Finlord Sněmovna financí

FUNDLIFT A ING MEDICAL: ZALEPÍME TO DOTACÍ

23.12.2016

7 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
ING MEDICAL

Na platformu Fundlift se dostal projekt firmy ING MEDICAL. Společnost chce od investorů získat 6 mil. Kč pomocí čtyřletého dluhopisu s úrokovou sazbou 7 % p.a.. Úrok bude vyplácen pololetně. Financování formou emise dluhopisů je určeno na pokrytí investičních nákladů na výstavbu nové výrobní linky. Ta bude vyrábět antibakteriální kryty ran se sterilní úpravou 2. řady, která má široké užití ve zdravotnictví včetně zdravotnických zařízení.

 

Odvětví zdravotnictví je lukrativní. Když k tomu přihodíte pojmy „nanotechnologie“ a „pokročilé metody léčby“, tak vzniká koktejl informací, který dokáže investory uchvátit. Souhlasíme, produkt firmy je pro lidstvo posunem vpřed. Je ale posunem vpřed také nabídka pro investory? Jsou dostatečně kompenzovaní za podstupované riziko?

 

ING MEDICAL vyrábí antibakteriální náplasti

 

Znáte to, říznete se do prstu, neodborně si ránu překryjete nějakým hadrem a hele, můžete se těšit na pěknou infekci. Ještě problematičtější jsou chronické infekce způsobené kupříkladu cukrovkou (v ČR je 850 tisíc diabetických pacientů). V minulosti se takovéto infekce často řešili amputací, teď už jdou léčit. ING MEDICAL vyrábí spolu s Technickou univerzitou v Liberci unikátní kryty ran s nano-antibakteriálními komponenty. Pomocí nich je možné zkrátit hojení ran a významně zpříjemnit pacientovi život. Pro nemocnice mají pak tyto pokročilé náplasti výhodu v tom, že se zkrátí doba hospitalizace a tedy i náklady na ošetření pacienta. European Wound Management Association odhaduje, že v Evropě se průměrná cena léčby ran se speciální léčbou odhaduje na 6 650 až 10 000 EUR. Ročně je takovýchto pacientů v Evropě 1,5 až 2 milionu.

 

ING MEDICAL se již nyní v oblasti střední a východní Evropy řadí dle slov managementu mezi významné společnosti zabývající se kryty ran se zvýšenou funkcionalitou (další výrobci jsou například Hartmann Rico či Mölnlycke – jedná se o společnosti globálního významu). Připravované kryty ran, které Společnost hodlá uvést na trh, mají výrazně rozšířené uplatnění v rámci nemocniční léčby a jejich distribuce bude kromě lékáren cílit zejména na zdravotnická zařízení. Vzhledem k unikátnosti těchto výrobků o ně jeví zájem i potenciální velkoodběratelé v Německu a v USA.

 

Bez peněz výrobu nenastartuješ

 

Nová výrobní linka stojí s DPH dle předběžných odhadů 5,2 mil. Kč. Prostředky získané přes Fundlift budou spolu s kapitálem společníka použity právě na její pořízení. Nová linka pak umožní produkovat dostatek náplastí pro odběratele. Provoz linky by měl být zahájen v listopadu 2017.

 

Doposud společnost prodávala výrobky StopBac 1. řady, kterých se prodalo kolem 5000 kusů. Tržby z toho byly 211 tisíc. Podle dostupných analýz trhu společnost očekává, že kvalitativně pokročilejší výrobky 2. řady budou registrovat zájem nejen z řad nemocnic, ale i lékáren, čímž jim bude umožněna rychlá penetrace na trh. ING MEDICAL již s představením krytů 2. řady oslovil významnou část českých nemocnic. Cílem ING MEDICAL je proniknout s výrobky 2. řady rovněž na významné světové trhy. Předběžný zájem byl zaznamenán od distributorů v Německu a USA.

 

Tým ING MEDICAL má rezervy v prodeji

 

V managementu společnosti jsou 4 osoby a firma má 3 zaměstnance. K tomu je nutné přičíst odbornou garanci pracovníků Technické univerzity Liberec. Z hlediska odborné stránky nelze týmu nic vytknout. Problémem ale může být prodej. V kvalifikacích managementu jsme nenašli informace o úspěšném zvládnutí prodeje firmy, nějakého produktu nebo myšlenky.  Společnost by určitě měla pouvažovat o tom, aby najala profesionálního prodejce zdravotnických pomůcek. Produkt se sám neprodá. Zas až tak zázračný není.

