Finlord Sněmovna financí

ETF na Bitcoin schváleno! Co dál?

11.1.2024

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Bitcoin u XTB

Trh s kryptoměnami byl jedním z vítězů loňského roku, přičemž samotný Bitcoin vzrostl o přibližně 150 %. Řada dalších kryptoměn pak rostla dokonce i mnohem více než samotný kryptoměnový král. Zda však tento pozitivní růst bude pokračovat i v roce 2024 a my se dočkáme dalšího opravdového bull runu, záleží podle mnohých na dvou hlavních aspektech:

 

● makroekonomická situace spojená především s úrokovým sazbami,
● schválení spotového ETF na Bitcoin v USA.

 

Na snižování úrokových sazeb si musíme ještě počkat, ale druhý aspekt už není problémem; Bitcoinové ETF bylo v USA po mnoha letech neúspěšných pokusů schváleno americkým regulátorem finančních trhů (SEC)!

 

Právě kvůli SEC, přesněji řečeno kvůli jejich účtu na sociální síti X (dříve Twitter), však poslední hodiny před schválením byly opravdu emocionální horská dráha. Účet této instituce totiž zveřejnil informaci, že bitcoinové ETF budou schváleny, což v úterý vystřelilo cenu BTC na úroveň 48 000 dolarů.

Bitcoin ETF

Zdroj: Reddit

 

Velmi rychle poté se však začaly šířit zprávy, že se nejedná o pravdivou informaci, a cenykorigovaly zpět pod 46 000 dolarů. Představitelé SEC, v čele s ředitelem Garym Genslerem, později potvrdili, že jejich účet na sociálních sítích byl kompromitován hackery, kteří tuto informaci zveřejnili. Důvodem byl zřejmě předpoklad, že schválení dotčených ETF povede k růstu cen. Hackeři tedy chtěli tímto způsobem ovlivnit ceny BTC a pravděpodobně na tomto kroku vydělali.

 

SEC a další instituce v minulosti mnohokrát uvedly, že jednou z věcí, která jim na trhu s kryptoměnami vadí, je to, že je snadno manipulovatelný a že malá skupina lidí může ceny do značné míry ovlivňovat. Sociální síť X později potvrdila, že její počáteční vyšetřování ukázalo, že bezpečnostní systémy sítě nebyly narušeny, ale je pravděpodobné, že někdo ukradl přihlašovací údaje k účtu a SEC neměla zapnutou dvoufaktorovou ochranu účtu. Jedná se tedy o poměrně paradoxní situaci, neboť právě nedostatečné zabezpečení účtu SEC způsobilo manipulaci s trhem, kterou SEC v minulosti kritizovala.

 

Po tomto PR fiascu amerického regulátora bylo BTC ETF konečně oficiálně schváleno den poté, tedy ve středu 10. 1.. Oproti falešnému ohlášení z předešlého dne se ale tato zpráva obešla prakticky bez jakýchkoli větších cenových pohybů. Kvůli dřívější falešné zprávě i obecnému očekávání, že se SEC tentokrát vyjádří pozitivně, bylo schválení pravděpodobně trhem již zaceněno do ceny BTC. Oproti tomu však růst zaznamenalo mnoho jiných kryptoměn. Ethereum, Cardano, Avalanche a mnoho dalších dokonce rostlo o více než 10 %.

Bitcoin u XTB

Vývoj ceny BTC
Zdroj: xStation

 

Reakce tedy byla poměrně bizarní, ale dá se říci, že dobře vystihuje dění na tomto trhu v posledních několika týdnech. Schválení ETF je i tak velkou událostí, protože pro mnoho investorů je to konečně způsob, jak jednoduše investovat do Bitcoinu. Investoři již mají několik možností, ty však s sebou nesou několik praktických či legislativních omezení. ETF budou zpočátku k dispozici investorům z USA.

 

V Evropě sice už nějaký čas také funguje několik alternativ, ty ale často nejsou jednoduše dostupné nebo mají mnohá jiná omezení. I my si tak pravděpodobně budeme muset ještě nějaký čas počkat, až některý z velkých hráčů představí podobné ETF u nás. Jakmile bude takové ETF kótováno na evropské burze cenných papírů, XTB jej zařadí okamžitě do své nabídky. Vše záleží na tom, jak rychle budou společnosti spravující ETF schopné dodat potřebné dokumenty, které Evropská regulace vyžaduje nad rámec amerických regulatorních zákonů.

 

V každém případě se trh s kryptoměnami opět o něco více posunul směrem k mainstreamovějším investičním aktivům. Pokud se nezhorší makroekonomická situace, je pravděpodobné, že kryptoměnový býčí trh je za rohem.

 

V případě, že chcete využít současnou volatilitu kryptoměn, u XTB je možné obchodovat několik desítek těch nejpopulárnějších ve formě CFD. Více informací naleznete zde: https://cz.xtb.com/trh-kryptomen
Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

11.1.2024

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA XTB