Finlord Sněmovna financí

Jaký cíl chceme dosáhnout investováním?

31.7.2017

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Proč se vůbec zabýváme investováním? To je základní otázka, která sice vypadá jednoduše, ale skrývá mnoho zapeklitostí. Po jejím přečtení většinou odpovíme něco jako, že si chceme uspořit peníze na penzi (tomu jsme se věnovali v několika článcích zde a zde) nebo, že chceme spořit dětem, nebo že chceme mít peníze na nákup většího domu. To jsou rozhodně validní důvody pro spoření a investování peněz. Podívejme se ale hlouběji na vztah mezi spotřebou a investováním.

 

S investováním jsou spojeny výnosy i náklady

 

Jakákoliv činnost, kterou děláme, má své přínosy i náklady. Investováním volných peněz získáváme výnosy daného aktiva (úroky, kupóny, dividendy, kapitálové výnosy). Když počátkem roku dáme 100 000 Kč do nějakého fondu a ten nám vydělá 10 %, tak na konci roku máme 110 000 Kč. Řekneme si, paráda, vydělali jsme. Anebo ne? O co jsme přišli? O čas věnovaný spotřebě. Za 100 000 Kč si jeden člověk pořídí hodně spotřebního zboží, zážitků, dovolených atd. Život člověka je docela přísně ohraničený. Průměrný věk dožití je kolem 70 let. Když jeden rok nebudeme spotřebovávat, ale budeme peníze spořit, tak se připravíme o 1/70 = 1,4 % spotřebního času. Čím je člověk starší, tím má před sebou méně života, což zvyšuje cenu jeho zbytkového času a naopak snižuje cenu investice. Na smrtelné posteli nám už skutečně bude jedno, kde se budou akciové trhy nacházet za rok nebo jestli P2P sítě zažijí kreditní krizi.

 

Většina lidí má podvědomě strach z toho, že promarní svůj život bez toho, aby si jej užili. A marketingoví specialisté to velmi dobře vědí. I proto jsou reklamy propagující spotřebu mnohem oblíbenější než reklamy propagující spoření/investice.

 

Ekonomická teorie diktuje, že si člověk dokáže najít optimální mix mezi spotřebou a spořením/investováním. Prakticky to ale nedokáže nikdo, jelikož bychom museli umět předpovídat budoucnost. To nám ale nebrání udělat alespoň chabý pokus o nastínění možných kroků.

 

Spoření na penzi musí být v rovnováze ze současnou spotřebou

 

Spoření na penzi je významný investiční cíl. Státní důchodové systémy nemají peníze. A z průměrné renty 11 500 Kč se fakt nedá moc dobře žít. Za 20,30,40 let bude situace spíše horší. Jaká je optimální suma, kterou si má člověk odkládat stranou? To si musí každý určit sám. Pokud chcete v důchodu procestovat celý svět, tak budete potřebovat vyšší objem naspořených peněz, než když budete chtít celý důchod přežít na samotě u lesa.

 

Nebojte se udělat si představu o tom, v jakém stavu byste se chtěli nacházet za tak dlouhou dobu a podle toho si vytvořte investiční plán přizpůsobený požadavkům na současnou spotřebu. Samozřejmě se toho hodně změní a váš plán se nemusí naplnit, ale lepší je mít alespoň nějakou představu než žádnou. Uvedenému plánu pak přizpůsobíte objem peněz, které si odkládáte stranou.

 

Ve Spojených státech vznikla studie ohledně rozložení průměrné spotřeby a pracovních příjmů domácností v průběhu života lidí. Jak ukazuje následující graf, tak přibližně od 25. do 61. roku byl průměrný výdělek vyšší než spotřeba. V tomto období se zákonitě tvořily úspory a investiční portfolio. Po 61. roku ale byly spotřební výdaje významně vyšší než pracovní příjmy.

 

spotřeba a pracovní příjem

Spoření pro děti dělejme až po vyčerpání vzdělávacích možností

 

Když přijde řeč na děti, tak jsou najednou všichni ustrašení. I když jim rodiče třeba spoří na vysokou školu, tak peníze odkládají na nízkorizikové produkty. Do vysoké školy mají děti investiční horizont přes 15 let, což je hodně dlouhá doba. Vůbec se nebojme umístit peníze do dynamických aktiv. U dětí pak rozhodně nezapomínejme na důsledné vedení vzdělávacím procesem (hard i soft skills). Je sice pěkné, že dítěti v 18 letech dáte třeba naspořenou sumu 300 000 korun, ale pokud se bude po absolvování školy bát najít si dobře placenou práci (nebo založit firmu), tak může váš potomek přijít v dospělosti o mnohonásobně více peněz.

 

Sledování investičního cíle usnadňuje rozhodování

 

Investování je snadné, pokud víte, čeho chcete dosáhnout. Velkou chybou tedy je, že „investujeme jen proto, že to dělají i jiní lidi“. No a co, ať si dělají, co chtějí. Mnoho investorů si také pořídilo finanční produkty jen proto, že je k tomu uhnal jejich finanční zprostředkovatel. Njn, zprostředkovatelé jsou placeni za to, aby vás naháněli. Pokud patříte do takovéto skupiny investorů bez dobrého investičního cíle, tak je velmi pravděpodobné, že při změně životní situace budete uvažovat o zrušení investice. To vám přidělá jenom zbytečný stress a finanční náklady. Přitom stačilo mít jenom dobrý cíl a plán, který počítá i s životními změnami. Ve fondu Slavic Capital cílíme na dlouhodobě vyrovnaný růst hodnoty portfolia.

 

Přihlaste se do našeho newsletteru a kromě informací o stěžejní trendech na finančních trzích získáte i tříměsíční seriál s dlouhodobě platnými investičními myšlenkami a postupy.

31.7.2017

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA XTB