Finlord Sněmovna financí

Voda nad zlato: ETF na zpracovatele vody

27.7.2017

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Voda je sloučenina, která je nezbytná pro naši existenci na Zemi. Změna klimatu a dostupnost vody je největší hrozbou pro lidstvo. To se konec konců začíná pomalu odrážet i na zemědělských komoditách.

 

Podle údajů americké banky Bank of America Merrill Lynch je nedostatek vody největším globálním problémem 21. století. Z její zprávy dále vyplývá, že 750 milionů lidí nemá přístup k nezávadným zdrojům pitné vody a 2,4 miliardy lidí nemá pořádný přístup k hygienickým zařízením (kohoutková voda, záchod, sprcha). Více než 50 zemí na světě má nedostatek pitné vody. Odhaduje se, že poptávka po vodě by v roce 2030 měla být o 40 % vyšší než nabídka a v roce 2050 by až 3,9 milionu lidí mělo žít v podmínkách nedostatku vody. Slabá nabídka vody a hygienických zařízení stojí globální ekonomiky 260 miliard USD ročně a na celosvětové HDP je to pak 1,5 %.

 

Graf od WRI ukazuje v procentech, které země budou v roce 2040 vystaveny nedostatku vody

 

voda globální nedostatek

 

A právě na této myšlence vznikly ETF (burzovně obchodované fondy) na zpracovatele vody, kdy hodnota fondu se odvíjí od cen akcií firem, které se zabývají zpracováním a distribucí této komodity.

 

Největším burzovně obchodovaným fondem v této oblasti je Powershares Water Resources Portfolio (PHO). Tento fond spravuje 750 milionů USD a investuje do 37 různých amerických firem, jež vyrábí produkty určené k ochraně a čištění vody pro domácnosti, obchod a průmysl. Tyto společnosti jsou střední velikosti, přičemž deset největších z nich tvoří 60 % portfolia fondu. PHO za poslední rok zhodnotil o 14,4 %.

 

Druhým fondem tohoto typu je Guggenheim S&P Global Water ETF (CGW), jenž spravuje 586 milionů USD a své portfolio má ze 40 % nasměrováno do komunálních distributorů vody. Tento fond má portfolio globálně diverzifikované v západní Evropě, Severní Americe a Asii. CGW za poslední rok zhodnotil o 11,1 %.

 

Třetím fondem je First Trust ISE Water Index Fund (FIW). Fond spravuje objem aktiv o velikosti 251 milionů USD a sleduje 36 největších amerických firem, které podnikají v průmyslovém odvětví pitné a odpadní vody. FIW za poslední rok zhodnotil o 19,7 %.

 

Dalším fondem je PowerShares Global Water Portfolio (PIO). Fond kopíruje index Nasdaq OMX Global Water Index. Cena PIO se za poslední rok zvedla o 10,8 %. V portfoliu fondu najdeme mimo jiné společnost Veolia Environnement, která působí i v České republice.

 

Poptávka po vodě bude dlouhodobě stoupat v důsledku zvyšování počtu lidí na světě. Zpracování a dodávky vody ke spotřebitelům by proto měly firmám v tomto sektoru generovat stabilní cash flow a tržby.

 

27.7.2017

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

ZDARMA KE STAŽENÍ ZÁKLADNÍ INVESTIČNÍ STRATEGIE