Finlord Sněmovna financí

Zlato: Jak se vyvíjí poptávka po zlatě v roce 2018?

6.6.2018

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
investiční zlato

Jak se vyvíjela globální poptávka po zlatě? Kolik zlata nakoupily centrální banky?

 

Podle dat World Gold Council (WGC) se celosvětová poptávka po zlatě za první kvartál 2018 snížila meziročně o 7 % na 973,5 tun, což je nejnižší úroveň od roku 2008. Za poklesem stojí nižší poptávka po zlatých cihlách a ETF.

 

zlato

 

Příliv do zlatých ETF činil v prvním kvartále tohoto roku 32 tun, což je meziročně pokles o 66 %. Ke konci kvartálu se objem zlata drženého v ETF zvýšil na 2 400 tun, což je nejvyšší údaj od roku 2013.

 

Přihlaste se do newsletteru a kromě stěžejních novinek získáte i seriál s našimi dlouhodobými myšlenkami.

 

Centrální banky zvyšují zlaté rezervy

 

Čisté nákupy zlata ze strany centrálních bank se v prvním čtvrtletí 2018 zvýšily o 42 % na 116,5 tun. Jedná se o nejsilnější čtvrtletí od roku 2014. Značnou část nákupů tvořily centrální banky z Ruska, Turecka a Kazachstánu, kdy v prvním čtvrtletí tohoto roku nakoupily dohromady 91 tun zlata.

 

centrální banka a zlaté rezervy

 

Centrální banky z Ruska, Turecka a Kazachstánu společně tvoří téměř 50 % čistých nákupů zlata za posledních 5 let. V prvním čtvrtletí 2018 centrální banky prakticky nesnižovaly zlaté rezervy, až na některé výjimky. Katar snížil zlaté rezervy o 3,5 tuny, Německo o 1,4 tuny a Ukrajina o 1,2 tuny.

 

Globální poptávka po špercích stagnuje

 

Globální poptávka po špercích za první čtvrtletí 2018 meziročně stagnovala na úrovni 487,7 tun. Poptávku po špercích podpořil ekonomický růst a poměrně stabilní ceny zlata. Sektor šperků je však v porovnání s dlouhodobějšími historickými průměry slabý a zůstává pod 5 letým a 10 letým průměrem. Indie a Čína jsou největší spotřebitelé zlatých šperků na světě. Poptávka po zlatých špercích se v Indii meziročně propadla o 12 % na 87,7 tun. V rámci 10 let se jedná o třetí nejslabší čtvrtletí na indickém trhu se šperky. Propad poptávky byl dán zejména oslabující rupií, jež činí komoditu dražší na mezinárodních trzích. Naopak v Číně se zvýšila meziročně poptávka po zlatých špercích o 7 % na 187,8 tun.

 

zlaté šperky

6.6.2018

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY K PLATFORMĚ PORTU