem , nicméně pro nás investory, kteří hledají vyšší výnosy, přestává být Mintos i přes svou stabilitu atraktivní. Určitě konzervativnější investoři by se raději měli držet Mintosu, jakožto osvědčené P2P platformy, která už se dostala do stabilní fáze podnikání.

 

Pokud se budou i nadále snižovat úrokové výnosy na evropských P2P platformách, tak pro investory ze zemí, kde není hlavní měna euro, nebudou už tak zahraniční P2P platformy atraktivní. Pakliže se tedy dostanou na zahraničních P2P platformách úrokové výnosy pod 10 % p.a., tak po započtení nákladů na měnový hedging vychází lépe pro české investory investovat na tuzemských P2P platformách.

 

Největší objem poskytnutého financování od spuštění z českých P2P platforem měla platforma Roger (investaukce) a to 1,2 miliardy Kč. S úrokovými výnosy je to už na této P2P platformě horší. Velice dobře se daří také Bondsteru, který jako jediný nabízí v ČR garanci zpětného odkupu a rovněž úrokové výnosy se zde pohybují na slušné úrovni. Bondster po roce od spuštění profinancoval 118,6 mil. Kč, což je například v porovnání s Fundliftem, který funguje 2 roky, naprosto výborný výsledek.

 

Pro investory na britských platformách je důležitá informace, že trh nemovitostí ve Velké Británii zpomaluje. Průměrné prodejní ceny v Londýně stagnují od července 2017 a nyní už nepatrně klesají. Pokud by se situace výrazně zhoršila, tak by to mohlo mít dopad na platformy Lendy (Saving Stream), FundingSecure a MoneyThing. Už teď je na těchto platformách zvýšený objem nesplácených půjček, což rozhodně nepřispívá ke kreditní stabilitě.
investice do nemovitostí

 

V pobaltských státech nadále panuje ekonomický rozmach. Nejvíce se z těchto postsovětských zemí daří estonské ekonomice, s čímž také souvisí pokračující nemovitostní boom. Významnou P2P platformou z pobaltských států, která se zaměřuje na financování developerských úvěrů je konkrétně P2P platforma EstateGuru. Tato P2P platforma za celou dobu své existence zaznamenala pouze tři defaulty ze 413 poskytnutých úvěrů. Průměrné LTV na EstateGuru je 55 %, což je stále příjemná úroveň pro investory.

 

Jaké bonusy nabízí P2P platformy?

 

V současné době nabízí některé P2P platformy pro nově registrované investory bonus 1 % z vkladu v prvních třech měsících, pokud použijí referal link nebo promo kód (bonus 1 % získá také referující strana). Při zakládání účtu není nutné referal link nebo promo kód použít, ale je škoda přijít o 1 %, když to platformy nabízí.

 

Pro snadnou orientaci jsme pro investory připravili přehled P2P sítí, které vstupní bonus nabízí.

 

Pro nové investory má Mintos pořád v platnosti bonus 1 % z vkladu v prvních třech měsících od registrace, pokud použijí referal link.

 

Nemovitostní P2P platforma Estateguru.co má v současnosti v platnosti bonusovou akci, v rámci které získají noví investoři 0,5 % z objemu vkladu. Pro získání bonusu je nutné kliknout na referal odkaz ZDE, nebo použít při registraci promo kód EGU08287. Investoři, kteří se na platformu registrují napřímo (ne skrze referal odkaz), bonus nezískají.

 

Česká P2P platforma Bondster spustila atraktivní bonusovou akci, která platí pro nově registrované investory (podepsaná smlouva) do 31. 8. 2018. V rámci akce dostane doporučený investor 1 % ze své investice v prvních 90 dnech od registrace. Bonus je vyplácen na virtuální investorský účet jedenkrát měsíčně po dobu tří měsíců s rozhodným obdobím 30/60/90 dnů od podpisu smlouvy doporučeného investora. Pro získání bonusu je nutné při registraci uvést promo kód. Náš promo kód je 0043. Registraci na Bondster je možné učinit ZDE.

