Finlord Sněmovna financí

SOLÁRNÍ ELEKTRÁRNY JSOU UŽ HODNĚ VÝHODNÉ

21.12.2016

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
solární elektrárna

Solární elektrárny a výroba elektrické energie byly dlouho velmi nákladné. Technologický pokrok a zlevňování výroby solárních článků ale rychle posouvají tento způsob produkce elektrické energie do mainstreamu. Údaje agentury Bloomberg ukazují, že v rozvíjejících se zemích jsou náklady na postavení solární elektrárny nižší než náklady na postavení větrné elektrárny.

 

U posledních projektů postavených mimo OECD země byly kapitálové náklady v případě solárních elektráren na úrovni 1,65 milionu dolarů za jeden MW. Ještě v roce 2010 byly náklady na solární elektrárny více než 5 milionů dolarů za 1 MW. U nových větrných elektráren jsou náklady kolem 1,66 milionu dolarů za 1 MW.

 

solární elektrárny náklady

 

Taktéž klesá výkupní cena elektřiny ze solárních elektráren. Na počátku roku byla v Indii v aukci dosažena cena 64 USD za 1 MWh, nicméně v srpnu už byla v Chile dosažena cena 29,1 USD za 1 MWh. To byla rekordně nízká cena a polovina oproti ceně, kterou nabídly uhelné a vodní elektrárny.

 

V letošním roce očekává Bloomberg globální zapojení nových solárních elektráren s kapacitou 70 gigawattů. U větrných elektráren předpokládá zapojení nové kapacity ve výši 59 gigawattů.

 

Rok 2040: obnovitelné zdroje ovládnou svět

 

Dle odhadů agentury Bloomberg by do roku 2040 měly náklady na produkci v solárních elektrárnách poklesnout o dalších 60 %. Náklady větrných elektráren by mohly propadnout o 41 %. V energetice se globálně proinvestuje do roku 2040 kolem 10 bilionů dolarů. 7,8 bilionu dolarů zamíří do sektoru obnovitelných zdrojů.

 

V roce 2040 by 70 % elektřiny v Evropě měly generovat obnovitelné zdroje, přičemž v roce 2015 to bylo 32 %. V USA budou obnovitelné zdroje generovat 44 % elektřiny. Až 35 % nových osobních vozidel by měla v roce 2040 pohánět elektřina. V případě nárůstu cen ropy a zemního plynu by přesun k solárním elektrárnám byl ještě rychlejší.

 

Lze na solárním boomu vydělat? Jako první nás určitě nákup akcií firem, které vyrábí solární články, případně ETF na tyto akcie. Výrobcům solárních zařízení se ale moc nedaří. Cena Guggenheim ETF (TAN) poklesla letos už o 41 %. Další možností je nákup cenných papíru firem, které budují a provozují solární elektrárny. U těchto společností lze očekávat stabilnější cash flow. Řada z nich vydává dluhopisy, aby financovali svoji expanzi. Takovým příkladem je Photon Energy, která emitovala sedmileté dluhopisy v objemu 1,05 miliardy Kč s výnosem 6 % p.a.. Analýze těchto cenných papírů se budeme v nejbližší době věnovat, jelikož hloubkový průzkum Prospektu a navazujících informace odhalují hned několik zajímavých skutečností.

21.12.2016

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

JAK SE INVESTUJE NA RONDA INVEST DO ÚVĚROVÝCH PARTICIPACÍ?