Finlord Sněmovna financí

Jak si stojí akcie rozvíjejících se zemí?

8.1.2018

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Akcie rozvíjejících se zemí by díky vyšší rizikovosti měly investorům nabízet vyšší dlouhodobé výnosy. Je tomu skutečně tak? Měly bychom ihned začít uvažovat o nákupu čínských, indických či argentinských akcií?

 

Jedním ze základních členění globálních akciových trhů je rozdělení na developed markets (rozvinuté trhy), což jsou třeba USA, Německo, Japonsko, emerging markets (rozvíjející se země), tedy kupříkladu Brazílie, Čína, Indie a frontier markets (nejméně rozvinuté země), kde jsou kupříkladu Argentina, Bangladéš, Keňa či Slovensko. Frontier markets bývají pro investory často nepřehledné, rizikové, nelikvidní a s politickými problémy. Za vyšší riziko by investoři měli být kompenzováni vyššími výnosy.

 

Následující graf od Robeco Institutional Asset Management ukazuje kumulativní výkonnost akciových indexů od počátku roku 2007. Emerging a frontier markets jsou mnohem nevyrovnanější. Když je celosvětový ekonomický boom, tak více zhodnocují. Když je recese, tak tyto trhy zažívají obrovské propady.

 

akcie vypělých rozvíjejícich se zemí

 

Frontier markets zaznamenaly od roku 2007 kumulativní výkonnost na úrovni 20 %, což je výrazně méně oproti vyspělým zemím, kde akcie zhodnotily od předkrizového roku v průměru o 90 %. Akcie emerging markets si vedly o poznání lépe, ale pořád je jejich kumulativní výkonnost od roku 2007 nižší oproti rozvinutým trhům.

 

Není nutné za každou cenu hledat nové trhy

 

Uvedená statistika ukazuje, že investoři nemusí při hledání nejlepších investic zkoumat akcie v odlehlých končinách, jako jsou třeba Keňa či Nigérie. I když ekonomiky frontier markets rostou rychleji než ekonomiky rozvinutých zemí, tak to ještě neznamená, že i jejich investiční trhy jsou mnohem výkonnější. Z hlediska tržní kapitalizace tvoří frontier markets 0,6 % globální kapitalizace. Emerging markets tvoří 18 % globálního trhu a zbytek globální tržní kapitalizace tvoří rozvinuté země.

 

Chcete další informace, jak dlouhodobě úspěšně investovat? Přihlaste se do našeho newsletteru a zdarma získáte tříměsíční seriál s našimi poznatky, návody a analýzami.

8.1.2018

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA XTB