Finlord Sněmovna financí

Javier Milei prezidentem: argentinské dluhopisy vynesly za rok 150%

10.10.2024

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Argentinské dluhopisy Javier Milei

V listopadu 2023 se prezidentem Argentiny stal Javier Milei, který je označovaný za pravicového populistu. Od nástupu do úřadu značně omezil výdaje země. Výsledek: rozpočtový přebytek, snížení inflace, pokles úrokových sazeb, ale také protesty bývalých státních zaměstnanců či nárůst míry chudoby (lidé přišly o různé příspěvky). Zdravější státní finance mají investoři obecně rádi a ceny argentinských dluhopisů rychle rostou. Za poslední rok si připsaly některé argentinské státní dluhopisy zhodnocení přes 150 %. Pokud si myslíte, že Milei odvádí dobrou práci, tak se podívejte na možnosti nákupu argentinských státních dluhopisů. Nabízené výnosnosti se nadále pohybují kolem 10 % p.a., jenom připomínáme, že rating je pořád CCC, i když v březnu 2024 agentura S&P rating mírně zvedla.

 

Rozšířenou verzi tohoto rozboru naleznou invetoři na našem Patreon účtu.

 

Argentinské dluhopisy u Saxo Bank

 

Pokud se na Saxo Bank registrujete přes odkaz ZDE, tak až do konce roku budete mít možnost obchodovat 100 akcií bez komise, viz jejich seznam ZDE.

 

Do vyhledávání v SaxoTraderGo zadejte Argentina a získáte nabídku různých dluhopisů. Maturity jsou krátkodobé (kupříkladu červenec 2029) i dlouhodobé (kupříkladu červenec 2046), přičemž nabídka je v EUR i USD. Označení FRN je floating rate note, tedy dluhopis s variabilním kupónem.

 

20241010 argentinské dluhopisy

 

Podívejme se kupříkladu na dluhopis 0.125% 09 Jul 2035 USD. BID-ASK je 51,468-52,669 a tedy výnosnost do splatnosti je na ASK ceně 12,11 % p.a. Dluhopis se obchoduje v průběhu americké burzovní seance.

 

20241010 argentinské dluhopisy cena

 

Pokud bychom dluhopis chtěli zobchodovat, tak trade ticket vypadá viz. následující obrázek. Minimální velikost obchodu je sice 1, ale kvůli nákladům a minimální komisi alespoň 20 EUR je vhodné obchodovat alespoň v několika tisících USD/EUR.

 

20241010 argentinské dluhopisy Saxo Bank

 

Dluhopisy denominované v EUR se obchodují už v průběhu evropské seance, viz třeba tento dluhopis se splatností 2029. Při ceně 65,33, je požadovaná výnosnost do splatnosti 9,83 % p.a.. Před rokem byla cena kolem 25 bodů. Teď je nad 63 body a zhodnocení bylo více než 150 %.

 

20241010 argentinské dluhopisy cena EUR

 

Argentinské dluhopisy u Interactive Brokers a LYNX Broker

 

Následující postup je stejný pro Interactive Brokers i LYNX Broker (využívá infrastrukturu IBKR a má k tomu zkušenou českou podporu). U LYNX Broker je k dispozici bonus 50 EUR na transakční poplatky pro nové investory. Dluhopisy lze nakupovat buď přes TWS nebo mobilní aplikaci. Přes webové rozhraní se s dluhopisy nedá obchodovat.

 

TWS: do vyhledávání si dejte Argentina a pak vyberte Republic of Argentina.

 

20241010 argentinské dluhopisy Interactive Brokers

 

V seznamu pak naleznete tradeable dluhopisy v USD a EUR. Můžete si je přidat všechny anebo jen vybrané. U IB mohou být i jiné emise než u Saxo (nebo naopak). Kupříkladu vybereme dluhopis se splatností v červenci 2030:

 

20241010 argentinské dluhopisy Interactive Brokers 2

 

TWS ukazuje bid-ask 58,975-60,725. Lze obchodovat od nominálu 1000 EUR.

 

20241010 argentinské dluhopisy Interactive Brokers investice

 

Třeba budeme chtít zobchodovat nominál 8000 EUR za limit 60. Pozice bude 4608 EUR (je to včetně AÚV) a poplatek v IBKR je 8 EUR (0,1 % z nominálu dluhopisů).

 

20241010 argentinské dluhopisy Interactive Brokers nákup

 

Argentina ještě nemá vyhráno a nadále má velmi nízký spekulativní rating CCC. Ale pokud Milei tlak opozice ustojí, tak by ozdravný proces argentinských financí měl pokračovat.

 

Pro naše odběratelé na účtu Patreon jsme připravili ukázku nákupu ještě u jednoho brokera, který má při větších částkách nižší komise než Interactive Brokers.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

10.10.2024

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY K PLATFORMĚ PORTU