Finlord Sněmovna financí

NEMOVITOSTI: KDE ČÍŇANÉ SKUPUJÍ NEMOVITOSTI?

21.3.2017

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Kde Číňané skupují nemovitosti? V kterých zemích se ceny domů dostaly na nová historická maxima? A jak se vyvíjí trh s domy, který je stěžejní pro P2P investory?

 

Ceny nemovitostí ve světě rostou. Růstu napomáhají nízké úrokové sazby a zotavení globálních ekonomik z recese. V mnoha zemích poklesla míra nezaměstnanosti na mnohaletá či rekordní minima. Mzdy postupně stoupají a domácnosti proto mají dostatek financí.

 

Dalším významným faktorem je nedostatek jiných zajímavých investičních příležitostí s pevným příjmem. Investoři vnímají zisk z pronájmu jako jistý příjem, takže nemovitostní investice srovnávají s dluhopisovými. Jelikož teď jsou požadované výnosnosti některých dluhopisů na rekordních minimech, tak se kapitál přesouvá do nemovitostí.

 

V současnosti patří Číňané mezi největší investory do nemovitostí na světě. Od podzimu 2014 odtekl z Číny kapitál v objemu 1,3 bilionu USD. Část z toho objemu putovala na nákup rezidenčních nemovitostí v nejžádanějších městech světa. Podle údajů National Association of Realtors v USA čínští investoři koupili 29 000 domů v celkové hodnotě 27 miliard USD v období 12 měsíců do března 2016. Číňané se zaměřovali zejména na tato města: Seattle, San Francisco, New York a Miami.

 

Cizí kapitál podpořil rostoucí ceny nemovitostí respektive domů také v jiných městech. Ve Vancouveru vzrostly ceny nemovitostí za 4 roky o 47 %, v Londýně o 54 % a v Aucklandu až o 75 %. Dopad cizího kapitálu na nemovitostní trh je pod drobnohledem úřadů, jelikož se snižuje dostupnost bydlení pro samotné občany oblíbených měst.

 

Nejnovější údaje z globálních trhů nemovitostí ukazují především slušný nárůst cen domů v anglicky mluvících zemích, tedy v Británii, Kanadě, Austrálii a na Novém Zélandě.

 

Graf č. 1: House-price index vybraných zemí

House-price index vybraných zemí

 

Graf č. 2: Poměr cen a průměrného příjmu

Poměr cen a průměrného příjmu

 

Graf č. 3: Poměr cen a nájmů

Poměr cen a nájmů

 

Graf č. 4: Změna reálných cen v %

Změna reálných cen v %

 

 

Pro P2P investory by mohly být zajímavé také následující grafy, které mapují ceny domů v Estonsku, Lotyšsku, Polsku, Bulharsku a Rumunsku. Největší nárůst cen domů z těchto zemí zaznamenalo Estonsko a pak následně Lotyšsko.

 

Graf č. 5: House price index Estonsko a Lotyšsko

House price index Estonsko a Lotyšsko

 

Graf č. 6: House price index Polsko a Bulharsko

House price index Polsko a Bulharsko

Graf č. 7: House price index Rumunsko

House price index Rumunsko

 

21.3.2017

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY K PLATFORMĚ PORTU