Finlord Sněmovna financí

NAŠE INVESTICE: V 03/2017 ZISK 1,5 %

4.4.2017

6 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Finlord portfolio 2017/03

Naše investice vygenerovaly v březnu aktivy vážený průměrný výnos 1,5 %. Kladný výsledek nám přineslo zejména portfolio burzovních instrumentů, které držíme přes Interactive Brokers. Optimistická nálada na finančních trzích pokračuje. Firmy očekávají další růst tržeb a zisků. Investorům se příznivý výhled líbí a nadále přesouvají kapitál do akcií a dalších dynamických investic. V uplynulých dvou měsících jsme začali investovat na několika dalších zahraničních P2P platformách. Jejich recenze zveřejníme v nejbližších dnech. Nicméně ve výkonnostní tabulce můžete novinky vidět už teď (Swaper, Linked Finance a Lenndy).

 

Letos opět cílíme na celkovou výnosnost našeho portfolia na úrovni 10 %. Nicméně pravděpodobnost dosažení tohoto cíle je trochu nižší než loni. Nejenom, že jsou ceny na burzách relativně vyšší, ale i podmínky na P2P se mírně zhoršily. Zejména poklesla nabídka dobrých úvěrů s úrokovými sazbami vysoko nad 10 %.

 

Celé naše portfolio můžete sledovat v rámci služby Portfolio Manažer, případně se námi používané investiční postupy můžete naučit v rámci podrobně připravených Výukových balíčků. Díky kvalitním a dlouhodobě prověřeným strategiím jsme přesvědčeni, že v dlouhém období dokážeme překonat většinu dynamických fondů.

 

Jak dopadl březen?

 

V tabulce výsledků je uvedena i základní měna, v níž je výnos vyjádřen. Náklady na hedging do CZK se pohybují kolem 2 až 3 % ročně v závislosti na měně. My momentálně plně zajišťujeme USD/CZK a EUR/CZK. Pár GBP/CZK máme částečně zajištěný.

 

Finlord portfolio 2017/03

 

Pro srovnání ještě tabulka výnosů v roce 2016:

201612 Finlord portfolio

Poznámka k EstateGuru: úroky jsou většinou připsány až při splatnosti úvěru.

 

Mintos získává náskok před jinými platformami

 

Na P2P platformách se začínají objevovat problémy. Už delší dobu upozorňujeme na nárůst nesplácených půjček na platformě Bondora. Taktéž ale sledujeme obrovský přetlak investiční poptávky na Twinu, Viventoru, Moneything a dalších platformách. Tento přetlak má za následek postupný pokles výnosností a zejména je čím dál těžší umístit volné finanční prostředky. S nedostatkem nabídky úspěšně zápasí síť Mintos, která rychle navazuje spolupráci s dalšími nebankovkami. Tato strategie dopomohla Mintosu k překonání hranice 20 milionů EUR (540 mil. Kč) v objemu investic za měsíc. Loni v březnu se na platformě profinancovaly úvěry za 6 milionů EUR.

 

1703 Mintos objemy

 

Volatilita je nadále nízká

 

Období klidu na trzích pokračuje. Zisky firem postupně rostou. Volný kapitál investorů je dostatečně vysoký. Zdá se, jakoby svět našel recept na klidný vývoj finančních trhů.

 

Klid na trzích nám ukazuje řada ukazatelů. Kontango na VIXu trvá už více než 100 dní, což je šesté nejdelší období v historii.

1703Vix_kontango

 

A cena ETF na short vix (kupříkladu SVXY) stoupla na nová historická maxima. Naopak ETF na long vix (VXX a UVXY) znehodnotily na nová minima.

 

Nuda na trzích je tak silná, že objem návštěv internetových stránek významných ekonomických deníků postupně klesá, přinejlepším stagnuje.

 

Takovéto období klidu vytváří v lidech silný pocit bezpečí. Každým dnem roste všeobecná sebedůvěra v schopnost vybrat ty nejlepší investiční příležitosti. Investoři se nebojí umísťovat peníze i do extrémně rizikových projektů. Jak dlouho může toto nadšení vydržet? Klidně měsíce i roky, jelikož centrální banky i vlády jsou připraveny okamžitě poskytnout pomoc v případě problémů.

 

Jako obezřetní investoři ale nesmíme zapomínat na zadní vrátka. Mezi ně patří diverzifikace, zkracování durace portfolia a pečlivá analýza nabízených projektů. I kdyby nastal na trzích krátkodobý výprodej, tak nám tyto tři prvky portfolio managementu zaručí klidný spánek.

 

Sledujte i na náš twitterový kanál @FinlordCz, kde pravidelně publikujeme a retweetujeme další důležité myšlenky.

 

Finlord portfolio – nastavení v dubnu

 

 

V portfoliu držíme pozice, které budou zhodnocovat při dalším růstu cen akcií. Na druhé straně jsme částečně zajištěni vůči propadu cen. I v dubnu budeme klást důraz na rozmělňování rizika portfolia pomocí diverzifikace. Je s tím hodně práce, ale odměnou je stabilní portfolio, které by bez problémů vydrželo i větší výkyvy na finančních trzích.

 

Ekonomická situace v Evropě je dobrá a kreditní kvalita P2P půjček na zavedených platformách se pravděpodobně výrazněji nezhorší.

 

Přihlaste se do našeho newsletteru, ať Vám neutečou žádné novinky.