 

Pro investory, kteří hledají vyšší výnosy má i P2P platforma Grupeer také v platnosti affiliate program, nicméně v rámci něj nedostává investor odměnu. Malou odměnu získá jenom referující strana. Pokud o tuto platformu máte zájem a chcete podpořit web Finlord, tak můžete při registraci použít tento odkaz.

 

Na britské platformě Lendy je v platnosti bonus pro nové investory, pokud investují alespoň 1000 liber po dobu alespoň 3 měsíců. Pak dostanou bonus 50 liber. Referující strana dostane 5 % z vyplacených úroků po dobu 12 měsíců. Registace pomocí affiliate linku je možné učinit ZDE.

 

Platforma Lenndy má také v platnosti affiliate program, nicméně v rámci něj nedostává investor odměnu. Malou odměnu získá jenom referující strana. Pokud o tuto platformu máte zájem a chcete podpořit web Finlord, tak můžete při registraci použít tento odkaz.

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

15.8.2018

10 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Komentáře

    Milan napsal:

    Nevím jestli je to jen honba za referally, ale anglický Lendy nemůžu doporučit ani omylem. To co vy nyní v sprnu18 píšete o vyšším množství nesplacených úvěrů, tak já to pozoruji již od počátku tohoto roku. Vše co se dalo, jsem prodal a nyní mě tam visí jen pár nesplacených kostlivců. Jeden kostlivec byl prodán min. týden hluboko pod ocěněním, tzn. ani to nepokrylo jistinu a to byla LTV50%. Helpdesk úroveň je strašná. I na zbylých dvou jsem aktivní, ale již neposílám další peníze a půjčky nechávám doběhnout a taky se odsud pakuji. Za těch v průměru 11% pa. je to riziko značné.

    admin napsal:

    Hezký den, jak jsme v příspěvku uvedli, hodnocení platforem je trochu subjektivní. Co se týče britských platforem, tak tam skutečně nastalo zhoršení situace. Proto jsme snížili v tabulce oproti minulému hodnocení kreditní stabilitu na 2 z 5 bodů, což je docela nízká úroveň. Nicméně až tak špatný zážitek tam nemáme. Některé půjčky nám padly do defaultu, ale řada se jich splatila (i těch ve zpoždění). Na všech třech platformách investujeme od léta 2016 a kumulativní zhodnocení za poslední dva roky i po započtení defaultů přesahuje 15 %. Zároveň se nám zdá, že platformy si kritiku investorů berou k srdci, u nových projektů jsou obezřetnější a více dohlíží na developery. Jinak celkem zajímavý je pohled na výpis nesplácených půjček: https://lendy.co.uk/loans/non-performing Většinou to jsou projekty ve velmi ranním stádiu vývoje nebo projekty rekonstrukcí neatraktivních nemovitostí na venkově. Do budoucnosti je lepší se takovýmto projektům vyhnout. Naopak významným projektům v centrech velkých měst se daří více.

    Vojta napsal:

    Otázka je to asi ještě hodně dopředu, ale jak řešit takové DEFAULTY na Lendy/MoneyThing/FundingSecure co se týče daňového přiznání v příštím roce?
    Můžu ty úvěry které mě spadnou do Defaultu dát jako náklady -> a tím snížit zisk, potažmo odvedenou daň.

    A potom co dělat případně až se třeba za rok/dva/tři…určitá část zplatí. Pokud se zplatí jen ta část co jsem vložil (jistina), tak jsem na nule a nic neřešim, pokud dostanu ještě nějaký úrok za tu dobu co byla ta půjčka nedobytná, tak je potřeba to částku nad jistinu dát rovněž do daňového přiznání.

    Lukáš napsal:

    Také se přidávám se špatnou zkušeností na Lendy. Řadu úvěrů mám více jak 600 dní po splatnosti, některé se blíží 700 a pokud dojde k prodeji, tak za cenu, která odpovídá LTV mnohem vyšší, než 100. Navíc původně docela transparentní platforma, už pomalu nedělá nic jiného, než že si na FB a Trustpilot promazává špatné recenze a skryla statistiky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA LYNX BROKER