Finlord Sněmovna financí

Posledních 30 let: ziskovost firem roste

23.11.2017

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Jak se vyvíjela ziskovost amerických firem od roku 1976 do konce roku 2016? Jsou současné korporace efektivnější než společnosti v 70. a 80. letech? Jaký vývoj mohou investoři očekávat do budoucnosti?

 

Investiční banka Credit Suisse udělala analýzu ziskovosti peněžních toků amerických společností (cash flow return on investment – CFROI) od roku 1976 do současnosti.

 

ziskovost US firem

 

Analýza ukazuje, že průměrná ziskovost dle uvedeného ukazatele se od roku 1976 do roku 1996 pohybovala pod 6 %. Od poloviny 90. let ale nastalo výrazné zlepšení výkonnosti a momentálně je ziskovost v průměru kolem 9 %. Nárůst ziskovosti byl dle Credit Suisse způsoben zejména zvýšením ziskové marže.

 

K tomu je dobré přidat následující graf, který ukazuje počet akciových firem na amerických burzách. Od poloviny 90. let je patrný pokles počtu veřejně obchodovaných firem.

 

Počet veřejně obchodovaných firem v USA

 

Co je důvodem propadu počtu firem na burzách? Jednou z hlavních příčin je výrazné zvýšení aktivity Private Equity fondů, které mají na trzích čím dál větší slovo. Tyto fondy soukromého kapitálu skupují dost často neefektivní firmy a pomocí manažerských zásahů se snaží o zlepšení jejich ziskovosti. V této aktivitě jsou celkem úspěšné, jak ukazují údaje o zhodnocení PE fondů.

 

Uvedená aktivita má ale dvojí efekt. Na jedné straně se na amerických burzách snížil počet špatně řízených firem. Na druhé straně se management firem bojí nepřátelského převzetí a snaží se optimalizovat výkonnost veřejně obchodovaných firem, aby se tak nestaly cílem PE fondů. Obě aktivity tlačí ziskovost veřejně obchodovaných firem nahoru. Od roku 1976 se poměr zisku amerických burzovně obchodovaných firem k HDP zvedl z 6,9 % na 8,9 %. Taktéž se výrazně zvýšila průměrná tržní kapitalizace firem na burzách.

 

Hledání podhodnocených firem je čím dál těžší

 

Z hlediska ziskovosti se veřejně obchodované firmy v USA navzájem výrazně srovnaly, což je špatná zpráva pro manažery aktivně řízených fondů. Ty mají problém s hledáním zajímavých investic do podhodnocených firem. Naopak do popředí se dostaly pasivně řízené fondy, které sledují nějaký akciový index. Taktéž se výkonnost Private Equity fondů velmi přiblížila akciovým indexům, což je pochopitelné vzhledem k velikosti PE fondů. Už ani ty nedokážou nacházet dostatek podhodnocených příležitostí.

 

Na následujícím grafu je srovnaná výkonnost amerických Private Equity fondů a indexu S&P 500 dle výpočtu Cambridge Associates.

 

Private Equity vs SP500

 

Do budoucnosti mohou investoři očekávat další přibližování k průměru a vzestup pasivního investování. Změna by nastala v případě recese, při které by se výrazně rozhýbaly nejenom ceny akcií, ale i finanční výkazy firem. Takovéto rozhýbání by bylo určitě výborné právě pro zkušené aktivní investory, kterým by se opět otevřela cesta generovat větší alfu díky výběru podhodnocených firem.

 

Chcete další informace, jak dlouhodobě úspěšně investovat? Přihlaste se do našeho newsletteru a zdarma získáte tříměsíční seriál s našimi poznatky, návody a analýzami.

.

23.11.2017

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA LYNX BROKER