 

Obrázky našich výkonností z platforem:

 

Investice v Interactive Brokers (v CZK):

1703Finlord_portfolio_IB

 

Mintos (v EUR):

1703Finlord_portfolio_MIntosEUR

 

Twino (v EUR):

1703Finlord_portfolio_Twino

 

Bondora (v EUR):

1703Finlord_portfolio_Bondora

 

Viventor (v EUR):

1703Finlord_portfolio_Viventor

 

Lendy (v GBP):

1703Finlord_portfolio_Lendy

 

Estateguru (v EUR):

1703Finlord_portfolio_Estateguru

 

MoneyThing (v GBP):

1703Finlord_portfolio_Moneything

 

Lenndy (EUR):

1703Finlord_portfolio_Lenndy

 

Swaper (EUR):

1703Finlord_portfolio_Swaper

 

Linked Finance (EUR):

1703Finlord_portfolio_LinkedFinance

 

4.4.2017

6 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Komentáře

    Master napsal:

    Nějaké vysvětlení pro nás méně finančně gramotné:
    1/Co je to Kontango ?
    2/ Co je to zkracování durace portfolia

    Děkuji

    admin napsal:

    Dobrý den, děkujeme za dotaz. Kontango je stav, který vzniká na futures trhu tehdy, když cena futures se vzdálenější splatnosti je nad cenou futures s blízkou splatností. Kontango u VIX je většinou, když je na trhu klid a očekává se pokračování klidu. Naopak, když je na trzích bouře, tak se VIX futres křivka dostane do stavu backwardation, kdy je cena futures se vzdálenější splatnosti pod cenou futures s blízkou splatností. Kontango ukazuje třeba hned první graf tady v tomto článku: https://sixfigureinvesting.com/2012/08/vix-mid-term-futures-contango-at-historic-highs/

    Durace je pojem používaný spíše u dluhopisů, nicméně může být použitý na jakékoliv finanční aktivum. Investice s kratší splatností mají obecně nižší durací jako investice s delší durací. To znamená, když zkracujeme duraci, tak nakupujeme aktiva, která mají splatnost za kratší dobu anebo jdou velmi rychle zkonvertovat zpátky do hotovosti. V rámci jednoduchosti bychom mohli říct, že termín „durace“ jde zaměnit za termín „délka splatnosti“, i když z hlediska přesné finanční terminologie to není pravda.

    Petr Zajíc napsal:

    Nechci se TWINa zstávat, protože mají taky máslo na hlavě, ale v době psaní komentáře je k dispozici 3188 půjček s 12% výnosem, durací 12 měsíců a garancí PG. To mi přijde jako solidní věc. S nabídkou úvěrů se posledních 14 dnů dost zlepšili.

    admin napsal:

    Ano, ano, děkujeme za upřesnění. Na Twinu nastalo výrazné zlepšení.

    Mark napsal:

    Už nejaký čas je dostupná P2P platforma Viainvest. Ak ju porovnavam s platformou Swaper, ktorú máte v portfóliu, je tam viac dostupných úverov a peniaze za zainvestujú okamžite na rozdiel od Swaper-u, kde to trvá aj viac dní. Obe platformy poskytujú garanciu a úrok okolo 12%. Nevýhodou platformy Viainvest je ich požiadavka na predloženie tlačiva o daňovej rezidencii inak sťahujú úrok až do nahratia uvedeného dokumentu. Taktiež sú cez túto plaformu poskytované úvery v ČR.
    Mám otázku či plánujete v budúcnosti investície aj týmto smerom, prípadne napísanie recenzie podobne ako to bolo na Mintos a Twino.
    Respektíve ak má niekto skúsenosť s uvedenou platformou pozitívnu aj negatívnu mohol by to tu uviesť v diskuzii.

    admin napsal:

    Dobrý deň, áno na Viainvest už máme tiež založený účet. V máji vydáme recenziu. Zatiaľ sa nám platforma páči, výnosy i investičné výnosu sú v pohode. Trochu zamrzí ten daňový dokument, ale to sa dá vyriešiť.

    JP napsal:

    Krome toho, ze vam vetsinu zisku generuji P2P site, v cem konkretne je vas prinos? Kdyz porovnam treba s vami zminovanem ETF (SPY), ktere je na tom lepe za cely minuly rok i letos, co konkretne za svoje penize dostanu? Neni lepsi vlozit penize do P2P pujcek a zbytkem sledovat pasivni indexy – vybrane ETF? Dekuji za odpoved.

    admin napsal:

    Dobrý den, většinu absolutního zisku nám generují investice na burzách přes IB. U P2P sítí jsou sice vyšší nabízené úroky, nicméně to je podmíněné vyšším rizikem platforem a dlužníků. Na P2P bychom tedy rozhodně nedávali většinu investičního majetku. Ohledně vyššího výnosu pasivní investice do SPY máte pravdu. A kdyby jste dal prostředky do lehce napákovaného ETF na index, tak byste vydělal ještě mnohem více. Nicméně absolutní výnosy nejsou kriteriem, které sledujeme. My se zaměřujeme na rizikově očištěné výnosy. Když se podíváte na portfolio, tak naše měsíční výnosy se pohybovaly v rozmezí 0 až 1,5 %. Ve stejném období měl SPY -5 % až +6,7 %. Naše portfolio sestavujeme s myšlenkou, že kdykoliv může přijít pokles cen na finančních trzích. S vysokou pravděpodobností můžeme uvést, že kdyby šly akcie v nejbližším dvou měsících dolů třeba o 10-15 %, tak naše portfolio přinejhorším zaznamená nulový růst hodnoty. Skutečně není náročné vydělat, když trhy rostou, mnohem horší je udržet hodnotu při propadech. Předplatitelům našich výukových služeb ukazujeme právě tento přístup.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY K PLATFORMĚ PORTU