Finlord Sněmovna financí

LORD ROTHSCHILD: JAK INVESTUJE?

13.5.2016

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Lord Rothschild

Kolem rodinu Rothschildů koluje mnoho legend. Říká se, že jsou nejbohatší skupinou lidí na světě a že prakticky ovládají celý západní svět. Přesné informace, jak rodina funguje, však zůstávají v utajení. Nicméně díky lordu Rothschildovi, který řídí veřejně obchodovaný trust RIT Capital Partners plc, můžeme alespoň částečně nahlédnout do investiční metodiky. Trust se obchoduje na burze v Londýně pod tickerem RCP a jako každá jiná firma musí splňovat přísné informační povinnosti.

 

Hned na úvodních stranách výroční zprávy za rok 2015 nalezneme tento graf, který ukazuje výkonnost trustu od založení v roce 1988. Výkonnost je srovnána s indexem MSCI All Country World Index. Růst cen akcií trustu na burze je vskutku skvělý a roční zhodnocení investice do těchto akcií dosahuje po odečtení všech poplatků 12,8 %.

 

RIT Investice

 

Díky čemu má trust tak dobrou výkonnost?

 

Od roku 1988 participoval na 76 % růstu cen akcií, ale jenom na 39 % poklesu cen akcií. Management trustu má dobrou schopnost odhadnout vhodnou dobu pro investici. Základem je diverzifikace do mezinárodního portfolia, do burzovně i mimoburzovně obchodovaných aktiv.

 

Významnou složkou portfolia jsou private equity investice, které ke konci minulého roku tvořily 23 %. Čisté investice do burzovně obchodovaných akcií tvořily 55 %. Trust využívá i zadlužení, ale jenom v malé míře, když ke konci minulého roku dosahovalo jenom 10 % majetku. Portfolio trustu je poměrně rozsáhlé a jsou v něm zastoupeny přímé investice i investice přes standardní a hedgeové fondy.

 

RIT_investice

 

Co Lord Rothschild očekává v nejbližším období?

 

Lord Rothschild se obává korekce cen akcií s tím, jak Spojené státy budou stahovat likviditu z trhů. Rok 2016 bude podle něj náročnější než rok 2015. Na druhé straně uvádí, že „problémy vytváří příležitosti“. Ty bude dobré využít.

 

13.5.2016

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA XTB