Finlord Sněmovna financí

Čím delší horizont, tím stabilnější výnos

15.8.2017

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
odhalení

Investiční horizont je pro investory extrémně důležitý, jelikož na něm závisí výnos, riziko i likvidita portfolia. V následujícím článku navážeme na naši analýzu, jen nebudeme uvažovat čistě akciovou investici, ale i běžnější balancované portfolio složené z 60 % akciemi a ze 40 % dluhopisy. Mnoho investorů má ve svých penzijních plánech právě takovouto alokaci a i v naší kalkulačce volí investoři velmi často „střední“ riziko. Tato volba je ale většinou čistě pocitová („vysoké riziko NE – nejsem spekulant, nízké riziko NE – nejsem přeci troškař“) a nebývá podložená racionálním postupem.

 

Přihlaste se do našeho newsletteru a získáte tříměsíční seriál o zodpovědném investování s našimi postupy, myšlenkami a analýzami.

 

Společnost ReSolve Asset Management vytvořila statistiku výnosů běžných portfolií dle investičního horizontu na údajích od roku 1900 do roku 2013. Index S&P 500 zaznamenal v tomto období průměrný výnos 10 % ročně. Balancované portfolio složené jako 60 % akcie a 40 % dluhopisy dosáhlo průměrné roční zhodnocení necelých 8 %.

 

investiční horizont a rozptyl výnosů

Nicméně pokud budeme sledovat jednotlivé časové horizonty, tak spatříme velké rozptyly v anualizovaných výnosech. U čistě akciového portfolia se jednoletý výnos pohyboval v rozmezí od -64 % do +121 %. U balancovaného ale byl rozptyl jenom od -41 % do 64 %. Čím je horizont delší, tím je rozptyl výnosů nižší. Minimální anualizovaný výnos je u balancovaného portfolia vyšší u všech horizontů až do hranice 40 let. Tady nastává zlom, kde na plné čáře začne vyhrávat čistě akciové portfolio a nemá smysl volit jinou alokaci. 40letý investiční horizont mají kupříkladu dvacátníci, kteří si odkládají peníze na penzi.

 

Dle údajů Google Analytics čtou náš web zejména investoři ve věku 25 až 34 let. Druhou nejpočetnější skupinou pak jsou investoři ve věku 35 až 44 let. Tato druhá skupina má investiční horizont při spoření na penzi v rozmezí 25 až 35 let. Když se podíváme na uvedený graf, tak tato skupina investorů může očekávat kladný anualizovaný výnos při plně akciové investici i při balancovaném portfoliu. A to klidně může přijít i další Velká Deprese. Ve fondu Slavic Capital cílíme na dlouhodobě vyrovnaný růst hodnoty portfolia.

 

Problematice vnímání rizika, které řada bank a poradců interpretuje klientům hodně špatně, se budeme věnovat v samostatném článku.

 

15.8.2017

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA XTB