 

Bez dotace by to nešlo

Společnost momentálně generuje tržby na úrovni 500 tisíc korun ročně, přitom polovina je ze školení a ne z prodeje produktu. Za zmínku pak na výnosové straně výsledovky stojí zejména dotace z programu TRIO, která je zaznamenána v Ostatních provozních výnosech spolu s příjmem z prodeje pozemků. Evropské a české dotace jsou spásou malých podnikatelů s inovativními myšlenkami. Bez dotační náplasti a jednorázového prodeje pozemku by společnost byla v hluboké ztrátě. Na druhé straně firma musí být schopná generovat zisk i bez dotace, která po několika letech skončí. Je ING MEDICAL schopná přežít bez pomoci z veřejných prostředků?

 

ING MEDICAL výsledovka

 

Společnost má rozjednanou smlouvu s distributorem o dodávce přibližně 6000 náplastí měsíčně od roku 2018. To je vidět i ve finančním plánu, jelikož v roce 2018 očekává prudký nárůst tržeb z prodeje zboží. Opět je důležitá dotace, která prakticky každý rok až do roku 2020 udrží firmu dle představeného plánu v zisku.

 

Ve finančním plánu nám také hned udeří do očí rok 2020, který je docela odlišný oproti předchozímu období. Ne že by čísla nebyly dosažitelné, ale moc nekorespondují s vývojem v předchozích letech. V roce 2018 je výkonová spotřeba 77 % z tržeb za prodané zboží, v roce 2019 to je 72 %. Zlepšování marže v průběhu času je OK. Pak ale přijde rok 2020 a výkonová spotřeba je najednou jenom 57 % z tržeb. Ale proč hned takový skok, co způsobilo tak výrazné zlepšení prodejní marže? K tomu se ještě podíváme na osobní náklady, které se mezi roky 2019 a 2020 nezmění, i když tržby z prodaného zboží stoupnou meziročně o 60 %. No, buď management počítá s nějakými pro firmu příznivými událostmi, o kterých není v Prospektu ani slovo anebo je finanční plán trochu přikrášlený.

 

ING MEDICAL finanční plán

 

Vlastní kapitál firmy je ve výši 1,8 milionu korun. Po přijetí dluhopisového financování ve výši 6 milionů korun pak bude podíl dluhopisových investorů na projektu relativně vysoký. Je při takovémto rozložení zdrojů kapitálu odměna 7 % dostatečně vysoká pro dluhopisové investory?

 

Společnost uvádí, že na globálním trhu je řada konkurenčních firem. Mezi nimi i Johnson & Johnson (ticker JNJ). Schválně, jak se akciovým investorům této zavedené firmy daří? V posledních 15 letech se investice do akcií JNJ zhodnotila o 6 % p.a.. Pochopitelně v důsledku silného růstu cen akcií na světových trzích bylo v posledních pěti letech zhodnocení přes 15 % ročně, ale to je dlouhodobě neudržitelné.

 

JNJ akcie

 

Závěr: je ING MEDICAL pýcha české aplikované vědy?

 

ING MEDICAL určitě patří mezi inovativní české společnosti a dokazuje, že tady je řada šikovných odborníků. Veřejné prostředky z dotace si její myšlenka určitě zaslouží. Byla by ale firma schopná přežít bez dotace? Tady si nejsme úplně jistí. Společnosti dle našeho názoru chybí lepší prodejní dovednosti. Letos vygenerovala ze své činnosti tržby 500 tisíc korun, i když měla produkt, který dobře řešil potřebu zákazníků. Firma spoléhá na to, že nová výrobní linka a nové technologie ji posunou na tak vysokou kvalitativní úroveň, kdy se o její produkty začnou zákazníci doslova trhat. Co když ale konkurence nabídne v roce 2017 stejné nebo lepší řešení a za méně peněz? Bude firma schopná splatit dluhopisový závazek? Ve finančním plánu není bezpečnostní polštář pro případ nenaplnění očekávaných výsledků.

 

Podnikatelské riziko u tohoto projektu je nezanedbatelné, což je vzhledem k start-upové charakteristice společnosti v pořádku. Proto se ptáme: je fixní odměna 7 % pro investora dostatečnou kompenzací za podstupované riziko? Když jdete do nemocnice, tak také požadujete maximální péči.

 

Naše rozhodnutí o tom, jestli jsme investovali, mají k dispozici předplatitelé služby PORTFOLIO MANAŽER.

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy.

23.12.2016

7 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Komentáře

    Honza napsal:

    Pište, prosím, správně česky. Pravopisné chyby nejsou hezké. Honza

    mir napsal:

    A tak to dopadlo:
    Z původně poptávaných čtyř milionů korun společnost pro velký zájem investorů navýšila emisi na šest milionů korun. Kampaň byla zainvestována za necelý týden včetně vánočních svátků.

    admin napsal:

    Dobrý den, ano, zájem o emisi byl obrovský. Budoucí možnosti firmy a 7 % potenciální výnos jsou pro investory hodně dobrým lákadlem, když se to ještě srovná s nabízenými výnosnostmi spořících účtů nebo dluhopisových fondů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY K PLATFORMĚ PORTU